5.07.2018
6019

Особливості зарахування до перших класів дітей героїв

Фото: gordonua.com

Останнім часом набуває актуальності питання щодо реалізації наданих пільг учасникам антитерористичної операції у частині забезпечення їх дітей безоплатною освітою. 

Так ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (далі – Закон) зазначає, що держава забезпечує учасникам бойових дій, зазначеним у пункті 19 частини першої статті 6 Закону, та їхнім дітям, у тому числі дітям до закінчення навчальних закладів, державну цільову підтримку для здобуття освіти у державних навчальних закладах. Проте в п. 7 ст. 18 Закону України «Про загальну середню освіту» та в п.. 2 ІІ розділу «Порядку про зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти», затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 16.04.2018 року № 367 (далі – Порядок), зазначено, що право на першочергове зарахування до загальноосвітніх навчальних закладів мають діти зареєстровані на території обслуговування навчального закладу. Далі зараховують дітей, не зареєстрованих на закріпленій за навчальним закладом території, які є рідними (усиновленими) братами та/або сестрами дітей, які здобувають освіту у цьому закладі, дітей працівників цього навчального закладу та випускників дошкільного підрозділу цього закладу освіти (за його наявності), решта зараховується на вільні місця шляхом участі у «жеребкуванні». 

Натомість ст. 12 Закону України «Про освіту» гарантує, що кожна особа має право здобувати освіту в навчальному закладі, що найбільш доступний та наближений до місця проживання особи. Ось тут виникають значні труднощі для реалізації даних видів пільг для членів сімей учасників АТО, оскільки на закріпленій території за навчальним закладом проживає більша кількість дітей ніж школа здатна розмістити. У Міністерстві освіти та науки зазначають, що окремого механізму для реалізації прав дітей пільгових категорій громадян на даний час не буде. 

І хоча в Порядку чітко зазначені категорії осіб першочергового зарахування до навчального закладу, в листі-роз’ясненні до Порядку від Міністерства освіти та науки звертають увагу, що Порядок не визначає пріоритетність зарахування до навчальних закладів цих категорій громадян, але наполягають, що мають бути зараховані УСІ такі діти.

У 2018 році організація процесу зарахування проходили в стислі строки. У лютому місяці на сайті Міністерства був опублікований план організації підготовки навчальних закладів, в якому було зазначено процес створення реєстру дітей закріплених за певною територіальною одиницею та розподілення навантаження між школами. 

Проведення перших процесів «жеребкувань» вже показав перші недоліки. Згідно Порядку цей процес має проходити на засадах випадкової вибірки, прозорості та відкритості, проте організація його та формування конкурсної комісії покладається на кожний навчальний заклад окремо. Батьки, що не пройшли за жеребкуванням до обраних шкіл вже не мають альтернативи, оскільки прийом документів вже скінчився і школи вже укомплектували класи. Єдиним, на даний момент, гідним уваги рішенням для дітей учасників АТО є подача пакету документів згідно Порядку та Закону та заяви з вимогою на зарахування дитини до навчального закладу, до відповідного органу управління освітою. В свою чергу відповідний орган освіти невідкладно має запропонувати на вибір батьків таких дітей перелік закладів освіти, максимально доступних і наближених до їх місця проживання, а також сприяти зарахуванню дітей до обраних їх батьками закладів освіти. 

На сьогоднішній день ніяких додаткових наказів чи роз’яснень Міністерство освіти та науки не опубліковувало, тож чекаємо новин найлижчим часом!

Джерело: Юридична служба Збройних Сил України/Legal Service of the AF of Ukraine

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Інші юридичні питання | НОВИНИ | Навчання та перекваліфікація | Війна і діти

Позначки: навчання, курси | юридична допомога | пільги

На цю ж тему

10.11.2021 УВАГА! Новий безкоштовний курс для ветеранів 'Курс Молодого ІТ-бійця'. Термін подачі заявки - до 17 листопада

5.11.2021 Увійти в ІТ - Курс від Veteranius 'Кібергерої'

7.09.2021 Безкоштовне навчання для ветеранів за програмою «Кіберзахисники» - Оголошено набір

27.08.2021 Курси професійної перепідготовки 'ВЛАСНА СПРАВА' для військовослужбовців, учасників АТО та членів їхніх родин

25.08.2021 Увага! Для учасників АТО та їхніх родин, волонтерів Veteranius проводить набір на БЕЗКОШТОВНИЙ курс "Вступ до мереж" (CCNAv7 (ITN))

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.