21.03.2018
5687

Що буде зі статусом УБД після закінчення АТО? Коментар юриста


Зі вступом у дію Закону про реінтеграцію Донбасу серед військовослужбовців з’явилося чимало чуток щодо припинення надання статусу учасника бойових дій. Відсутність офіційних роз’яснень з цих питань породжує стан неясності і невпевненості. "Немає АТО – то немає і статусу?", - запитують нас військовослужбовці. Якою є ситуація з точки зору права давайте розбиратися разом.

24 лютого 2018 року набув чинності Закон України "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях" (закон про реінтеграцію Донбасу).

Із набуттям сили цього закону антитерористична операція (АТО) завершилася і був введений в дію інший правовий режим - заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях (операція Об'єднаних сил), про що йдеться у статтях 7, 8, 9, 12 Закону.

Чи впливатиме дана зміна на надання статусу УБД?

До цього часу було дві правові підстави, які надавали можливість особі отримати статус учасника бойових дій (п. 19, 20 ч. 1 ст. 6 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального статусу"). В цих нормах йшлося про необхідність участі або забезпечення участі в АТО, що давала можливість отримати надалі статус учасника бойових дій.

Такі ж норми можна побачити у Порядку надання статусу УБД (постанова КМУ № 413 від 20.08.2014 р.) . Відповідно до п. 4 Порядку підставами для надання статусу є документи про безпосереднє залучення особами до участі або забезпечення проведення АТО.

Після прийняття закону про реінтеграцію Донбасу прикінцевими положеннями було внесено зміни до різноманітних законів, зокрема до п. 19, 20 ч. 1 ст. 6 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального статусу", про які йшла мова вище. Тепер , окрім участі в АТО, ще однією підставою для отримання статусу УБД буде участь у заходах із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях (операція Об'єднаних сил). Таким чином, відбулося узгодження норм двох законів.

Відповідно до прикінцевих норм цього Закону Кабінет Міністрів має привести свої нормативно-правові акти у відповідність з цим законом, зокрема внести зміни до Порядку надання статусу учасника бойових дій, в якому участь в АТО буде доповнено участю в операції об’єднаних сил як підставою для отримання статусу УБД.

 Як бачимо, тепер участь в АТО, які і участь в заходах із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях (операції Об’єднаних Сил) будуть давати можливість отримувати статус УБД в звичайному режимі. Таким чином, принципових змін в процедурі отримання і оформлення статусу як для діючих військовослужбовців, так і для звільнених осіб після закінчення АТО не відбулося.

Антон Красов, правозахисник, юрист Всеукраїнської правозахисної громадської організації "Юридична Сотня", спеціально для телеканалу "Прямий"

Нагадаємо, закон про реінтеграцію Донбасу змінив формат антитерористичної операції на Операцію об'єднаних сил, а штаб АТО — на Об'єднаний оперативний штаб ЗСУ.

Раніше у Генштабі ЗСУ пояснили, що Операція Об'єднаних сил, що має бути санкціонована указом президента України, не виключає одночасного проведення антитерористичної операції.

Джерело: prm.ua

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Статус УБД, інваліда війни | НОВИНИ

Позначки: статус УБД | юридична допомога | про нашу армію

На цю ж тему

23.07.2020 Як добровольцю отримати УБД: зразки документів та механізм надання

20.05.2020 Як відновити посвідчення УБД? Конкретні кроки

22.07.2019 За 4 роки за статус УБД судилися понад 2 тисячі бійців

13.07.2019 Хто такі українські ветерани?

28.08.2018 Порядок надання учаснику АТО статусу "Учасник бойових дій"

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.