18.03.2020
6871

Що таке бойова травма (Коли війна приходить в дім, частина 2)


ЩО З МОЇМ ЧОЛОВІКОМ?

Що таке бойова травма

ЩОДЕННИК ЛОРЕН

Де мій чоловік? Хто цей чоловік, якого вони прислали додому? 

Це, мабуть, якась прикра помилка! 

Я беру до рук ранкову газету, щоб прочитати списки загиблих. Джеймса немає в цих списках, за що я безмежно вдячна. Але я страждаю. Моє серце розривається на шматочки. Іноді мені здається, що мій шлюб поліг у боях за Батьківщину. Джейсон до мене не повернувся. Ми вже не та пара, яка кілька місяців тому ридали в обіймах одне одного, прощаючись. 

Бог зберіг Джейсона, але не вберіг його. Вдень і вночі я молилася словами з дев'яностого псалма, вірячи в те, що Бог захистить його, укриє його, зробить його куленепробивним. Я молилася, коли прокидалася, коли збирала дітей до школи, коли стояла в черзі, коли чекала автобус на зупинці, коли мила посуд. Молилася, і коли зірки запалювалися в небі, і коли сходив місяць, і коли засинала, лежачи в ліжку одна. Знову й знову я молилася про його збереження. Я не думала, що мені потрібно було молитися про збереження його розуму.

Я була впевнена, що, якщо він повернеться до мене фізично здоровим, то все буде в порядку. Я не мала рації. Разом з Джейсоном до нашого дому прийшла війна. Війна увійшла до нас через вхідні двері без запрошення. Вона сидить на нашому дивані, їздить у нашій машині, снідає, обідає та вечеряє разом з нами. Війна з нами 24 години на добу, 7 днів на тиждень.

Біль Джейсона здається заразним. Він уже кілька місяців удома, і ми всі хворі. Ми бачимо, як день за днем Джейсон б'ється з невидимим монстром. Часом нам здається, що з ним все гаразд, але потім щось трапляється, і таємничий звір заволодіває чоловіковою свідомістю, а його поранена душа вивертається на кожного з нас. Я з дітьми завмираю. Ми безмовні, налякані, розгублені. Ми сердимося іноді на Джейсона, іноді на звіра, який поглинув душу нашого дорогого, скував його кайданами війни, змушуючи битися в агонії. 

Чому? Чому Джейсон? 

У мене немає жодної відповіді. І навіть жодного запитання. 

_____________________

ЯК ВІЙСЬКОВІ ДІЇ ВПЛИНУЛИ НА ВАШОГО ЧОЛОВІКА 

«Бойова травма» (травма, яка виникла в результаті участі у військових діях) виражена спектром стресових реакцій людини на бойові дії. 

До схожих реакцій може належати як надмірна напруга, викликана зміною обставин у зв'язку з поверненням військовослужбовця додому (складності реінтеграції), так і складні стани, відомі як гострий стресовий розлад (ГСР) і посттравматичний стресовий розлад (ПТСР). 

ГСР та ПТСР виявляють у людей, які зазнали впливу надзвичайної військової події (або низки подій), що становили загрозу смерті або серйозного каліцтва та призвели до таких емоційних реакцій, як: інтенсивний страх, паніка, почуття безпорадності й жаху. 

Симптоми обох розладів такі: (1) стійкі спогади, повторне переживання подій у нічних кошмарах, нав'язливі думки, (2) різні форми уникнення подразників, пов'язаних з пережитими подіями і (3) постійна нервозність (гнів, злість, проблеми зі сном, дратівливість). 

(далі буде)
_________________________
Попередні статті тут: http://life-after-ato.com.ua/category/158

Джерело: Коли війна приходить в дім, © Кріс і Ранелла Адсит

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Адаптація учасників АТО та їхніх сімей | НОВИНИ | Коли війна приходить в дім, © Кріс і Ранелла Адсит

Позначки: адаптація після війни | психологічна допомога | медична допомога | наслідки війни

На цю ж тему

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Робота на заводі

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Будівництво

25.02.2022 Якщо не буде мобільного зв'язку

25.02.2022 Увага! Києво-Святошинський ЦСПР працює у звичайному режимі

22.02.2022 ВАКАНСІЯ для учасника АТО - Комірник

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.