23.03.2020
3540

Вторинна травма дружини. Як не дозволити стресу розвинутися у розлад (Коли війна приходить в дім, частина 9)


ЯК НЕ ДОЗВОЛИТИ СТРЕСУ РОЗВИНУТИСЯ В РОЗЛАД

Підводячи підсумки попередньої частини, можна сказати, що вторинний травматичний стрес (ВТС) – це нормальна емоційна реакція на травму пацієнта або близької людини / або на насильство з боку людини, яка страждає на ПТСР. Симптоми стресу можуть зберігатися протягом місяця, однак, якщо активно дотримуватися призначеного лікування та за умови поступового одужання близької людини, вони вщухнуть. 

Консультант, терапевт або дружина можуть набути посттравматичний стресовий розлад, якщо вчасно не вживуть заходів щодо вторинного травматичного стресу й продовжать напружене спілкування з клієнтом або чоловіком, не звертаючись за допомогою. Якщо стрес розвинеться в розлад, то стан може ускладнитися настільки, що без цілеспрямованої терапії зцілення стане неможливим. Найкращий варіант – не допустити розвитку розладу. І зробити це потрібно якомога швидше. 

Що ви можете зробити?

Доктор Ерік Скалайз, віце-президент Американської асоціації консультантів, а також провідний фахівець у галузі вторинної травми, пропонує план щодо запобігання стресу. Вам потрібно негайно почати роботу над цим планом! Не чекайте, поки дочитаєте цей посібник до кінця. Відзначте «зірочкою» ті пункти плану, які особливо актуальні у вашій ситуації, і складіть план дій.

План запобігання стресу 

1. Навчіться відпочивати

Фізичні та емоційні перепочинки життєво необхідні завжди, навіть якщо ви не перебуваєте у стані стресу. Ігнорувати принцип щоденного, щотижневого, щомісячного й щорічного відпочинку дуже небезпечно. 

Подумайте над тим, що вам потрібно змінити, щоб виділити час для відпочинку у вашому розкладі.

2. Вчіться перебувати у тиші й спокої

Схоже, що людство у XXI столітті забуло про тишу й спокій. Чи можливо знайти тихе, безшумне місце? У кого є час на спокій? Хто не встиг, той запізнився! Вперед! 

3. Вчіться фільтрувати ваші щоденні заходи й життєві цілі

Ваші дні, напевно, летять з шаленою швидкістю: діти, покупки, рахунки, хатня робота, зламана пральна машинка, гори прання! Це пожежа! І обмежені можливості вашого чоловіка вам зовсім зараз ні до чого. Ви, як військовий лікар, приголомшений кількістю поранених, які постійно прибувають. Йому доводиться робити вибір. Вам так само потрібно обирати, куди направляти свої сили й енергію. Ви не можете встигнути все! Розставте пріоритети, встановіть межі, переконайтеся в тому, що головне для вас залишається головним! Якщо у вас вийде виконати два запланованих пункти з трьох – це перемога! 

4. Вчіться формувати реалістичні очікування від себе та інших

Ми знаємо, як сильно ви хочете повернутися до колишнього, довоєнного стану. Ми знаємо, як сильно ви хочете, щоб ваш чоловік був таким, яким був до війни.

Ви хочете, щоб ваші діти були такими ж спокійними і слухняним, як раніше. Але ваше життя змінилося. З цієї причини вам потрібно трохи знизити свої очікування та дозволити собі бути менш продуктивною, менш ефектною. Ваше нинішнє становище не буде тривати вічно. Але вимотуючи себе, ви лише поглиблюєте його. 

5. Вирішуйте проблеми, які можна вирішити легко й швидко 

Кожна маленька перемога – теж перемога! Ви можете окинути критичним поглядом кухонну підлогу й подумати: «Нам потрібна нова плитка!» Та чи готові ви зараз до незручностей, пилу, нервового напруження, які неминуче супроводжують ремонт? Прямо зараз? Помийте підлогу.  У дитячій кімнаті потрібно переклеїти шпалери? Забудьте про це! Вкрутіть лампочку меншої потужності та сходіть з дітьми на прогулянку! Дотримуючись цієї філософії, ви задовольните своє бажання доводити справи до кінця і збагатите своє життя тими видами діяльності, яких ви так потребуєте. 

6. Вчіться керувати часом (інакше час буде керувати вами)

Час накопичити неможливо. Його потрібно використовувати. Інакше він пропадає. Якщо час пішов, то пішов. У сфері вашої відповідальні також перебуває ваш чоловік, який зараз вимагає великої кількості часу й вашої енергії, тому бережіть сили. Менше часу приділяйте побутовим справам, щоб мати можливість подбати про себе.

7. Вчіться делегувати щоразу, коли це можливо

Коли ваш чоловік був у зоні бойових дій, ви несли тягар не лише своїх обов'язків, але і його. Це було нелегко, але ви звикли й навчилися все робити сама. Він повернувся. Не один. Він приніс весь хаос війни з собою. Настав час визнати, що вам потрібна допомога. Якщо у ваших дітей ще немає обов'язків вдома, саме час наділити їх ними. Подумайте, у яких справах ваш чоловік може прийти вам на допомогу? Його можливості обмежені, але він все ще може щось робити. І він хоче цього! 

ВИСНОВОК 

Цей розділ був присвячений самоаналізу. Ми знаємо, що було нелегко, але це необхідно. Ви змогли визначити симптоми травми. Ви також змогли оцінити ступінь тяжкості вашого стану і, сподіваємося, зробили все, щоб не дозволити «стресу» розвинутися у «розлад». 

(далі буде)
_________________________
Попередні статті тут: http://life-after-ato.com.ua/category/158

Джерело: Коли війна приходить в дім, © Кріс і Ранелла Адсит

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Адаптація учасників АТО та їхніх сімей | НОВИНИ | Коли війна приходить в дім, © Кріс і Ранелла Адсит

Позначки: адаптація після війни | комунікація після АТО | психологічна допомога

На цю ж тему

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Робота на заводі

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Будівництво

25.02.2022 Якщо не буде мобільного зв'язку

25.02.2022 Увага! Києво-Святошинський ЦСПР працює у звичайному режимі

22.02.2022 ВАКАНСІЯ для учасника АТО - Комірник

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.