13.04.2018
14468

Розмитнення авто для УБД


Чи нададуть учасникам бойових дій право ввезення одного легкового автомобіля із-за кордону без сплати митних платежів?

На сайті петицій Президенту Україну з’явилася петиція: “Шановний пане Президент України, підтримайте усіх учасників бойових дій в зоні АТО, дозволивши ввезення одного легкового автомобіля із-за кордону без сплати митних платежів.”

У вересні 2016 року був зареєстрований у Верховній Раді України Проект закону «Про внесення змін до Закону України« Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (щодо ввезення на митну територію України транспортних засобів учасниками антитерористичної операції)» під номером 5057. Якщо бути точніше:

1. Статтю 12 доповнити новою частиною десятою у такій редакції:

“Особи, визначені п. 19 ч. 1 ст. 6 цього Закону, мають право одноразового ввезення на митну територію України одного транспортного засобу, що класифікується в одній із товарних підкатегорій 8703 21, 8703 22, 8703 23, 8703 31, 8703 32, 8703 33 згідно з УКТ ЗЕД, без сплати передбачених законодавством платежів з обов’язком особисто зареєструвати такий транспортний засіб в порядку, передбаченому законодавством України.”.

Суть законопроекту надати право на одноразове ввезення легкового автомобіля «без сплати передбачених законодавством платежів» з бензиновими і дизельними двигунами об’ємом від 1.0 до 3.0 л. Єдиним обов’язковим умовам вказана необхідність особистої реєстрації таких транспортних засобів в сервісних центрах МВС. Перелік відміняються платежів при цьому не наводиться. На сьогоднішній день при розмитненні автомобілів необхідно сплатити ПДВ (20% від вартості), акцизний збір, який залежить від об’єму двигуна та віку автомобіля, а також ввізне мито (10%). Машини повинні відповідати екологічним нормам Євро-5 (а з 2017 року – Євро-6).

Велике прохання усім учасникам бойових дій та членам їх сімей – підтримати петицію, та розповсюдити посилання на нашу статтю.

Переваги від прийняття законопроекту:

1. Обґрунтування необхідності прийняття законопроекту

На сьогодні особи, що бажають ввезти на митну територію України легковий автомобіль, повинні сплатити низку передбачених законодавством України платежів. Сума зазначених платежів переважно складає половину вартості придбаного за кордоном автомобіля.

Створення пільгових умов в усіх сферах життєдіяльності для учасників антитерористичної операції є чи не найголовнішим завданням, що сьогодні постає перед депутатами Верховної Ради України. Найменше, що можна зробити для осіб, які стоять на захисті України, це дозволити кожному учаснику антитерористичної операції один раз ввезти на митну територію України один легковий автомобіль з робочим об’ємом цилiндрів двигуна до 3000 см-3 для особистого користування без сплати передбачених законодавством України платежів.

2. Цілі та завдання законопроекту

Враховуючи високі ставки оподаткування ввезення на митну територію України транспортних засобів та низький рівень матеріального забезпечення учасників антитерористичної операції, законопроект має за мету створити пільгові умови ввезення учасниками антитерористичної операції легкових автомобілів на митну територію України.

3. Загальна характеристика і основні положення законопроекту

Зазначеним законопроектом пропонується передбачити законодавчу можливість для учасників бойових дій, які захищали суверенітет і цілісність України та брали безпосередню участь в антитерористичній операції, одноразового ввезення на митну територію України одного транспортного засобу, що класифікується в одній із товарних підкатегорій 8703 21, 8703 22, 8703 23, 8703 31, 8703 32, 8703 33 згідно з УКТ ЗЕД, для особистого користування без сплати передбачених законодавством платежів.

4. Стан нормативно-правової бази у сфері правового регулювання

У даній сфері правового регулювання діє Закон України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.

Реалізація запропонованого проекту потребує внесення змін до Податкового кодексу України, Митного кодексу України тощо.

5. Фінансово-економічне обґрунтування законопроекту

Реалізація положень законопроекту не потребуватиме додаткових витрат з державного бюджету.

