15.08.2018
35502

Одноразова допомога у разі звільнення з військової служби: що потрібно знати


Після підписання Президентом України Закону щодо удосконалення окремих питань проходження громадянами військової служби № 2397 розпочався процес звільнення військовослужбовців, які відслужили необхідні строки військової служби. Не дивно, що при цьому збільшилася кількість звернень щодо виплат військовослужбовцям при звільненні.

А тому темою цієї статті є виплата одноразової грошової допомоги при звільненні з військової служби.

Для початку потрібно позбутися двозначностей у формулюванні понять. Часто при постановці питання чуємо таке: "Що мені мають виплатити при звільненні?" та "Чому мені не заплатили допомогу при звільненні?". Ці два запитання в різних інтерпретаціях під час усної бесіди часто зливаються в одне ціле. Однак це невірно.

Перше питання "що мені мають виплатити при звільненні" є набагато ширшим і включає в себе різні види грошового забезпечення на день звільнення та різні види допомоги (наприклад, компенсація за неотримане речове майно, компенсація за неотриману відпустку тощо), на виплату яких має право військовослужбовець при звільненні.

На відміну від цього "допомога при звільненні" це окремий вид одноразової допомоги, який виплачується військовослужбовцям при звільненні у певних випадках. Ця допомога є однією з частин всіх виплат, які здійснюються військовослужбовцям під час звільнення. Саме вона і є в центрі нашої публікації.

Нормативно-правова база

Виплата допомоги регулюється Законом України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", зокрема статтею 15 та Порядком виплати грошового забезпечення військовослужбовцям ЗСУ та деяким іншим особам, зокрема розділом 32 (наказ Міноборони № 260 від 07.06.2018р.).

Кому виплачується допомога при звільненні

Є така думка, що допомога при звільненні виплачується всім військовослужбовцям, які звільняються, однак це не відповідає дійсності. Таке хибне судження могло сформуватися в період звільнення в запас осіб, які були призвані по мобілізації по кожній із шести хвиль. Тоді для мобілізованих, які звільняються, виплачувалася одноразова грошова допомога при звільненні в розмірі 4 відсотків місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний місяць служби. Такий розмір допомоги передбачений Постановою КМУ від 17 вересня 2014 р. № 460.

Зараз мобілізованих осіб у Збройних силах України немає, а тому така виплата відсутня.

Що стосується інших категорій військовослужбовців, то дана виплата здійснюється лише за певних умов. Перші три умови стосуватимуться військовослужбовців за контрактом, четверта – строковиків та курсантів. Давайте їх розглянемо.

У разі звільнення за станом здоров’я. В таких випадках виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 50 відсотків місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби.

У разі звільнення за віком, у зв’язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів, закінченням строку контракту, у зв’язку з безпосереднім підпорядкуванням близькій особі, систематичним невиконанням умов контракту командуванням, а також у зв’язку з настанням особливого періоду та небажанням продовжувати військову службу військовослужбовцем-жінкою, яка має дитину (дітей) віком до 18 років – виплачується лише за наявності 10 та більше років календарної вислуги. Розмір такий самий, як і в першому випадку - 50 відсотків місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби.

У разі звільнення у зв’язку із сімейними обставинами потрібно теж мати 10 і більше років календарної вислуги. Розмір допомоги тоді становитиме 25 відсотків місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби.

При цьому варто зазначити, що у разі повторного звільнення військовослужбовців зі служби у разі виплати допомоги відлік для її отримання 10 років вислуги починається знову з моменту її отримання.

Військовослужбовцям строкової служби та курсантам військових навчальних закладів із числа осіб, які до зарахування до військового навчального закладу не мали військових звань у разі їх звільнення (закінчення навчання) виплачується допомога розмірі 8 посадових окладів, а зазначеним особам з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, - 12 посадових окладів.

Звертаємо вашу увагу, що розглянута вище одноразова допомога має бути виплачена до дня звільнення військовослужбовця. Якщо цього не було зроблено, радимо письмово звертатися зі скаргою до Міністерства оборони та військової прокуратури.

Антон Красов, юрист Всеукраїнської правозахисної громадської організації

"Юридична Сотня", спеціально для Телеканалу "Прямий

Джерело: Телеканал

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: НОВИНИ | Звільнення, відпустка | Грошова допомога | Діючим військовим

Позначки: юридична допомога | про нашу армію | грошова допомога | звільнення | пільги

На цю ж тему

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Робота на заводі

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Будівництво

25.02.2022 Якщо не буде мобільного зв'язку

25.02.2022 Увага! Києво-Святошинський ЦСПР працює у звичайному режимі

22.02.2022 ВАКАНСІЯ для учасника АТО - Комірник

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.