13.04.2018
4258

Безкоштовна психологічна підтримка для учасників бойових дій та їх сімей. м. Львів


Друзі, хочемо нагадати вам що у Львівський центр надання послуг учасникам бойових дій ви можете скористатись безкоштовною послугою психологічної підтримки для учасників бойових дій та їх сімей. Запис на консультацію за номерами телефонів : (032) 254 61 16

+38 067 962 83 25

+38 063 434 65 46

+38 050 788 72 38

Як сприяти тому, щоб друг або родич звернувся за допомогою?

Є три основні причини, через які люди, що страждають від посттравматичного стресу вчасно не звертаються за фаховою допомогою: болісність спогадів, страх ненормальності та відсутність віри в можливість одужання.

Перша причина ховається у самих симптомах ПТСР – це стійке уникання будь-чого, що нагадує про травматичну подію. Звернення до фахівця відкидається, оскільки означає необхідність згадувати та говорити про травму, розповідати про її деталі та ділитись власними переживаннями.

Друга причина пов'язана із ставленням до симптомів та самого себе. На жаль, часто люди сприймають свої симптоми як загрозливі та хворобливі, а себе самих – як «ненормальних», «психів», «хворих на голову». І звернутись до психотерапевта чи психіатра означає для них визнати свою ненормальність, більше того показати її іншим.

Третя причина може бути наслідком недовіри до певних фахівців. Як правило вона базується на власному досвіді або історіях про некомпетентність психологів чи лікарів. Людина не вірить в те, що в зоні її доступу є спеціалісти здатні допомогти швидко, фахово і без значних матеріальних витрат, а тому і не звертається за допомогою вдаючись до самолікування або послуг сумнівних фахівців, типу ворожок чи екстрасенсів.

Справа у тому, що відмова від фахової допомоги та прагнення самостійно впоратись із проблемою часто не лише не допомагає, а навпаки – призводить до розвитку шкідливих стратегій (соціальна ізоляція, зловживання алкоголем) та посилення симптомів. Те, від чого людина втікала наздоганяє її та посилюється – болісні спогади наростають, як і відчуття власної ненормальності та невіра в можливість одужання.

Саме тому варто не підтримувати своїх друзів та рідних, які зазнали травми, у їх відмові від фахової допомоги. Навпаки – усіляко сприяти та підтримувати у рішенні звернутися до фахівців.

Джерело: Львівський центр надання послуг учасникам бойових дій

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Адаптація учасників АТО та їхніх сімей | НОВИНИ

Позначки: адаптація після війни | комунікація після АТО | психологічна допомога

На цю ж тему

4.08.2021 Війна змінює життя - інтерв'ю з волонтеркою Тетяною Фреїшин, дружиною військовослужбовця

4.08.2021 Подбай про себе – франківський Карітас розпочинає реабілітацію для ветеранів та ветеранок АТО / ООС

5.03.2021 9 порад для простішого повернення з війни в сім’ю

20.10.2020 Я точно впевнений, що не даремно воював...

18.10.2020 Як допомогти військовому повернутися з війни додому

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.