29.06.2019
3930

Тепловий удар. Перша допомога

Фото: Медичний відділ

ТЕПЛОВИЙ УДАР

 Теплови́й уда́р — патологічний стан, що виникає раптово і зумовлений  розладами терморегуляції організму при тривалому впливові на нього  високої температури повітря або інфрачервоного (теплового)  випромінювання.

ПРИЧИНИ

Нормальна життєдіяльність можлива  за умови збереження постійної температури тіла за рахунок рівноваги між  теплотворенням і тепловіддачею. При високій температурі навколишнього  повітря сталість температури тіла зберігається за рахунок функції шкіри,  через яку здійснюється тепловіддача шляхом випромінювання, проведення  тепла і випаровування поту. Коли температура навколишнього повітря  дорівнює температурі тіла, тепловіддача здійснюється тільки за рахунок  потовиділення. Тому перегрівання найчастіше настає при підвищеній  вологості і високій температурі повітря. 

 •Основною причиною теплового удару є дія на організм високої температури в умовах високої вологості довкілля.

 •Також тепловий удар може виникнути в результаті носіння теплого і синтетичного одягу, який заважає тілу виділяти тепло.

 •Надмірне вживання алкоголю може стати причиною розвитку теплового удару, оскільки алкоголь порушує терморегуляцію.

 •Спекотна погода. Якщо ви не звикли до дії на організм високих  температур, треба обмежити вашу фізичну активність, принаймні, на пару  днів у разі, коли сталася різка зміна температурного режиму. Важке  фізичне навантаження під відкритим сонцем є серйозним чинником ризику  розвитку теплового удару.

 •Деякі лікарські засоби також підвищують  ризик отримання теплового удару. До засобів, що підвищують ризик  теплового удару, відносяться: вазоконстріктори, діуретики,  антидепресанти і антипсихотичні засоби.

ГРУПИ РИЗИКУ

 Тепловий удар може отримати будь-яка людина, проте деякі люди, зважаючи  на їх фізіологічні особливості, схильні до більшого ризику отримання  теплового удару, ніж інші. До найбільшого ризику теплового удару  схильні: 

 •Діти та люди літнього віку. У новонароджених процеси  терморегуляції розвинені не повною мірою, тому у них зростає ризик  отримання теплового удару. У літніх людей, терморегуляція з віком  слабшає, що теж приводить до підвищення ризику отримання теплового  удару. Також до групи ризику отримання теплового удару відносяться  вагітні жінки.

 •Генетична схильність. Деякі дослідники важають, що  існують люди з генетичними особливостями організму, які підвищують ризик  виникнення теплового удару (природжена відсутність потових залоз,  муковісцидоз).

КЛІНІЧНІ ОЗНАКИ

Основними симптоми та ознаками теплового удару є: 

 •Висока температура тіла (40 С і вище) є головною ознакою теплового удару.

 •При тепловому ударі часто з'являється спрага.

 •Відсутність потовиділення. При тепловому ударі, викликаному спекотною  погодою, шкіра стає гарячішою і сухою на дотик. А при тепловому ударі,  викликаному напруженою фізичною роботою, шкіра зазвичай волога, липка.

 •При тепловому ударі шкіра часто червоніє.

 •Прискорене дихання також є частою ознакою теплового удару.

 •При тепловому ударі різко підвищується частота серцевих скорочень.

 •Також при тепловому ударі може розвинутися пульсуючий головний біль.

 •Рідше при тепловому ударі виникають такі симптоми, як: судоми, галюцинації, втрата свідомості.

При дії на організм людини високої температури можуть розвинутися  теплові судоми. Теплові судоми є передвісниками теплового удару. Першими  ознаками теплових судом є: багате потовиділення, втома, спрага, м'язові  судоми в області живота, в ногах і руках. Для запобігання першим  ознакам теплового удару, таких як м'язові судоми, рекомендується пити  більше рідини, поєднувати фізичне навантаження з відпочинком, працювати в  добре провітрюваному або кондиціонованому приміщенні.

ТЕПЛОВИЙ УДАР ЛЕГКОГО СТУПЕНЯ

Потерпілі скаржаться на головний біль і запаморочення, відчуття  гарячки, виникає втомлюваність, слабість, пригнічення. Турбує нудота,  інколи блювання. Температура тіла нормальна або субфебрильна. Шкіра  волога. Незначне прискорення пульсу.

ТЕПЛОВИЙ УДАР СЕРЕДНЬОЇ ТЯЖКОСТІ

Потерпілі скаржаться на загальну слабкість, пульсуючий головний біль,  запаморочення, нудоту, блювання. Температура тіла підвищується до  40-41С. Шкіра гіперемована, волога, посилене потовиділення. Психічні  розлади — підвищена дратливість і спалахи невмотивованого, нестримного  гніву. 

