4.07.2018
6912

Які програми та пільги доступні учасникам АТО і їхнім сім’ям у Львові


Учасники бойових дій та їхні сім’ї мають право на низку видів допомоги та пільг. Детально про те, на що можуть розраховувати ці категорії населення, розповіли представники Львівської міської ради та Львівського центру надання послуг учасникам бойових дій.

Так, за словами начальниці управління соціального захисту Львівської міськради Наталії Демкович, бійцям АТО та їхнім сім’ям доступні такі програми:

  • З 1 травня право на пільги щодо оплати житлово-комунальних послуг учасники бойових дій у статусі бійців-добровольців та членів їхніх сімей мають такі самі пільги, які мають інші учасники бойових дій.
  • Члени сімей загиблих з 1 травня поточного року мають додатково до належних їм 50% знижки на оплату житлово-комунальних послуг за рахунок державного бюджету також 50% знижки за рахунок міського бюджету. Таким чином, члени сімей загиблих мають знижку на оплату житлово-комунальних послуг в розмірі 100%.

Право на оздоровлення або отримання матеріальної допомоги на відпочинок мають:

  • діти загиблих учасників АТО у розмірі 4 тисяч гривень,
  • діти з інвалідністю учасників бойових дій в розмірі 5 тисяч гривень,
  • діти інвалідів війни, а також діти учасників бойових дій з числа бійців-добровольців у розмірі 3 тисяч гривень,
  • діти учасників бойових дій, які виховують четверо і більше дітей у віці до 18 років, а також учасники бойових дій, які у поточному році перебувають у зоні АТО впродовж 45 діб у розмірі 2 тисяч гривень.

Цього року з’явилася матеріальна допомога до Дня батька і Дня матері. 5 тисяч гривень можуть отримати батьки загиблих, незалежно від того, чи проживали вони у Львові.

Незмінною залишається одноразова допомога до Дня святого Миколая дітям загиблих у розмірі 10 тисяч гривень до досягнення ними 23 років.

Допомогу на вирішення соціально-побутових питань у розмірі 100 тисяч гривень мають право отримати родичі померлого учасника бойових дій, навіть якщо він помер вже після повернення із зони АТО і від хвороби, яка не пов’язана з його службою.

Продовжує діяти грошова компенсація інвалідам війни на реабілітацію або санаторно-курортне лікування. Ця програма діє для усіх мешканців Львова, які були зареєстровані тут до 1 грудня 2016 року. Інваліди І групи отримують 50 тисяч гривень, ІІ — 10 тисяч, ІІІ — 8 тисяч гривень. Інваліди війни самостійно обирають собі реабілітаційний або санаторно-курортний заклад.

Продовжує діяти безкоштовне одноразове харчування для дітей учасників АТО в загальноосвітніх навчальних закладах, а також у садочках діє безкоштовне навчання у школах естетичного виховання.

У свою чергу, окремі програми по допомозі учасникам АТО та їхнім сім’ям реалізовує також Львівський центр надання послуг учасникам бойових дій.

Які програми та пільги доступні учасникам АТО і їхнім сім’ям у Львові

За словами заступниці директора центру Любові Возняк, у ньому діють наступні програми:

  • комплексна програма на дороговартісне лікування. Захворювання може не бути пов’язане з проходженням служби. Це може бути онкологія, протезування тощо, на що не передбачені гроші з державного бюджету.
  • юридичні послуги
  • допомога психолога, який працює індивідуально з учасниками бойових дій, з сімейними парами, дітьми, які мають підвищену тривожність через відсутність батька, матерями бійців.
  • прийом документів на одноразову матеріальну допомогу на покращення соціально-побутових умов у розмірі 100 тисяч гривень.

«Згідно з рішенням виконкому, є певна послідовність, за якою ми приймаємо документи: ми приймаємо рішення про включення у списки про одноразову матеріальну допомогу не за датою подачі заяви до центру, а за терміном давності перебування у зоні АТО. У 2017 році ми розглядаємо людей, які були у зоні АТО у 2014 році, відповідно, наступного року ми розглядатимемо 2015 і 2016 рік. Ми розглядаємо їх по місяцях і дрібнимо місяці по датах», — пояснює Любов Возняк.

Обов’язкова умова цієї програми, щоби людина була зареєстрована у Львові до травня 2015 року.

«Якщо людина у цей час проживала по акту фактичного проживання, вона спочатку йде на житлову комісію, а потім з рішенням житлової комісії повертається до нас. Час розгляду такої справи буде довший», — наголошує Любов Возняк.

«Деякі роботодавці звертаються до нас, говорячи, що вони готові взяти на роботу учасника АТО. Якщо у нас є вакансія, ми вам допоможемо», — каже Любов Возняк.

  • програма плавання для дітей 9-15 років
  • навчання для дружин учасників АТО і самих учасників бойових дій з англійської на трьох рівнях: від початкового до вищого допомога у пошуку роботи
  • проект «Сім’я, яка чекає» — розрахований на ту категорію сімей, які або чекають учасника бойових дій, або на тих, куди він щойно повернувся і у них є труднощі у спілкуванні.
  • жіночий клуб окремо для дружин, окремо для вдів, де вони можуть самі пропонувати те, чим хочуть займатися. З ними працює психолог.
  • програма поселення для бійців з інших областей, які приїжджають на одноденний візит до Львова, щоби провідати могилу побратима або на урочистості військової частини. На одну добу їх селять безкоштовно. Тих же, хто приїжджає доглядати поранених у реанімаціях, госпіталях, можуть поселити на довший час.

Джерело: dyvys.info

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Адаптація учасників АТО та їхніх сімей | НОВИНИ | Проекти від волонтерів та ветеранів

Позначки: адаптація після війни | комунікація після АТО | психологічна допомога | наслідки війни

На цю ж тему

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Робота на заводі

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Будівництво

25.02.2022 Якщо не буде мобільного зв'язку

25.02.2022 Увага! Києво-Святошинський ЦСПР працює у звичайному режимі

22.02.2022 ВАКАНСІЯ для учасника АТО - Комірник

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.