9.08.2018
14534

Розмір допомоги по безробіттю для демобілізованих учасників АТО у службі зайнятості


Роз’яснення надає провідний юрисконсульт Кіровоградського обласного центру зайнятості Світлана Ткаченко.

Призначення та надання матеріального забезпечення на випадок безробіття учасникам АТО проводиться з урахуванням норм Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» на підставі особистої заяви у Державну службу зайнятості.

Право на допомогу по безробіттю залежно від страхового стажу мають застраховані особи, визнані в установленому порядку безробітними, страховий стаж яких протягом 12 місяців, що передували реєстрації особи як безробітної, становить не менше, ніж шість місяців за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Розмір допомоги по безробіттю визначається у відсотках до середньоденного грошового забезпечення застрахованих осіб.

Якщо за цей період страховий стаж атовця менше шести місяців, то особа, яка звернулась, має право на допомогу по безробіттю у мінімальному розмірі.

С. Ткаченко, провідний юрисконсульт Кіровоградського обласного центру зайнятості

Процедура, умови нарахування та виплати допомоги по безробіттю визначені статтями 22, 23 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» (далі – Закон) (посилання на нормативний документ, розміщений на  офіційному сайті ВРУ) та Порядком надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності, затвердженим наказом Мінсоцполітики від 15.06.2015 № 613 (далі – Порядок № 613) (посилання на нормативний документ, розміщений на  офіційному сайті ВРУ).

Зокрема, частиною першою статті 23 Закону передбачено, що застрахованим особам, визнаним в установленому порядку безробітними, страховий стаж яких протягом 12 місяців, що передували реєстрації особи як безробітної, становить не менше ніж шість місяців за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – Держреєстр), розмір допомоги по безробіттю визначається у відсотках до їх середньої заробітної плати (доходу), визначеної відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 № 1266 (далі – Порядок № 1266), залежно від страхового стажу: до 2 років - 50%; від 2 до 6 років – 55%, від 6 до 10 років – 60%, понад 10 років -70%.

Залежно від тривалості безробіття допомога по безробіттю зменшується і виплачується у відсотках до визначеного розміру: перші 90 календарних днів 100 відсотків; протягом наступних 90 календарних днів – 80 відсотків; надалі – 70 відсотків.

Порядком № 1266 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 26 червня 2015 р. № 439) передбачено, що середня заробітна плата обчислюється центрами зайнятості з використанням даних Держреєстру.

Відповідно до пункту 9 розділу ІІ Порядку № 613, якщо на восьмий день з дати реєстрації безробітного, який є застрахованою особою, відсутні дані в повному обсязі для обчислення страхового стажу та середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), допомога по безробіттю призначається у мінімальному розмірі, що встановлюється правлінням Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Джерело: Народне слово

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Інші юридичні питання | НОВИНИ | Працевлаштування ветеранів | Грошова допомога | Діючим військовим

Позначки: юридична допомога | грошова допомога | працевлаштування ветеранів

На цю ж тему

24.11.2021 РОБОТА для учасника АТО - Токар

24.11.2021 ВАКАНСІЯ для ветеранів АТО - Охоронець

23.11.2021 ГАРЯЧА вакансія для учасників АТО - Електромонтажник внутрішніх мереж

23.11.2021 ВАКАНСІЯ для ветеранів АТО - Електромонтажник високовольтних ПС і КЛ

23.11.2021 РОБОТА для учасників АТО - Бригадир зі своєю бригадою для будівництва ЖК

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.