12.06.2018
5196

Забезпечення учасників АТО житловою площею. Які документи потрібно подати?


Сьогодні виникає чимало запитань стосовно пільг, які надаються учасникам АТО та членам їх сімей. У законодавство України постійно вносяться відповідні зміни. Враховуючи такі оновлення, уже можливо підвести підсумки та сформувати алгоритм дій для отримання тієї чи іншої допомоги від держави.

В першу чергу жилі приміщення надаються:

- Інвалідам Великої Вітчизняної Війни і сім’ям воїнів (партизанів), які загинули чи пропали безвісти, і прирівняним до них у встановленому порядку особам;

- Учасникам бойових дій та учасникам війни.

Жиле приміщення надається громадянам у межах 13, 65 кв,м жилої площі на 1 особу, але не менше рівня середньої забезпеченості громадян жилою площею в даному населеному пункті ( 9 кв.м на одну особу).

При цьому враховується жила площа в жилому будинку (квартирі), що перебуває у приватній власності громадян, якщо ними не використані житлові чеки.

Увага!  Облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов, здійснюється, як правило, за місцем проживання у виконавчому органі районної, міської, районної в місті, селищної, сільської ра­ди (ч. 1 ст. 36 Житлового кодексу).

 Потребуючими поліпшення житлових умов визнаються громадяни:

- Які забезпечені жилою площею нижче за рівень, що визначається виконавчим комітетом обласної, міської рад народних депутатів разом з радами профспілок;

- Які проживають у приміщенні, що не відповідає встановленим санітарним і технічним вимогам;

- Які хворіють на тяжкі форми деяких хронічних захворювань, у зв’язку з чим не можуть проживати в комунальній квартирі, або в одній кімнаті з членами своєї сім’ї;

- Які проживають за договором піднайму жилого приміщення в будинках державного або громадського житлового фонду чи за договором найму жилого приміщення в будинках житло-будівельних кооперативів;

- Які проживають не менше 5 років за договором найму (оренди) в будинках (квартирах), що належать громадянам на праві приватної власності;

- Які проживають у гуртожитках;

- Які проживають в одній кімнаті по 2 і більше сім’ї, незалежно від родинних відносин, або особи різної статі старші за 9 років, крім подружжя (в тому числі якщо займане ними жиле приміщення складається більш як з однієї кімнати).

Забезпечення учасників АТО житловою площею нижче встановленого рівня, проживання в приміщенні, що не відповідає встановленим санітарним і технічним вимогам, є достатніми підставами для постановки на квартирний облік. Для того, щоб стати на такий облік, слід звернутися за місцем проживання до виконавчого комітету сільської, селищної ради, підприємства, установи, організації за місцем роботи учасника АТО, які ведуть житлове будівництво.

Документи, які необхідно подати (орієнтовний перелік):

1) Заява про постановку на квартирний облік;

2) Довідка з місця проживання про склад сім'ї;

3) Довідка про те, чи знаходяться члени сім'ї на квартирному обліку за місцем роботи;

4) Копії паспортів повнолітніх осіб;

5) Акт обстеження житлових умов;

6) Завірені копії документів про шлюб, розлучення, свідоцтва про народження дітей;

7) Копія технічного паспорта і документів, що засвідчують право власності на квартиру;

8) Довідка про невідповідність житла встановленим санітарним і житловим умовам;

9) Копія посвідчення учасника бойових дій.

Слід зазначити, що це орієнтовний перелік. За місцем проживання можуть вимагати й інші документи (перелік документів часто може бути оприлюднений на сайті органу місцевого самоврядування, а також його можна дізнатися, звернувшись безпосередньо в вашу місцеву раду).

Рішення щодо взяття на квартирний облік повинно бути винесене у місячний строк з дня подання громадянином необхідних документі.

Громадяни, які перебувають на квартирному обліку, проходять щорічну перереєстрацію, в ході якої перевіряються їх облікові дані.

Відповідно до законодавства, в учасників АТО є право отримати грошову компенсацію замість такого житла. Умовою для цього є перебування на квартирному обліку в межах адміністративно-територіальної одиниці, в якій Ви проживаєте.

Джерело: javoriv-rda.gov.ua

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Пільги, виплати | НОВИНИ | Земля, квартира

Позначки: земля, квартира | юридична допомога | пільги

На цю ж тему

25.10.2021 Яка відповідальність за безпідставну відмову в пільговому проїзді?

5.03.2021 У 2021 році за перший контракт платитимуть до 22,7 тис. грн

8.02.2021 Житло, грошова компенсація та квартирний облік. Що потрібно знати військовослужбовцю

17.12.2020 Кредитні канікули для військових: нюанси

21.07.2020 Мінветеранів і пільгове розмитнення автотранспортних засобів. Зареєстровано довгоочікуваний ветеранами проєкт закону № 3839

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.