6. Очікувані правові та соціально-економічні наслідки прийняття законопроекту

Прийняття зазначеного законопроекту надасть можливість створити умови для підвищення матеріального забезпечення учасників антитерористичної операції.

Комітети розглядали законопроект 10 місяців. Їх висновки:

Державна фіскальна служба України зазначає, що прийняття законопроекту призведе до зменшення доходів бюджету в частині сплати митних платежів і підтримує законопроект у разі його доопрацювання.

Міністерство фінансів України не підтримує законопроект і зазначає, що реалізація його норм призведе до зменшення надходжень митних платежів до бюджету та може спричинити виникнення схем ухилення від оподаткування, оскільки існуватиме можливість юридичного оформлення автомобіля на осіб, що матимуть право на звільнення від оподаткування, а фактично користуватись авто зможуть інші особи.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України, в цілому підтримуючи спрямованість внесеної законодавчої пропозиції, одночасно звертає увагу на те, що вона має бути вирішена в інший спосіб:

– шляхом внесення відповідних змін до Податкового та Митного кодексів України, що випливає зі змісту пункту 18 частини 1 статті 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», за яким учасникам бойових дій (статті 5, 6) надаються пільги зі сплати податків, зборів, мита та інших платежів до бюджету відповідно до податкового та митного законодавства;

– у Законі України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» доцільно задекларувати право зазначених осіб на пільгове, в частині оподаткування, ввезення відповідних транспортних засобів на умовах, визначених Податковим та Митним кодексами України, що, власне, і реалізовано автором внесеного законопроекту у законопроектах за реєстр. №№ 2445а та 2446а.

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету прийняв рішення, що законопроект має вплив на показники бюджету (призведе до зменшення доходів державного бюджету від митних платежів) і у разі прийняття відповідного закону до 15 липня 2017 року він має вводитись в дію не раніше 1 січня 2018 року, а після 15 липня 2017 року – не раніше 1 січня 2019 року (або 1 січня наступного за цим року залежно від часу прийняття закону).

З урахуванням проведеного обговорення, Комітет рекомендує Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” щодо ввезення на митну територію України транспортних засобів учасниками антитерористичної операції (реєстр. № 5057), поданий народним депутатом України Тимошенком Ю.В., за результатами розгляду у першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Позитивні результати від прийняття законопроекту:

У лютому 2017 році, Микола Сапелкін на всеукраїнський конференції навів вагомі докази позитивних результатів від прийняття цього проекту, як для держави, так і учасників бойових дій.

Таким чином, від внесення змін до законодавства України щодо надання пільг учасникам АТО при ввезенні на митну територію транспортних засобів очікується отримання наступних позитивних результатів:

1) Збільшення надходжень до державного бюджету від акцизного збору на пальне (за рахунок збільшення споживачів палива), ПДФО та ЕСВ (за рахунок офіційної зайнятості учасників АТО).

2) Зменшення навантаження на місцеві бюджети в сфері компенсації проїзду пільгових категорій населення, за рахунок зменшення кількості учасників АТО, що користуються пільговим проїздом у громадському транспорті.

3) Зменшення рівня соціальної напруженості серед учасників АТО.

4) Зменшення рівня безробіття серед учасників АТО, через зайнятість учасників АТО за допомогою власного ТЗ.

5) Соціальна адаптація і інтеграція учасників АТО в мирне суспільство.

Джерело: nova.net.ua

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Пільги, виплати | Інші юридичні питання | НОВИНИ

Позначки: юридична допомога | пільги

На цю ж тему

25.10.2021 Яка відповідальність за безпідставну відмову в пільговому проїзді?

5.03.2021 У 2021 році за перший контракт платитимуть до 22,7 тис. грн

8.02.2021 Житло, грошова компенсація та квартирний облік. Що потрібно знати військовослужбовцю

17.12.2020 Кредитні канікули для військових: нюанси

21.07.2020 Мінветеранів і пільгове розмитнення автотранспортних засобів. Зареєстровано довгоочікуваний ветеранами проєкт закону № 3839

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.