9.05.2018
8645

Пільги, які надаються учасникам бойових дій у сфері медичного обслуговування та порядок їх реалізації


Відповідно до частини 1 статті 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасникам бойових дій надається безплатне одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів:

БЕЗОПЛАТНЕ ОДЕРЖАННЯ ЛІКІВ

З 1 січня 2018 року безоплатно і на пільгових умовах відпускатимуться лікарські засоби, включені до Національного переліку основних лікарських засобів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 р. № 333.

Для безоплатного отримання лікарських засобів необхідно звернутись до державної аптеки, закріпленої за відповідним медичним закладом, лікар якого надав рецепт, за місцем проживання особи, та пред’явити посвідчення учасника бойових дій (далі – УБД) та рецепт лікаря. 

Якщо особа обслуговується у відомчому медичному закладі, то отримати ліки можна в аптеках, закріплених за таким закладом.

Постанова Кабінету Міністрів Українм від 17 серпня 1998 року № 1303 “Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань” ПЕРЕДБАЧАЄ БЕЗОПЛАТНИЙ АБО ПІЛЬГОВИЙ ВІДПУСК ЛІКІВ ЗА РЕЦЕПТАМИ у разі амбулаторного лікування та визначає категорії населення, які мають право на такі пільги, та категорії захворювань, на які поширюються такі пільги.

Частина 1 ПЕРЕЛІКУ груп населення, у разі амбулаторного лікування яких лікарські засоби за рецептами лікарів відпускаються безоплатно або на пільгових умовах, що додається до Постанови Кабінету Міністрів України від 17 серпня 1998 року № 1303 визначає, що групи населення, у разі амбулаторного лікування яких лікарські засоби за рецептами лікарів відпускаються безоплатно:

  • учасникам бойових дій та інвалідам війни відповідно до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;
  • Витрати, пов'язані з відпуском лікарських засобів безоплатно і на пільгових умовах, провадяться за рахунок асигнувань, що передбачаються державним та місцевими бюджетами на охорону здоров’я.

Визначення права на отримання окремими групами населення пільг щодо забезпечення лікарськими засобами у разі амбулаторного лікування за рецептами лікарів, які відпускаються залежно від середньомісячного сукупного доходу сім’ї, здійснюється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Важливо мати на увазі, що безоплатний відпуск лікарських засобів провадиться ЛИШЕ У РАЗІ АМБУЛАТОРНОГО ЛІКУВАННЯ ОСНОВНОГО ЗАХВОРЮВАННЯ, ЗА ЯКИМ ХВОРИМ НАДАНО ПІЛЬГИ.

Джерело: Юридична служба Збройних Сил України/Legal Service of the AF of Ukraine

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Пільги, виплати | НОВИНИ

Позначки: юридична допомога | про нашу армію | пільги

На цю ж тему

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Робота на заводі

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Будівництво

25.02.2022 Якщо не буде мобільного зв'язку

25.02.2022 Увага! Києво-Святошинський ЦСПР працює у звичайному режимі

22.02.2022 ВАКАНСІЯ для учасника АТО - Комірник

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.