5.03.2018
4808

Чому український солдат або сержант не зможе дослужитися до пенсії - колізії законодавства


В результаті змін у законодавстві, які вже відбулися протягом останніх років, виникла ситуація, яка може призвести до втрати деякими категоріям військовослужбовців можливості набуття права на пенсію, після закінчення дії особливого періоду.

На сьогодні, у зв'язку з дією в Україні особливого періоду, граничний вік перебування на військовій службі продовжено до 60 років, але у разі його скасування виникне ситуація коли згідно чинного законодавства значна частина військовослужбовців втратить можливість «дослужитися» до пенсії. А враховуючи швидкість з якою в нашій державі можуть прийматися важливі законопроекти, то вважаємо за необхідне вже зараз звернути увагу на цю ситуацію, особливо враховуючи можливі зміни у пенсійному законодавстві, які її тільки погіршать.

Згідно чинного закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», мінімальна вислуга для призначення пенсії збільшується на півроку щорічно та в результаті на 1 жовтня 2020 року повинна становити 25 років.

В той же час стаття 22 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» визначає граничний вік перебування на військовій службі (в мирний час) для військовослужбовців рядового, сержантського та молодшого офіцерського складу - до 45 років.

Тобто вже з чинними законами, після закінчення дії особливого періоду, матимемо ситуацію, що право на пенсію зможуть набути лише ті солдати і сержанти, які вступили на військову службу у віці 18-20 років, бо в іншому випадку людині банально не вистачить часу прослужити 25 років до досягнення 45-річного віку.

Але, в жовтні цього року, планується розглянути та внести зміни до законодавства, серед яких розглядається можливість поступового підвищення мінімальної вислуги для призначення пенсії до 30 років. У такому разі військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу взагалі втрачають право на пенсію за умови збереження 45-річного граничного віку перебування на службі (45-30=15).

Виправити ситуацію можна підвищенням визначеного законом граничного віку перебування на службі для солдат і сержантів до 55-60 років, але з іншого боку враховуючи особливості військової служби, вимоги за станом здоров'я (особливо в частинах ССпО, ВДВ, морської піхоти) чи багато чоловіків та жінок зможуть служити на солдатських і сержантських посадах до 55-60 років, щоб отримати право на пенсію?
Тому варто очікувати, що з підвищенням мінімально необхідної вислуги для набуття право на пенсію до 30 років, це право стане прерогативою лише офіцерів, більшість з яких починає службу з 17 років та мають право служити до 50-55 років, залежно від звання, а також для сержантів і солдатів штабних посад і тилових частин (за умови підвищення граничного віку хоча б до 55 років).

У підсумку - саме зараз закладаються передумови, що ті хто вступає на військову службу за контрактом не розглядають її як можливість будувати професійну кар'єру та згодом вийти на пенсію, а лише як тимчасове місце роботи, до кращої пропозиції на ринку праці.

Джерело: ukrmilitary.com

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: НОВИНИ | Пенсії військовослужбовцям

Позначки: юридична допомога | про нашу армію | пенсія військовослужбовцям

На цю ж тему

30.07.2021 Мінімальна пенсійна виплата для учасників бойових дій зросла на 45% відсотків

8.12.2020 Депутати схвалили підвищення пенсій військовим

8.12.2020 Парламент підтримав законопроєкт щодо пенсій для військовослужбовців

1.12.2020 Пенсія військовослужбовця: чому суд може відмовити у перерахунку

13.08.2020 Зарахування участі в АТО до пільгового трудового стажу рік за три

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.