21.03.2020
5173

Як військові дії вплинули на Вашого чоловіка (Коли війна приходить в дім, частина 3)


ЯК ВІЙСЬКОВІ ДІЇ ВПЛИНУЛИ НА ВАШОГО ЧОЛОВІКА 

«Бойова травма» (травма, яка виникла в результаті участі у військових діях) виражена спектром стресових реакцій людини на бойові дії. 

До схожих реакцій може належати як надмірна напруга, викликана зміною обставин у зв'язку з поверненням військовослужбовця додому (складності реінтеграції), так і складні стани, відомі як гострий стресовий розлад (ГСР) і посттравматичний стресовий розлад (ПТСР). 

Ваш чоловік міг отримати бойову травму, не піддаючись безпосередньо бойовим діям. Він міг бути фахівцем з матеріально-технічного забезпечення, водієм вантажівки чи листоношею. 

Навіть не перебуваючи в зоні бойових дій, ваш чоловік може отримати травму. Це може здаватися загадкою. Але в сучасній війні безпечного місця немає! Ваш чоловік жив з усвідомленням того, що кожна мить його життя могла виявитися останньою. 

Мінометний обстріл був нерідкісним явищем на війні. За допомогою саморобних вибухових пристроїв підривали вантажні й поштові автомобілі разом з людьми. На перший погляд мирні жителі та їхні транспортні засоби будь-якої миті могли бути використані як вибухівка.

Він знав про це й протягом кількох місяців балансував на краю прірви. Накопичений стрес і стан підвищеної бойової готовності можуть призвести до бойової психічної травми.

Легка бойова (психічна) травма супроводжується меншою кількістю симптомів і може бути подолана без серйозного втручання. Важкі травми характеризуються серйозними симптомами протягом одного місяця, кількох років і, за відсутності лікування, всього життя. Складність полягає в тому, що симптоми можуть проявитися за кілька місяців чи навіть років після травмуючих подій. 

ПТСР – НІЧОГО НОВОГО 

Протягом століть ПТСР називали різними термінами, і це означає лише те, що такий розлад, незважаючи на сучасні методи ведення війни, не є чимось унікальним. У другій половині XVII століття швейцарці виявляли у своїх солдатів досить стандартний набір симптомів, який вони назвали «ностальгія». У той же період лікарі Німеччини вживали термін Heimweh, а французи називали maladie du pays. Обидва терміни можна перекласти як «туга за домом». Іспанці називали ПТСР it estar roto, що в перекладі означає «зломлений». Під час громадянської війни між Північчю і Півднем у США постстресовий розлад називали «солдатське серце». Під час Першої світової застосовували термін «легка контузія», а Другої світової – «втома від битв». Пізніше, під час Корейської війни, вживали термін «бойовий невроз». У 1970-х роках популярним став термін «синдром ветерана». 

Кожен з цих термінів відображає різні грані посттравматичного розладу. Війна назавжди змінює серце солдата. Ностальгія і туга за домівкою пояснюється станом безвиході та відчайдушним бажанням залишити хаос війни й повернутися до безпечного оточення рідного дому, що є характерним для ПТСР. Справді, воїни емоційно зломлені, що виявляється в різного роду психічних неврозах і сукупності важковиліковних симптомів, ймовірно, багато з яких ви можете спостерігати у вашого чоловіка. 

І лише 1980 року Американська асоціація психіатрів офіційно виявила, дала визначення й занесла посттравматичний стресовий розлад до посібника з діагностики. Дослідження цього загадкового розладу не припиняються й досі. 

Перше, що вам потрібно засвоїти, і з цим погоджуються всі експерти: 

ПОСТТРАВМАТИЧНИЙ СТРЕСОВИЙ РОЗЛАД – ЦЕ ПРИРОДНА РЕАКЦІЯ НА НЕПРИРОДНУ ПОДІЮ.

Можливо, вам важко змиритися з тим, що незрозуміла й неспокійна поведінка вашого чоловіка є природною, але саме такою вона і є. Симптоми, що проявилися у вашого чоловіка, – очікувана реакція на події, які він пережив. Ці симптоми притаманні сотням або навіть мільйонам відважних людей, які протягом сотень років брали участь у війнах.

Звичайно, порівняно з тим, яким був ваш чоловік раніше, він веде себе не зовсім звичайно. Його поведінка, безсумнівно, відрізняється від довоєнної, а також відрізняється від поведінки його друзів, які не брали участі у воєнних діях. Але для людини, яка бачила й чула те, що бачив і чув ваш чоловік, – це природно. 

