13.04.2018
3912

Статус учасника бойових дій: що робити, коли тебе ігнорують?


Автор: Юлія Манукян/ІРЦ «Правовий Простір»

До Херсонського офісу Мережі правового розвитку при ГО «ІРЦ «Правовий простір» звернувся колишній військовослужбовець, а нині житель одного із сіл Білозерського району Херсонської області Андрій Курков*, з проханням допомогти йому отримати статус учасника бойових дій.

Сама по собі процедура отримання статусу нескладна – всі документи на комісію при Міноборони відправляє командир військової частини. Бійці приходять і отримують вже готові посвідчення. Але на практиці буває інакше: ти стукаєш у двері, та вони не поспішають відчинятися, навіть якщо у тебе всі права і на статус, і на відповідні соціальні пільги.

У даному випадку чоловік не міг легалізуватися як військовий не через юридичні колізії, а через відсутність первинних документів з військових частин на підтвердження свого перебування в районі проведення АТО. Є командири, які сумлінно виконують свою роботу, вчасно подають списки, і бійці отримують ці посвідчення. А буває і так, що внаслідок особистихі конфліктів командири навмисне не надають документи на підтвердження участі в АТО окремих осіб. Самому збирати та подавати документи набагато складніше, адже вони знаходяться у командира військової частини. І лише цими паперами можна підтвердити участь особи в АТО. І що робити у випадках, коли командир військової частини навмисне не надає ці документи? Витребувати їх – справа вкрай непроста.

Андрій Курков опинився саме в подібній ситуації. В 2015-2016 роках він проходив військову службу за призовом по мобілізації та з 2 грудня 2015 року по 28 березня 2016-го ( впродовж 117 календарних днів) дійсно брав безпосередню участь в АТО. Тобто, має законне право на отримання статусу учасника бойових дій. Проте вже більше року він не міг цього добитися через конфлікт із керівництвом військової частини. Зрозуміло, що увесь цей час Андрій не міг скористатись і пільгами. Оскільки командир частини, де служив Андрій, документів не подав.

Чоловік вирішив боротися до перемоги правовими методами і звернувся до юристів ГО «ІРЦ «Правовий простір.

Адвокат, юрист Офісу Сергій Плахотнюк допоміг Андрію скласти заяву про надання відповідних документів, яку направили на адресу військової частини. Проте командир проігнорував лист. Направили ще три листи – знову жодної відповіді. Андрій також звертався до військової частини через Білозерський районний військовий комісаріат. Теж жодної реакції. Військовий комісаріат навіть надав чоловікові лист-відповідь про те, що комісаріат зробив усе, що міг. І рекомендував у ситуації тотального ігнорування з боку військової частини звернутися до суду.

Так і зробили. Сергій Плахотнюк підготував позовну заяву до Херсонського окружного адміністративного суду з проханням визнати бездіяльність командира військової частини протиправною та зобов’язати його надати затребувані документи. Водночас до суду було подано клопотання про витребування з військової частини всіх цих документів.

Статус учасника бойових дій має надаватись усім військовослужбовцям, які брали безпосередню участь в АТО, перебуваючи безпосередньо в районах АТО у період її проведення в разі залучення військовослужбовців до проведення АТО на строк не менше ніж 30 календарних днів, у тому числі за сукупністю днів перебування в районах її проведення, – коментує юрист, посилаючись на «Порядок надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в АТО, забезпеченні її проведення», затверджений Постановою КМ України від 20 серпня 2014 року № 413 (далі – Порядок). – коментує Сергій Плахотнюк. – При цьому командири у місячний строк після завершення особами виконання завдань антитерористичної операції зобов’язані подати на розгляд комісії передбачені Порядком документи по кожному військовослужбовцю, який має право на отримання статусу учасника бойових дій. В свою чергу, відповідна комісія вивчає документи і приймає рішення про надання особі статусу учасника бойових дій, або про відмову у такому.

Суд відкрив провадження по справі та вже на цій стадії виніс ухвалу, якою зобов’язав військову частину надати суду всі документи. Справа перебувала на контролі громадської організації.

І ось остаточна перемога – 12 березня 2018 року суд виніс рішення, яким признав протиправною діяльність командира  військової частини і зобов’язав його надати всі документи.

Адреса Центру безоплатної первинної правової допомоги в Херсоні:

пр. Ушакова, 37, каб. 115 (будівля Херсонської міської ради, І поверх).

Графік роботи юристів: понеділок-четвер з 9.00 до 17.00. По п’ятницях – з 9.00 до 15.45. Обідня перерва з 12.00 до 13.00.

Попередньо записатися на прийом можна телефоном (099) 468 38 48.

*Ім’я змінено з етичних міркувань.

S. Центр безоплатної первинної правової допомоги створений Херсонським офісом Мережі правового розвитку при ІРЦ «Правовий простір» за підтримки Херсонської міської ради та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках проекту «Енергія змін».


Джерело: ldn.org.ua

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Статус УБД, інваліда війни | Інші юридичні питання | НОВИНИ

Позначки: статус УБД | юридична допомога

На цю ж тему

23.07.2020 Як добровольцю отримати УБД: зразки документів та механізм надання

20.05.2020 Як відновити посвідчення УБД? Конкретні кроки

22.07.2019 За 4 роки за статус УБД судилися понад 2 тисячі бійців

13.07.2019 Хто такі українські ветерани?

28.08.2018 Порядок надання учаснику АТО статусу "Учасник бойових дій"

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.