9.05.2018
10161

Позбавлення статусу УБД за самовільне залишення частини. Чи законно це?


До "Юридичної Сотні" нещодавно звернувся військовослужбовець Дмитро, який проходить військову службу за контрактом, з наступним питанням. Під час проходження служби він самовільно залишив військову частину на 15 днів і через деякий час був притягнений до кримінальної відповідальності та отримав покарання у вигляді двох років умовно.

Нещодавно Дмитро отримав рішення відомчої комісії Міноборони щодо позбавлення його статусу учасника бойових дій. З цим рішенням він не погоджується і бажає його оскаржувати.

Дане звернення Дмитра є досить поширеним серед військовослужбовців. Тому потрібно прояснити цю ситуацію і для Дмитра, і для інших воїнів.

Чи мали право позбавити військовослужбовця статусу УБД за самовільне залишення військової частини? Та які є підстави для позбавлення статусу учасника бойових дій?

Аналізуємо чинне законодавство. Відповідно до п. 8 Постанови КМУ № 413 від 20.08.2014 є тільки три випадки, в яких можна позбавити особу статусу учасника бойових дій:

- наявність обвинувального вироку суду, який набрав законної сили, за вчинення особою умисного тяжкого або особливо тяжкого злочину в період участі в антитерористичній операції;

- виявлення факту підроблення документів про участь в антитерористичній операції, у забезпеченні її проведення або надання недостовірних даних про особу;

- подання особою заяви про позбавлення її статусу учасника бойових дій.

В даному разі мова йде про перший випадок. Для застосування даного випадку мають бути виконані наступні умови:

- наявний обвинувальний вирок суду;

- даний вирок вступив у законну силу;

- злочин , який вчинила особа, має кваліфікуватися як тяжкий чи особливо тяжкий;

- даний злочин мав вчинятися тільки в період участі особи в антитерористичній операції.

Якщо відсутня хоча б одна з перелічених вище умов, позбавити статусу учасника бойових дій не вийде.

Відповідно до статті 12 Кримінального кодексу залежно від ступеня тяжкості злочини поділяються на злочини невеликої тяжкості, середньої тяжкості, тяжкі та особливо тяжкі.

Злочином невеликої тяжкості є злочин, за який передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років, або інше, більш м'яке покарання за винятком основного покарання у виді штрафу в розмірі понад три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Злочином середньої тяжкості є злочин, за який передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше п'яти років.

ТЯЖКИМ злочином є злочин, за який передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше двадцяти п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше десяти років.

Особливо тяжким злочином є злочин, за який передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі понад двадцять п'ять тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, позбавлення волі на строк понад десять років або довічного позбавлення волі.

З аналізу отриманої інформації випливає, що військовослужбовець Дмитро був засуджений за самовільне залишення військової частини відповідно до ч. 4 ст. 407 Кримінального кодексу: "Самовільне залишення військової частини або місця служби, а також нез’явлення вчасно на службу без поважних причин, вчинені в умовах особливого періоду, крім воєнного стану, вчинене особами, зазначеними в частинах першій або другій цієї статті». Санкція цієї норми права передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років. З огляду на строк покарання даний вид злочину є ТЯЖКИМ.

Даний злочин Дмитро вчинив під час участі в АТО.

Таким чином, беручи до уваги всі обставини справи, можна дійти до висновку, військовослужбовця Дмитра правомірно позбавили статусу учасника бойових дій.

Також важливо розуміти, що всі особи, які самовільно залишили військову частину і при цьому були засуджені за ч. 4 ст. 407 Кримінального Кодексу, потенційно можуть бути позбавлені статусу УБД після рішення відомчої комісії того органу, який надав їм цей статус.

________________________________________________________________________________

СЗЧ – самовільне залишення частини (злочин, передбачений статтею 407 Кримінального Кодексу)

УБД – статус учасника бойових дій

Антон Красов, правозахисник, юрист Всеукраїнської правозахисної громадської організації "Юридична Сотня", спеціально для телеканалу "Прямий".

Джерело: Телеканал

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Статус УБД, інваліда війни | Інші юридичні питання | НОВИНИ

Позначки: статус УБД | юридична допомога | про нашу армію

На цю ж тему

23.07.2020 Як добровольцю отримати УБД: зразки документів та механізм надання

20.05.2020 Як відновити посвідчення УБД? Конкретні кроки

22.07.2019 За 4 роки за статус УБД судилися понад 2 тисячі бійців

13.07.2019 Хто такі українські ветерани?

28.08.2018 Порядок надання учаснику АТО статусу "Учасник бойових дій"

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.