 З'являється гіперрефлексія, розлади координації рухів.  Частота дихань не змінена або незначно збільшена. Тахікардія досягає  110—130 ударів на хвилину. Артеріальний тиск, звичайно, у фізіологічних  межах або незначно змінений.

ТЕПЛОВИЙ УДАР ТЯЖКОГО СТУПЕНЯ

Виникає раптово або поступово появою нестерпного головного болю,  запамороченням, зниженням зору, багаторазовим блюванням. Наростає  психомоторне збудження і дезорієнтація, розлади притомності. Зіниці  вузькі, фотореакція в'яла. Гіперрефлексія, підвищення м'язового тонусу,  тонічні і клонічні судоми, патологічні стопні рефлекси, парези і  паралічі. Шкіра гіперемована і ціанотична, температура тіла в межах  40-42 С. Прогресує розлад кровообігу: зростає тахікардія до 120—140  ударів за хвилину, з'являється аритмія. Тахіпное до 30-36 в 1хв.  Порушується ритм і амплітуда дихальних рухів.

ПЕРША ДОПОМОГА

Якщо ви відчули перші симптоми теплового удару, негайно викличте швидку  допомогу. Якщо у вас немає можливості викликати невідкладну медичну  допомогу, слід зробити наступне: 

 •Якщо ви відчули перші симптоми  теплового удару і перебуваєте на вулиці, негайно зайдіть в прохолодне  кондиціоноване приміщення. Такими приміщеннями можуть бути торговельний  центр, кінотеатр і так далі.

 •Зніміть тісний одяг, розв'яжіть краватку, зніміть взуття.

 •У разі теплового удару оберніться вологим простирадлом або ввімкніть вентилятор.

 •Якщо є можливість, прийміть прохолодний душ або ванну.

 •Тепловий удар виникає не лише внаслідок зневоднення, але і внаслідок  втрати солей з потом. Тому при тепловому ударі рекомендується випити 1  літр води з додаванням 1-2 чайних ложок солі.

 •При тепловому ударі у  жодному випадку не пийте алкогольні напої і напої з високим вмістом  кофеїну (чай, кава, капучино), оскільки вони порушують терморегуляцію  організму.

 •Так само, для зниження температури тіла можна прикласти до області шиї, спини, пахв і паху мішечки з льодом.

ПРОФІЛАКТИКА

Тепловий удар — це дуже серйозний стан, але за допомогою простих заходів ви можете легко запобігти йому. 

 •Носіть легкий одяг з натуральних матеріалів (льон, бавовна), це дозволить уникнути розвитку теплового удару.

 •При нагоді, встановіть в будинку кондиціонер.

 •Пийте більше рідини, особливо в теплу пору року, це знизить ризик розвитку теплового удару.

 •Перш ніж вживати які-небудь лікарські засоби, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем.

 •Ніколи не залишайте машину на сонці. Якщо все ж це трапилося, не сидіть в розжареній машині понад 10 хвилин.

 •Уникайте важкого фізичного навантаження в жарку пору року. Під час  виконання роботи час від часу робіть перерви на відпочинок, пийте більше  рідини.

 •Стежте за дітьми і не дозволяйте їм грати в жарку погоду під відкритим сонцем.

 •По можливості, прагніть не знаходитися на відкритому сонці з 11.00 до 16.00.

УСКЛАДНЕННЯ

Внаслідок теплового удару може розвинутися таке ускладнення, як шок.  Першими ознаками шоку при тепловому ударі є: слабкий пульс (зниження  артеріального тиску), посиніння губ та нігтів, втрата свідомості, шкіра  стає холодною і вологою. Всі ці зміни в організмі ведуть до розвитку  набряку внутрішніх органів і мозку. Набряк у свою чергу веде до  безповоротних ушкоджень внутрішніх органів та мозку, до смерті.

Джерело: Медичний відділ

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: НОВИНИ | Знати, щоб вижити

Позначки: медична допомога

На цю ж тему

25.02.2022 Якщо не буде мобільного зв'язку

13.08.2020 Як зрозуміти, що людина тоне, і вчасно допомогти?

21.07.2020 Сонячний та тепловий удар: симптоми і перша допомога

21.07.2020 Перша допомога при ударах, розтягненнях і розривах зв’язок, вивихах

23.06.2020 Вправа "5-4-3-2-1": техніка заземлення для зменшення стресу і тривоги

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.