31.03.2018
27220

Пільги учасникам АТО: виплати, пенсії, компенсації, пільги та інше

Фото: milnavigator.com.ua

Сучасне законодавство нині доволі динамічне й весь час потребує роз’яснень та уточнень. Аналізуючи звернення нашої читацької аудиторії, можна стверджувати,  що найактуальнішими для військовослужбовців та їхніх родин залишаються питання соціальної тематики

Петро С., учасник бойових дій, військовий пенсіонер, м. Київ:

— У якому розмірі виплачуватимуть грошову допомогу до 5 травня цього року? Чи потрібно ветеранам АТО щоразу подавати документи для її отримання?

— 2018 року виплату щорічної разової грошової допомоги учасникам бойових дій, інвалідам війни, учасникам війни, особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, та особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», а також жертвам нацистських переслідувань уряд передбачив у таких розмірах:

1) особам з інвалідністю внаслідок війни та колишнім малолітнім (яким на час ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язням концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, визнаним особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин: I групи — 3685 грн; II групи — 3265 грн; III групи — 2845 грн;

2) учасникам бойових дій та колишнім неповнолітнім в’язням концентраційних таборів (яким на час ув’язнення не виповнилося 18 років), гетто, інших місць примусового тримання, а також дітям, які народилися в зазначених місцях примусового тримання їхніх батьків, — 1265 грн;

3) особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, — 3685 грн;

4) членам сімей загиблих і дружинам (чоловікам) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій, учасників війни та жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, — 630 грн;

5) учасникам війни та колишнім в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, особам, яких насильно вивезли на примусові роботи, дітям партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога — 525 грн.

Щоб отримати допомогу, наприклад, демобілізованому учаснику бойових дій, який не є пенсіонером чи інвалідом війни, треба до 30 квітня подати у військовий комісаріат за місцем проживання заяву, реквізити розрахункового рахунку, на який буде перераховано кошти, а також копію посвідчення учасника бойових дій.

Інвалідам і пенсіонерам заяву не треба подавати. Виплату грошової допомоги їм здійснять до 5 травня поточного року відділення поштового зв’язку за місцем проживання одержувачів або через установи уповноважених банків.

 Якщо ви не встигнете оформити всі документи до 5 травня 2018 року, то маєте право звернутися в районний орган соціального захисту населення за місцем реєстрації й отримати грошову допомогу до 30 вересня 2018 року.

 Діючим військовослужбовцям, які мають статус учасника бойових дій, виплату здійснюють за місцем служби.

Віталій П., учасник бойових дій, м. Київ:

— Дізнався з новин, що уряд має намір монетизувати пільги на проїзд у громадському транспорті для пільговиків. Про яку суму йдеться?

— 14 березня цього року Кабмін затвердив заміну пільг на проїзд грошовими компенсаціями. Це стосується всіх видів транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах. Тепер пільговики замість безкоштовного проїзду отримуватимуть гроші, якими й розплачуватимуться.

Розмір грошових виплат визначатимуть шляхом множення середньої вартості проїзду в міському комунальному транспорті на кількість поїздок. Його затверджуватимуть обласні державні адміністрації. У Київраді, наприклад, уже зазначали, що кількість поїздок збільшать у рази.

Монетизація пільг на проїзд запрацює через два місяці. Проте спочатку має відбутися верифікація осіб, які отримуватимуть пільги: пільговики мають засвідчити, що справді мають право на відшкодування витрат на послуги.

Фахівці зазначають, що запроваджувати монетизацію — це право, а не обов’язок для міської влади. Цим рішенням Кабмін офіційно надав право впроваджувати таку систему, адже в деяких містах вона діяла й до цього. Наприклад, у Луцьку ще минулого року таку монетизацію пільг було впроваджено для членів сімей загиблих.

Максим Р., військовослужбовець, м. Біла Церква:

— Коли розпочнеться виплата грошей на піднайом житла для родин контрактників?

