23.03.2020
5662

ПТСР чи черепно-мозкова травма? (Коли війна приходить в дім, частина 6)


ЧЕРЕПНО-МОЗКОВА ТРАВМА 

Лікарі, які лікують поранених у військових конфліктах на Середньому Сході, повідомляють про те, що багато хто з солдатів з діагнозом ПТСР насправді отримали черепно-мозкову травму.

За словами Амбера Никодимуса, виконавчого директором Центру Досліджень Мозку в Колорадо Спрінгс (штат Колорадо), ці порушення мають дуже схожі симптоми, що є причиною неправильного діагнозу. 

Черепно-мозкова травма (ЧМТ) зазвичай є наслідком раптового сильного удару, нанесеного по голові. За умови відсутності пошкоджень череп здатний витримувати досить сильний зовнішній вплив, але удар може спричинити внутрішній забій головного мозку об стінки черепа. 

Забій головного мозку при непошкоджених шкірних покривах голови називається закритою травмою голови або закритою черепно-мозковою травмою (ЗЧМТ). 

Забій головного мозку може бути результатом пошкодження кулею, уламком або фрагментом кістки черепа. Залежно від характеру ушкодження розрізняють забій головного мозку різного ступеня тяжкості. Забій мозку легкого ступеня характеризується нетривалою втратою свідомості, водночас забій тяжкого ступеня може мати летальний результат. 

Американська асоціація травм головного мозку повідомляє про те, що головною причиною ЧМТ у зонах військового конфлікту є поранення, завдані уламками саморобних вибухових пристроїв, реактивних гранат і наземних мін. У попередніх військових конфліктах ЧМТ становила 14–20% втрат пораненими. Відповідно до звітів, станом на 24 березня 2007 року, 12 тис. 274 солдати отримали ЧМТ під час операцій зі звільнення Іраку «Непохитна свобода». Однак з тих пір кількість поранених з ЧМТ могла вирости до 150 тис. 

Прочитайте перелік симптомів ЧМТ і ви зрозумієте, чому деяким військовим неправильно ставили діагноз ПТСР. Для зручності, симптоми ЧМТ, що збігаються із симптомами ПТСР, виділені шрифтом.

Ознаки й симптоми ЧМТ:

1) головні болі;

2) вестибулопатія або запаморочення;

3) порушення пам'яті;

4) порушення рівноваги (рухова дисфункція);

5) дзвін у вухах;

6) порушення сну;

7) труднощі запам'ятовування;

8) труднощі з читанням;

9) проблеми з концентрацією уваги;

10) порушення зору;

11) дратівливість, спалахи гніву;

12) імпульсивність;

13) необдумані вчинки;

14) нав'язливий стан / компульсивна поведінка;

15) регидне (негнучке) мислення;

16) тривожність;

17) чутливість до світла, дотиків, звуків;

18) порушення орієнтації в просторі (хворий може легко загубитися);

19) депресія;

20) недоброзичливе ставлення;

21) замкнутість;

22) уповільнений темп моторних навичок;

23) нездатність тверезо міркувати;

24) проблеми з мовленням;

26) судоми;

27) втрата нюху, смаку;

28) зміни в сексуальній активності;

29) реакція уникнення;

30) обмежений діапазон почуттів (наприклад, нездатність виявляти почуття любові).

Ми не можемо детально зупинитися на ЧМТ, але сподіваємося, що ця інформація допоможе вам і вашому чоловікові дізнатися про альтернативний діагноз. Пам'ятайте про те, що лише медичний працівник може визначити, чим насправді хворий ваш чоловік (ЧМТ чи ПТСР). Якщо ж ваші симптоми швидше збігаються з симптомами ЧМТ, ніж з симптомами ПТСР, то вам потрібно пройти додаткове обстеження. Лікування при черепно-мозковій травмі призначається інше! 

ЩО ДАЛІ?

Безсумнівно, це один з найважчих періодів вашого життя.  Вам необхідно піклуватися про себе. Сержанти-інструктори зі стройової підготовки говорять своїм підопічним: «Мертвими ви нікому користі не принесете». Коли хтось отримує поранення, йому поспішають на допомогу. Армія волонтерів і Міністерство оборони готові надати допомогу пораненим бійцям. Але хто допоможе вам? Ви так само поранені, як і ваш чоловік, і вам так само потрібна допомога й увага. Якщо ви не допоможете собі самі, то хто вам допоможе? Як ви можете допомогти собі? Саме про це йдеться в нашому посібнику. 

Ви обоє поранені. Які прогнози? Відверто кажучи, невтішні, якщо подивитися на статистику розлучень, причина яких – ПТСР учасника бойових дій. Але зовсім необов'язково бути частиною цієї статистики. Якщо ви об'єднаєтеся з Богом, ви зможете отримати зцілення. Можливо, ви й не станете «як новенькі» й навіть не станете такими, як раніше, тому що те, що ви пережили, зробило вас іншими людьми. Ви не стали гіршими. Ви стали іншими. Ви стали кращими. З Богом вам є на що сподіватися! 

«Більше тридцяти років я працюю з людьми, які пережили колосальний стрес – перебування в концентраційних таборах і у військовому полоні у терористів. Знову й знову мене надихають випадки, які суперечать “прогнозам” експертів і фахівців. Замість ураження та руйнування, я бачу боротьбу й звільнення. Замість того, щоб впасти у відчай, жертви використовують досвід пережитого для того, щоб збагатити своє життя... Людина має дивовижну здатність відновлювати зруйноване життя, кар'єру, родину, незважаючи на найбільш гіркі спогади»

Доктор Юлій Сігал 

Ми не говоримо про те, що процес буде легким, як прогулянка пляжем. Ви будете спотикатися, пробуксовувати, відхилятися. Але тримайтеся! Врешті-решт, ви зрозумієте, що недаремно зробили спробу пройти цей шлях. 

Як сказав Ральф Волдо Емерсон,

«Наша найбільша слава не в тому, щоб ніколи не падати, а в тому, щоб щоразу підніматися після падіння».

(далі буде)
_________________________
Попередні статті тут: http://life-after-ato.com.ua/category/158

Джерело: Коли війна приходить в дім, © Кріс і Ранелла Адсит

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: НОВИНИ | Коли війна приходить в дім, © Кріс і Ранелла Адсит | ПТСР | Медичне обстеження

Позначки: психологічна допомога | медична допомога | наслідки війни

На цю ж тему

6.10.2021 УВАГА! Акція КОД ЗДОРОВ’Я «4.5.0» до Дня Захисника та Захисниць України

26.07.2021 Військовослужбовці не можуть відмовитись від вакцинації, бо цього вимагає Статут

8.02.2021 Безкоштовне медичне обстеження для дитини учасника бойових дій: покрокова інструкція

18.08.2020 Пільги учасників бойових дій. Чи дотримується держава обіцянок?

21.07.2020 Болі у спині військового. Консультує лікар-невролог

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.