6.03.2018
51301

УВАГА! Подайте вчасно документи, щоб отримати одноразову грошову виплату до 5 травня


Виплату щорічної разової грошової допомоги до 5 травня  можуть отримати: учасники бойових дій, інваліди війни, учасники війни, особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, особи, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», а також жертви нацистських переслідувань.

Для отримання цієї виплати учаснику бойових дій, який демобілізований, не є пенсіонером чи інвалідом війни, необхідно подати до 30 квітня:

- заяву до військового комісаріату;

- реквізити розрахункового рахунку, на який будуть перераховані кошти;

- посвідчення УБД.

Інвалідам і пенсіонерам не потрібно подавати заяв, вони отримують ці кошти автоматично. Виплата грошової допомоги буде проведена кожному ветерану до 5 травня поточного року відділеннями поштового зв'язку за місцем проживання одержувачів або через установи уповноважених банків. Органами соціального захисту населення спільно з установами, в яких ветерани перебувають на обліку, формуються списки ветеранів війни у розрізі відповідних категорій, тому звертатися до управлінь соціального захисту населення та подавати будь-які документи не потрібно.

Особи, які не отримали разової грошової допомоги до 5 травня  мають право звернутися за нею та отримати її до 30 вересня відповідного року, в якому здійснюється виплата допомоги.

Для того, щоб отримати ці пільги, потрібно зареєструватись в відділі соціального забезпечення по місці прописки (згідно постанови КМУ №200 від 15.03.2015), отримати грошову виплату можна і по місцю перебування, але потрібно взяти довідку, що ви не зареєстровані для даної пільги по місцю прописки. 

Стосується отримання безоплатних путівок і одноразової грошової допомоги до 5 травня щорічно. Кожному захиснику, який повернувся до дому, треба звернутися в військомат, там є окремий кабінет в якому займаються АТО і подати заяву і до неї документи. Якщо хтось не стоїть на обліку, то треба стати на облік, а потім здати заяву. 

Всі, хто ще продовжують служити – їм виплатять автоматично, бо цим мають займатись в частинах і передадуть документи. Всі, хто не здадуть документи – виплати не буде. Є величезне прохання до людей, що це прочитають – розкажіть тим воїнам, що не в курсі, цього адже через малу кількість зареєстрованих учасників бойових дій в минулому році “згоріло” багато путівок на санітарно-курортне лікування і психологічну реабілітацію. 

Рекомендуємо подавати документи на одноразову допомогу до середини квітня.

Виплату щорічної разової грошової допомоги до 5 травня (згідно постанови Кабміну від 2 березня 2016 року) можуть отримати: учасники бойових дій, інваліди війни, учасники війни, особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, особи, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», а також жертви нацистських переслідувань. 

Одноразова грошова допомога до 5 травня у 2020 році

19 лютого 2020 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову №112 «Деякі питання виплати у 2020 році разової грошової допомоги, передбаченої законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань».

Ухваленим документом встановлюються розміри та порядок виплати щорічної разової грошової допомоги до 5 травня учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності, особам з інвалідністю внаслідок війни, учасникам війни, особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, та особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», а також жертвам нацистських переслідувань.

Отже, згідно з прийнятим Урядом рішенням виплату щорічної разової грошової допомоги до 5 травня у 2020 році передбачено у таких розмірах:

1) особам з інвалідністю внаслідок війни та колишнім малолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язням концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, визнаним особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин:

I групи – 4120 гривень;

II групи – 3640 гривень;

III групи – 3160 гривень;

2) учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності та колишнім неповнолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також дітям, які народилися у зазначених місцях примусового тримання їхніх батьків, – 1390 гривень;

3) особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, – 4120 гривень;

4) членам сімей загиблих і дружинам (чоловікам) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій, учасників війни та жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, – 900 гривень;

5) учасникам війни та колишнім в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, особам, які були насильно вивезені на примусові роботи, дітям партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога – 570 гривень.

Отже, які документи необхідні?

Для отримання цієї виплати учаснику бойових дій, який демобілізований, не є пенсіонером чи інвалідом війни, необхідно подати до 30 квітня:

  • заяву до військового комісаріату;
  • реквізити розрахункового рахунку, на який будуть перераховані кошти;
  • посвідчення УБД.
  • Інваліди і пенсіонери не подають нікуди заяв, вони отримують ці кошти автоматично.

Виплата грошової допомоги буде проведена кожному ветерану до 5 травня поточного року відділеннями поштового зв’язку за місцем проживання одержувачів або через установи уповноважених банків.

Органами праці та соціального захисту населення спільно з установами, в яких ветерани перебувають на обліку, формуються списки ветеранів війни у розрізі відповідних категорій, тому звертатися до управлінь праці та соціального захисту населення та подавати будь-які документи не потрібно.

Постанова Кабінету Міністрів від 2 березня 2016 року № 141 «Деякі питання виплати у 2016 році разової грошової допомоги», передбачена Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань».

Джерело: https://intermarium.com.ua/yaki-dokumenty-neobhidni-ta-yak-otrymat/

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Пільги, виплати | Інші юридичні питання | НОВИНИ

Позначки: юридична допомога | грошова допомога | пільги

На цю ж тему

25.10.2021 Яка відповідальність за безпідставну відмову в пільговому проїзді?

5.03.2021 У 2021 році за перший контракт платитимуть до 22,7 тис. грн

8.02.2021 Житло, грошова компенсація та квартирний облік. Що потрібно знати військовослужбовцю

17.12.2020 Кредитні канікули для військових: нюанси

21.07.2020 Мінветеранів і пільгове розмитнення автотранспортних засобів. Зареєстровано довгоочікуваний ветеранами проєкт закону № 3839

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.