— Верховна Рада України 8 лютого цього року внесла зміни до статті 12 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». Відтак у разі відсутності службового жилого приміщення військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом і не перебувають у шлюбі, розміщуються безплатно в спеціально пристосованих казармах у розташуванні військової частини, а сімейні — у сімейних гуртожитках. Житлово-побутові умови в таких казармах повинні відповідати вимогам, які пред’являються до гуртожитків, що призначені для проживання одиноких громадян. У разі відсутності можливості розміщення зазначених військовослужбовців у спеціально пристосованих казармах у розташуванні військової частини та сімейних гуртожитках військова частина зобов’язана орендувати для військовослужбовців та членів їхніх сімей жиле приміщення або за їх бажанням виплачувати грошову компенсацію за піднайом (найом) житлового приміщення.

Цей закон набув чинності. Проте для організації порядку нарахування й виплати військовослужбовцям компенсації ще потрібно додатково внести низку змін у нормативно-правові акти. А для приведення їх у відповідність необхідний час. Кабінетові Міністрів України надано на це три місяці.

Марина С., військовослужбовець, м. Запоріжжя:

— Чи оплатять мені проїзд під час службового відрядження в разі використання електронного квитка на залізничний транспорт?

— У разі використання електронного посадкового документа на проїзд залізничним транспортом підставою для відшкодування витрат на його придбання є роздрукований на паперовому носії посадковий документ. У разі повернення електронного посадкового документа на проїзд залізничним транспортом до звіту додають роздрукований на паперовому носії документ на повернення.

Микита П., військовий пенсіонер, м. Мукачево:

— Коли все ж таки перерахують пенсії військовим пенсіонерам? Уже кінець березня, а я так і не отримав підвищену виплату, яку обіцяв уряд.

— Виплата підвищених пенсій відбуватиметься поетапно починаючи з 1 січня 2018 року в таких розмірах: із 1 січня 2018 року — 50% від суми підвищення (не менше ніж 1500 грн у середньому), з 1 січня 2019 року по 31 грудня 2019 року — 75% (іще приблизно 750 грн у середньому) та з 1 січня 2020 року — 100% (у середньому ще 750 грн до цієї суми).

За словами Міністра соціальної політики Андрія Реви, органи Пенсійного фонду на початку березня надали уповноваженим органам силових міністерств і відомств списки пенсіонерів для написання довідок про розміри грошового забезпечення. Загалом у ці списки включено 536 тис. пенсіонерів силових органів. Станом на 20 березня в органи Пенсійного фонду надійшло 89 тис. таких довідок. За наданими додатковими відомостями, підвищені пенсії вже виплачено 15,3 тис. пенсіонерів, із перерахунком починаючи з 1 січня 2018 року.

За словами міністра, усім військовим пенсіонерам перерахунок здійснять уже наприкінці березня — протягом квітня.

Василь С., учасник бойових дій, м. Київ:

— Чи мають право учасники бойових дій, які безпосередньо брали участь в АТО, не платити за правову допомогу державних нотаріусів?

— Так, цю категорію громадян звільнили від такої сплати. Зміни до Примірного положення про порядок надання державними нотаріусами додаткових послуг правового характеру, які не пов’язані із вчинюваними нотаріальними діями, а також послуг технічного характеру було внесено наказом Міністерства юстиції України від 10 серпня 2017 року  № 2565/5.

Підготувала Тетяна МОРОЗ, «Народна армія»

Джерело: na.mil.gov.ua

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Пільги, виплати | Інші юридичні питання | НОВИНИ | Земля, квартира

Позначки: земля, квартира | юридична допомога | грошова допомога | пільги

На цю ж тему

25.10.2021 Яка відповідальність за безпідставну відмову в пільговому проїзді?

5.03.2021 У 2021 році за перший контракт платитимуть до 22,7 тис. грн

8.02.2021 Житло, грошова компенсація та квартирний облік. Що потрібно знати військовослужбовцю

17.12.2020 Кредитні канікули для військових: нюанси

21.07.2020 Мінветеранів і пільгове розмитнення автотранспортних засобів. Зареєстровано довгоочікуваний ветеранами проєкт закону № 3839

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.