21.03.2018
25054

Правила, за якими живе Воїн. Їх повинен знати кожен українець!


Френк Пьюселік, ветеран в’єтнамської війни, психолог, один із розробників системи реабілітації ветеранів військових конфліктів в США, постійний консультант Корпусу миру сказав наступне:

«Коли ми просимо людину стати солдатом, це означає, що ми просимо її назавжди відмовитися від людських слабкостей, колишніх цінностей. Ми просимо її вийти у світ божевілля та навчитися в ньому виживати. 

Війна радикально змінює людей. Одна з трагедій війни — у солдата, який повернувся в мирне життя, є два шляхи: або він стане прекрасним прикладом для наслідування, або дійде до в’язниці чи самогубства...»

Солдат повертається з війни у мирне життя… Як зауважує Ф. Пьюселік, повернути тіло додому просто, складніше повернути СВІДОМІСТЬ. Вдома колишній солдат продовжує жити на інстинктах, завдяки яким йому вдалося вижити у пеклі війни. Не варто очікувати від людини, яка вбивала, і в якої смерть стояла за спиною, що вона відразу увіллється в соціум, піде працювати бібліотекарем чи зварювальником. Ніби за помахом чарівної палички, перетвориться на люблячого, ніжного чоловіка і батька, турботливого сина. Військові психологи вважають це великою помилкою. 

У солдата, який воював, розвивається характерний спосіб мислення. Він формується в зоні бойових дій, визначає поведінку солдата, його виживання і успіх на полі бою. Але потім він повинен повернутися додому.

Солдатам довелося жити в умовах жорсткого стресу і ризику. Вони навчилися жити за ПРАВИЛАМИ, які не зовсім підходять для мирної території. Від цих правил неможливо просто так відмовитися, адже саме завдяки ним солдатові вдалося ВИЖИТИ. Вони випалені в голові у воїнів! 

Солдати, які повернулися з війни, НІКОЛИ не стануть колишніми, тому немає ніякого сенсу навіть думати про їхню реабілітацію, а, скоріше, про абілітацію ветеранів. Їм потрібно допомогти трансформувати набутий у війні досвіду і навчитися жити з ним в мирному житті. 

Солдати вижили завдяки тій системі правил, яка потім, після повернення додому, вважається дивною! 

Якщо солдат ще не адаптувався, то його перша природна реакція на таке до себе відношення - це агресія. Кожного разу, коли на нього дивляться дивно, з жалем, страхом, засудженням або кепкуванням - на роботі, в ресторані, в сім'ї, - ветеран виходить з себе від злості через причину неповаги до того, що він пережив. 

Важливо знати і розуміти ОСНОВНІ ПРАВИЛА, з якими ветеран повертається додому. Це своїрідна психологічна система, прошита жагою успіху.

Кожна дружина, член сім’ї, мають знати, за якими правилами живе людина війни. Цих людей війна змінила безповоротно, проте спільними зусиллями можна успішно трансформувати військовий досвід і набуті навички в успішне життя у суспільстві.

Порушують правила тільки вороги. Порушив – отримай результат.

Ось ці ПРАВИЛА, правила виживання у бою:

1. Зупинися посеред хаосу 

Якщо ти не впевнений у тому, що тебе оточує, припини рухатися і почни ретельно оглядатися.  

Як тільки ситуація стає незрозумілою, ветеран завмирає. На якийсь час. Це треба йому, щоб зібрати інформацію і перебудуватися.

2. Знай територію

У бою солдат повинен швидко і абсолютно точно знати, де можна сховатися, і він думає про це щомиті. Він повинен знати шляхи наступу і відходу, усі сильні та слабкі сторони свого розташування. 

3. Плануй наперед 

Це правило відображає «Орієнтованість на мету». У бою солдати завжди планують наперед.

«Що саме ми будемо робити?», «Що нам потрібно для того, щоб дістатися туди і повернутися назад?», «Чи є у мене все необхідне, чи у всіх учасників завдання є все необхідне?». Непідготовлений солдат створює загрозу безпеки. 

4. Дій у разі загрози

У бою солдати постійно знаходяться в очікуванні загрози. Вдома військові все ще чекатимуть небезпеки набагато частіше, ніж чогось приємного. До того, як це правило буде відкориговане для «дому», солдат діятиме без роздуму, так, як його цьому навчили у бойових умовах

5. Довіряй тільки перевіреним 

На полі бою солдати можуть довіряти лише перевіреним людям. «Я можу розраховувати на них, чекаючи певних дій: їх слова повністю відповідають діям, якщо це їм під силу. Належне виконання плану критично важливе».

6. Ні» почуттям

Бойові дії залучають людину до подій, пов’язанимизі страхом, втратою і горем. При цьому робота солдата вимагає, щоб він діяв швидко, завжди перебував у готовності до бойової тривоги. Таким чином, єдині емоції, що дозволені – це гнів та дратівливість. Тимчасово «заглушити» емоції можна за допомогою алкоголю та наркотиків, і таке може відбуватися з солдатом навіть після повернення додому. Емоції, які є такими небезпечними у бою, виявляються неймовірно потрібними для стосунків вдома.

7. Залишайся непередбачуваним

Цей принцип залишається звичкою для багатьох солдатів упродовж усього життя, що залишилося. Не ходити завжди по одному і тому ж маршруту. Виходити з будинку в різний час. Міняти послідовність процедур. Адже якщо солдат передбачуваний - він в небезпеці. Його легко упіймати. У той же момент, світ солдата може бути передбачуваний. Він не любить різких незапланованих змін, він має бути готовий до них. 

У зоні бойових дій солдат слідував цим правилам і викладався «на повну». Вони дозволили йому вижити. 

Просвітницька робота, яка проінформує членів родини, як буде себе поводити ветеран, і які причини цієї поведінки, надзвичайно важлива. Якщо дружини, матері, діти захисників будуть проінформованими й проявлятимуть розуміння та повагу, ветерану буде легше адаптуватися, понизиться рівень напруги та агресії, і, відповідно, в домі буде злагода і мир.

Розуміння і прийняття правил, за якими живе військовий вдома, - це основа конструктивної поведінки рідних учасників АТО. Зміцнивши власні ресурси близькі люди допоможуть захиснику трансформувати набутий досвід на благо сім’ї та для власного задоволення.

Феномен посттравматичного росту працює. Ті сила і мудрість, які набув воїн у бою, дасть змогу досягати нових горизонтів і цілей, заручившись при цьому підтримкою своїх близьких.

Джерело: http://racurs.ua/ua/934-pravyla-za-yakymy-jyve-ludyna-viyny-povynen-znaty-kojen-ukrayinec

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Адаптація учасників АТО та їхніх сімей | НОВИНИ

Позначки: адаптація після війни | комунікація після АТО | психологічна допомога

На цю ж тему

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Робота на заводі

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Будівництво

25.02.2022 Якщо не буде мобільного зв'язку

25.02.2022 Увага! Києво-Святошинський ЦСПР працює у звичайному режимі

22.02.2022 ВАКАНСІЯ для учасника АТО - Комірник

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.