5.07.2018
2725

Як ветеран АТО почав вирощувати ягоди. "ВітамінкаНям"

Фото: delo.ua

Повернувшись з АТО у вересні 2015 року, Олександр Никоненко вирішив зайнятись вирощуванням ягід. Розпочавши з малини і полуниці, ветеран планує вирощувати жимолость, агрус, порічку та досить рідкісну в Україні іргу.

З охоронців — в садоводи

Ветеран Олександр Никоненко за освітою майстер сільськогосподарського виробництва, однак до того, як піти до АТО у 2014 році, змінив кілька професій. "Я працював на будівництві, охоронцем, мав ще кілька різних підробітків, однак в той період думки створити власний бізнес мені не приходили", — зізнається ветеран.

На фронт Олександр потрапив у серпні 2014 року добровольцем. Однак до лав АТО його взяли не одразу — для цього йому довелось кілька разів їздити у військкомат. "Вперше я поїхав у військкомат у травні 2014 року. Однак мені сказали, що тільки відправили другу хвилю мобілізованих. Мені пообіцяли, що як тільки президент оголосить третю хвилю мобілізації, то я поїду разом з ними. Так і сталось — я опинився на фронті у серпні 2014 року у складі 128-ї бригади", — згадує військовий. 

На фронті Олександр відслужив майже 14 місяців — служив спершу у Дебальцево, потім неподалік від Щастя у Луганській області. "Ми пробули на війні на два місяці довше — лише у вересні 2015 року президент підписав указ про демобілізацію, і я зміг повернутись додому", — розповідає ветеран.

Повернувшись після демобілізації в рідну Куликівку Чернігівської області, військовий задумався над власною справою.

"Я ще не знав, що це мало б бути. Однак моя дівчина Наталія запропонувала зайнятись вирощуванням ягід, оскільки це ще не дуже поширено в Чернігівській області. У нас переважно вирощують соняшник, кукурудзу, зернові. До того ж у мене була земля — 82 сотки, а ще 2 га мені виділила селищна рада як учаснику АТО. Було б неправильно не скористатись таким шансом", -  зазначає ветеран.

Початок власного бізнесу

Вирощувати ягоди Олександр і Наталія розпочали тільки весною 2017 року — цьому передував тривалий процес навчання.

"Ми з Наталею відвідували конференції і майстер-класи з ягідництва. Крім того, стала в нагоді і моя аграрна освіта. Все разом це дозволило уникнути цілої низки помилок, яких припускаються фермери-початківці — неправильний вибір сортів ягід для посадки, неправильно налаштована система поливу. Наслідком таких помилок дуже часто є загибель більшої частини врожаю", — відмічає Никоненко.

Для початку Олександр засадив малиною ділянку 12 соток. "Перші кущі ми замовили в розпліднику через інтернет. Це був мій перший досвід. Малина дала хороший врожай, і ми майже весь його продали. Продавали за 40 грн за кілограм як в Куликівці, так возили і в Чернігів. Покупців знаходили через соціальну мережу Facebook", — розповідає ветеран.

Тоді ж придумали і назву для власного бізнесу — "ВітамінкаНям". "Таку назву придумала моя дівчина, вона відображає наш курс на смачну і органічну продукцію, оскільки ягоди ми вирощуємо без застосування хімічних добрив", — стверджує Олександр. Поки торгова марка не зареєстрована, але ветеран планує зробити це найближчим часом.

Навесні 2018 року до малини додалась полуниця. Для цього з Бельгії замовили 1500 саджанців полуниці на 400 євро. "У квітні ми їх посадили, а вже на початку червня зібрали перший врожай полуниці. Це майже на два тижні раніше, ніж ми очікували", — розповідає ветеран.

Загалом на початок власного бізнесу військовий витратив 55 тис. грн. Більшість коштів пішла на техніку (мотоблок та мотооприскувач) — 27 тис. грн, на купівлю саджанців — 18 тис. грн, ще 10 тис. грн було витрачено на зрошувальну систему крапельного поливу. "Систему поливу я замовляв у Харкові. Суть її дуже проста — під кожний кущик, під кожне дерево вода підводиться окремо. На день на кожну рослину йде близько 1 літра води. Це дуже ефективно, оскільки завдяки цій системі ми не залежимо від того, буде дощ чи ні", — каже Олександр.

Труднощі ветеранського бізнесу

За словами ветерана, найскладніше йому було зробити перший крок. "Мені потрібен був поштовх ззовні. Таким поштовхом для мене стало знайомство з Наталею, а також навчання в Київській школі економіки", — розповідає він.

До того, як піти навчатись до КШЕ, Олександр мав острах перед інвестуванням у власну справу.

"Я боявся вкладати кошти у бізнес, мені здавалось, що все прогорить, однак зараз мені вдалось подолати цей страх, і я планую засадити ягодою ще 2,7 га", — стверджує ветеран.

Крім того, Олександр відмічає сильну конкуренцію у галузі вирощування ягід, яка втім дає перевагу невеликим виробникам.

"Склалась парадоксальна ситуація — в Україні є чимало великих ягідних компаній, проте вони всю свою продукцію вирощують на експорт, мало залишається для внутрішнього ринку. Тому ми вирішили скористатись цією ситуацією", — пояснює ветеран.

Плани на майбутнє

У планах ветерана — збільшити територію, яка зайнята ягодами, у 20 разів (тобто засадити ягодами майже 2,8 га).

"Однак це плани на більш тривалий час, найближчим часом ми хочемо збільшити площу ферми на 70 соток. Це буде полуниця — вже наприкінці літа ми плануємо посадити 10 тис. кущів цієї ягоди, ще плануємо посадити малину, жимолость, аґрус, порічку та досить рідкісну в нас іргу. Цих ягід плануємо висадити від 300 до 1200 кущів. Всі ягоди будемо купувати в українських розсадниках", — зізнається ветеран.

Крім ягід, ветеран планує 20 соток засадити часником. Це дуже вигідна культура для розведення. 200 кг посадкового матеріалу коштує 13 тис. грн. З нього можна виростити 1,5 т часнику, який буде коштувати мінімум 45 тис. грн.

Для того щоб засадити ягодами 70 соток, Олександр готовий інвестувати 87 тис. грн, ще 100 тис. грн йому погодились надати родичі і друзі. Цих коштів має вистачити на посадковий матеріал і на систему поливу ягід.

"Систему поливу ми вже замовили у виробника у Харкові. Очікую, що на неї піде 15 тис. грн, решта грошей буде витрачена на посадковий матеріал. Повернути інвестиції планую вже наступного року", — стверджує Олександр.

В планах ветерана не лише збільшення площі насаджень, але й сертифікація власної продукції.

"Вже зараз для обробітку ділянки я використовую лише натуральні добрива та гній, ми категорично проти застосування хімії, тому наша ягода органічна. Проте процес сертифікації дуже тривалий і потребує значних вкладень, тому закінчити його ми плануємо вже наступного року. Також наступного року плануємо встановити систему шокової заморозки ягід, щоб експортувати їх за кордон", — розповідає військовий.

Джерело: delo.ua

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: НОВИНИ | Власна справа ветерана

Позначки: грошова допомога

На цю ж тему

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Робота на заводі

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Будівництво

25.02.2022 Якщо не буде мобільного зв'язку

25.02.2022 Увага! Києво-Святошинський ЦСПР працює у звичайному режимі

22.02.2022 ВАКАНСІЯ для учасника АТО - Комірник

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.