13.07.2019
23847

Як оформити пільгу на оплату комунальних послуг учаснику бойових дій, якщо він винаймає житло

 

Понад сорок тисяч — стільки військовослужбовців перебувають на квартирному обліку оборонного відомства. Багато з них винаймають помешкання за місцем служби, але з різних причин не використовують надані державою учасникам бойових дій пільги.

Це добре, коли господар квартири чи будинку подбав про субсидії на оплату комунальних послуг. А от що робити капітану Сергію Ковалю, який винаймає квартиру у Вінниці, сплачуючи повну вартість «комуналки»? Цієї зими офіцеру прийшла платіжка на 2000 гривень тільки за місячне опалення.

Тарифи для населення зростатимуть і надалі, тож таким, як Сергій, треба пройти непростий шлях оформлення пільг УБД — 75% знижки на оплату комунальних послуг. Процес тривалий, тому необхідно знайти вільний час.

Отже, передусім необхідно оформити фактичне проживання всіх членів сім’ї за вказаною адресою. Для цього треба переконати господаря помешкання, що це йому нічим поганим не загрожує. Він повинен написати до ЖЕКу чи ОСББ відповідну заяву про проживання вашої родини у його квартирі.

На підставі заяви ЖЕК направляє інспектора, який складе «Акт фактичного проживання». Це краще робити в суботу (за попередньою домовленістю), адже інспектор має опитати трьох ваших сусідів з різних квартир (взяти їхні паспортні дані) про те, що ваша сім’я дійсно проживає за вказаною адресою. Результат — відповідна довідка з ЖЕКу (про склад сім’ та фактичне проживання).

Далі крокуємо в управління соціального захисту міської ради для отримання ключової довідки про внесення вас до Єдиного реєстру осіб, які мають право на пільги. Туди беремо такі документи та їхні ксерокопії:

  • довідка з ЖЕКу про склад сім’ї та ф/п;
  • паспорти та ідентифікаційні коди членів сім’ї;
  • свідоцтва про народження неповнолітніх;
  • свідоцтво про шлюб;
  • довідку про участь в АТО;
  • посвідчення УБД

За кілька тижнів отримуємо довідку. Це — основний документ, на підставі якого комунальники надають пільгу. Наступний крок передбачає багато ксерокопій. На кожне комунальне підприємство чи установу треба підготувати окремий пакет документів (копії):

  • довідка з Єдиного реєстру пільговиків;
  • посвідчення учасника бойових дій;
  • паспорт;
  • ідентифікаційний код;
  • довідка з ЖЕКу про склад сім’ї та ф/п (та, що видали на підставі «Акта фактичного проживання»).

Тепер треба звернутися у представництва цих організацій. Скажімо, у Вінниці у трьох ЖЕКах влаштовано прозорі офіси, де представники «Вінницяобленерго», «Вінницяоблводоканал», «Теплокомуненерго» та «Вінницягаз» сидять в одній кімнаті. Такі ж документи треба подати і в ЖЕК. Усе!

У Сергія Коваля на оформлення пільги пішло трохи більше місяця. Адже тільки довідка з міської ради (Єдиний реєстр пільговиків) готується три тижні. Від дати видачі цієї довідки розпочинається пільгове нарахування — 75% за комунальні послуги.

Варто знати й про те, що деякі пільги мають обмеження. Скажімо, на спожиту електроенергію пільга впливає лише до 150 кіловат/год, на газ (плита, колонка) — до 50 кубометрів.

Юрій ІГНАТ

Джерело: milnavigator

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: НОВИНИ | Земля, квартира | Пільги на житлово-комунальні послуги

Позначки: земля, квартира | юридична допомога | пільги

На цю ж тему

13.07.2021 Де взяти оновлену інформацію про пільги та виплати учасникам АТО

25.03.2021 Які пільги та державні гарантії захисникам України передбачені новим законопроєктом № 4389

8.02.2021 Монетизація, підвищення комуналки та УБД

8.02.2021 Пільги на житлово-комунальні послуги для учасників АТО

22.10.2020 Монетизация льгот и субсидий: как платить за коммуналку

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.