Серед ветеранів війни у В'єтнамі понад 400 тис. осіб, які страждають на ПТСР, не звернулися за кваліфікованою медичною допомогою. За деякими оцінками, ця цифра досягає 1 млн. осіб. У недавньому звіті Адміністрації охорони здоров'я ветеранів зазначено, що у 38% ветеранів двох воїн в Іраку (100 тис. 580 військовослужбовців), які звернулися за допомогою, діагностували ПТСР або інші психічні травми. Статистика не має інформації про тих, хто не звернувся за допомогою (за допомогою звертаються лише 23% постраждалих). 

Можна зробити висновок, що ви з вашою бідою не самотні. 

Якщо ця інформація нова для вас, ми пропонуємо вам ознайомитися з такими фактами

o ПТСР не є рідкістю чи відхиленням – це природна реакція на неприродні джерела стресу.

o Сотні тисяч людей перебувають з вами в одному човні. 

o Це природно для того, хто пройшов крізь бій. 

o Це природно для того, хто пережив біль, звірства, жахи й кров.

o Вид смерті змінює людину.

o Було б не нормально, аби вашого чоловіка це не зачепило.

o Це показує, що ваш чоловік – жива людина і те, що сталося, не залишило його байдужим. 

Вам також потрібно знати таке: 

Ваш чоловік не слабак. Він не дивний. Він не боягуз. Він був поранений. 

Що може завдати поранення? Зазвичай ми думаємо про фізичні методи, такі як ніж або куля. Проте людина може отримати й «душевну рану», яка не менше (а можливо й більше) небезпечна, ніж рана фізична, тому що має глибші й триваліші наслідки порівняно з кульовим пораненням. І це не сентиментальна психологія, а реальність. І ви можете це підтвердити, оскільки бачите рани вашого чоловіка. 

Англійське слово «травма» походить з грецької та означає «рана». У фізіології це пошкодження частин тіла стороннім предметом. Природні захисні механізми організму (в роботі яких беруть участь шкіра, м'язова тканина, череп, внутрішні кістки тощо) не в змозі запобігти травмі. Навіть не будучи військовим, ви можете знати, що неможливо зберегти звичну дієздатність при пораненні. На якийсь час ти стаєш нездатним діяти. Якщо ви пошкодили спину, то вже не можете нахилятися та піднімати дитину. Гіпс на нозі так само не дозволить вам зберегти свою колишню ходу. 

Так само людина може зазнати психологічної травми, яка позбавить її звичної дієздатності. Події можуть обійти природні захисні механізми й серйозно травмувати емоції, душу, дух, віру, нашу сутність, упевненість, підірвати довіру до людей, почуття безпеки й навіть бажання жити. Після цього ми не зможемо вирішувати питання, думати, реагувати, планувати й жити так, як робили це раніше, принаймні, якийсь час. 

Припустімо, ваш чоловік був зіркою на біговій доріжці. Якби він прийшов додому з травмованою ногою, ви б не стали просити його піднятися та пробігтися так само швидко, як і до травми. Йому знадобилося б лікування і час. Якби він вийшов на бігову доріжку зарано, то лише зашкодив би собі й уповільнив цим своє одужання. 

***

Якби ваш чоловік отримав хірургічну травму, ви обов'язково розповіли б про це кільком людям: лікарю, члену сім'ї або хорошому другу. Подумайте над тим, як би ви розповіли про «душевні рани» вашого чоловіка, та запишіть ваші слова.

(далі буде)
_________________________
Попередні статті тут: http://life-after-ato.com.ua/category/158

Джерело: Коли війна приходить в дім, © Кріс і Ранелла Адсит

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Адаптація учасників АТО та їхніх сімей | НОВИНИ | Коли війна приходить в дім, © Кріс і Ранелла Адсит | Поради родинам захисників

Позначки: адаптація після війни | комунікація після АТО | психологічна допомога | наслідки війни

На цю ж тему

5.03.2021 9 порад для простішого повернення з війни в сім’ю

18.10.2020 Як допомогти військовому повернутися з війни додому

18.10.2020 Війна змінює не лише ветерана, а й членів сім'ї... Життя після АТО

20.06.2020 Після повернення з війни потрібно повертатися і до мирного життя... Завантажте книгу «Батьки повертаються з війни»

25.03.2020 Посттравматичний стресовий розлад, черепно-мозкова травма, секс і стосунки

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.