28.10.2018
3154

Чи просто "повернутися" з війни...


Воїни розповідають, що їхні бойових товаришів божеволіли: траплялося, підривалися по ночах з автоматами напереваги і криками: "Сепары наступають!».

 Здорові хворих в'язали і відправляли в найближчі госпіталі - рятували свої життя. Для багатьох - випадки, що перейшли у фронтовий побут. Так що і серед своїх не розслабишся. Прифронтові госпіталі і лікарні забиті воїнами з розхитаною психікою. Але на війну закликають усіх: і з туберкульозом, і з кістою головного мозку, і з іншими важкими діагнозами.

Для тих, що багатьох, що демобілізовують війна вже закінчилася. Але проблеми із здоров'ям і відстоюванням прав на адекватне лікування тривають.


Режими «війна – мир»

Не усі чоловіки мають психологію «воїна». Для багатьох випробуванням стає як сам фронт, так і повернення до «умовно мирного» життя. У результаті далеко не мирний соціум отримує громадян, яким життя і цінності чоловічого співтовариства на війні зрозуміліші, ніж усе «мирне буття» з його пристроєм. І саме суспільство повинне пережити світоглядну кризу і катарсис, щоб оцінити досвід і біль воїнів.

Війна міняє людину, «переформатує» її свідомість, як стверджують американські військові психологи, назавжди. І це повинно бути кожному з нас зрозуміло. 

«Прийти з війни» не можна, якщо тобою не займаються психологи і не допомагають тобі повернутися. Продовжувати «нести» в собі війну - небезпечно для психології людини і суспільства. Багато воїнів після повернення з ностальгією згадуватимуть фронтове братерство, його побут і те, що він був зрозумілий і нехитрий, а життя спрощене. 

Деякі особливості психічної діяльності людини у бойових умовах носять ексклюзивний характер - це страх перед загибеллю і бажання знищити супротивника, як відродження деяких глибинних мотивів поведінки, даних нам природою.

Пожвавлення цих мотивів - благо для воїна, для перемоги. Війна редукує рефлексію. Воїнові властиве спрощене сприйняття соціуму (тільки «чорне або біле», без нюансів), нерозуміння цивільного життя, на фронті рішення за нього приймає командир. Проявляється прагнення до групування з однодумцями і протестна поведінка по відношенню до тих, хто хоче змусити тебе жити інакше. Про це ми завжди боялися говорити, але військові дії, через які пропускають сьогодні багато наших чоловіків, працюють дуже енергійно, і ми можемо спостерігати знайомих, що відвоювали людей - якими вони були і якими стали. У деяких явно в наявності повернення в підлітковий вік. 

На жаль, війна залишиться з ними, і нам усім доведеться з цим жити і намагатися допомагати таким людям. 


Країна не повинна відвертатися від них!

Джерело: Інтернет. Автор невідомий

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Адаптація учасників АТО та їхніх сімей | НОВИНИ

Позначки: адаптація після війни | комунікація після АТО | психологічна допомога

На цю ж тему

4.08.2021 Війна змінює життя - інтерв'ю з волонтеркою Тетяною Фреїшин, дружиною військовослужбовця

4.08.2021 Подбай про себе – франківський Карітас розпочинає реабілітацію для ветеранів та ветеранок АТО / ООС

5.03.2021 9 порад для простішого повернення з війни в сім’ю

20.10.2020 Я точно впевнений, що не даремно воював...

18.10.2020 Як допомогти військовому повернутися з війни додому

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.