3.07.2018
2530

Ветеран - це оголений нерв суспільства. Учасник АТО Ілля Шполянський в спецпроекті "Жити заради життя"

Фото: nv.ua

В рамках спецпроекту Радіо НВ з сайтом NV.ua Жити заради життя, ветеран 79 ОДШБр, підприємець, співзасновник ветеранського бізнес-інкубатора Ілля Шполянський став гостем ефіру на Радіо НВ, де розповів про те, як прийняв рішення піти на війну, чому Україні необхідна сильне Міністерство ветеранів, як ветерани війни на сході країни допомагають один одному і багато іншого.

Нижче - вибрані репліки Іллі Шполянського.

Я їздив на роботу в той час, коли вже почався збройний конфлікт і була перша, друга хвиля мобілізації, і я їздив на велосипеді повз військкомат. Я бачив матерів, батьків, бачив дружин, які проводжали своїх, це військкомат Центрального Миколаївського району. Я не знайшов собі аргументів, чому я повинен провести цей час удома і відсидітися, як я тоді це собі уявляв. Я міг не йти на службу, бо я батько трьох дітей, комісований на початку 2000-х років, тому мав ще й законні підстави не служити. Але, як і більшість інших добровольців, я вирішив зробити такий крок.

Я був у гаубичній батареї, де було ще сім осіб: командир - скульптор по льоду, я - підприємець і громадський діяч, Дмитро Москалець - просто неймовірний поет, музикант; також у нас у розрахунку був фермер, сільський робітник, міліціянт. І це було дуже дивно, неймовірно і класно. По сьогодні це були найкращі люди в моєму житті. 

Дружина та моя мати прийняли мій вибір дуже швидко і підтримували мене весь цей час, це неймовірно важливо.

Психологічно нас абсолютно не підготували до війни, тут треба сказати правду. Наш командир батареї Андрій Рябцов на той момент пройшов Слов'янськ, він пройшов Савур-Могилу і літні котли. І будучи командиром взводу мінометної батареї, у нього бойового досвіду було достатньо, і саме завдяки йому у нашої батареї не було жодної бойової втрати.

Я демобілізувався і через два дні прийшов, сів за свій стіл і почав розуміти, що я нічого не хочу робити. От просто так зрозумів. З чим це пов'язано - чи це люди не ті, чи щось змінилося всередині, чи просто... І це відчуття потім, із часом, я спілкувався з іншими ветеранами, мабуть, відчувають 80% побратимів, коли повертаються.

Питання в тому, що ті проблеми, які є у суспільства, екстраполюються на ветерана, тому що у ветерана дуже загострене почуття справедливості. Ветеран - це оголений нерв суспільства. І от у чому є питання. Ветеран своєю позицією оголює ті проблеми, які є в суспільстві в цілому.

Коли ветеран стане успішним? Один із кроків - це відкриття власного бізнесу ветеранів. І тоді 2015 року народилася ідея створити бізнес-інкубатор на миколаївському рівні. Це було дуже важко, дуже непросто, тому що немає грошей, немає розуміння. В Миколаївській області жодного бізнес-інкубатора ніколи не проводилося, не те щоби для ветеранів. Немає тренерів... І саме тоді ми розпочинали.

Яка може бути психологічна адаптація в суспільстві, де взагалі відсутня культура психологічної роботи в принципі? Я говорю відверто - в Україні психологів немає. Та кількість, яка є, - реальних психологів, - вона недостатня, щоби обслужити один процент населення, який цього потребує.

Є така заїжджена фраза: “Немає простих відповідей на складні питання”. А питання ветеранів у суспільстві - це надскладне питання, тому всі відповіді складні.

Якщо скульптор по льоду став командиром гармати, то чому цей самий скульптор по льоду не зможе допомагати іншим ветеранам?

Я хочу сказати кожній людині, що наша країна - це країна можливостей, і це дійсно так. Сьогодні ми живемо в унікальний час, коли кожна особистість, кожна особа може вносити якісь зміни, може щось пропонувати, щось робити, за щось братися. Я дуже дякую кожному ветерану за те, що ви разом зі мною, побратими, за те, що ми фактично врятували цю країну. Але пам'ятайте, наша війна ще не закінчена, і наша перемога буде тоді, коли ми станемо успішними.

Джерело: nv.ua

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Адаптація учасників АТО та їхніх сімей | НОВИНИ | Звільнення, відпустка | Соціалізація після АТО

Позначки: адаптація після війни | комунікація після АТО | про нашу армію | наслідки війни

На цю ж тему

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Робота на заводі

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Будівництво

25.02.2022 Якщо не буде мобільного зв'язку

25.02.2022 Увага! Києво-Святошинський ЦСПР працює у звичайному режимі

22.02.2022 ВАКАНСІЯ для учасника АТО - Комірник

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.