6.11.2017
13817

Пільги на проїзд для членів сімей загиблих


Anton Krasov

Пільги на проїзд для членів сімей загиблих


Члени сімей загиблих мають свої права, пільги і виплати, які передбачені законодавством України.
Серед них були і залишаються пільги на проїзд. Однак чимало самих членів сімей загиблих та працівників органів влади помилково вважають, що таких пільг на даний час немає. 

Така хибна думка пов'язана з тим, що Законом України № 76-VIII від 28.12.2014 р. норму про безоплатний проїзд для членів сімей загиблих було скасовано Верховною Радою. Юридично зі ст. 5 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" було вилучено п. 7 та п. 17, які містили норми про безплатний та пільговий проїзд. 
З 01 червня 2015 року дане положення вступило в законну силу, яке є чинним і дотепер.

Однак право на безкоштовний та пільговий проїзд для деяких членів сімей загиблих збереглося в іншому законі - ЗУ "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх родин, зокрема у ч. 4 ст. 14. Ось ця норма права: " .... батьки військовослужбовців, які загинули чи померли або пропали безвісти під час проходження військової служби, користуються правом безоплатного проїзду всіма видами міського пасажирського транспорту загального користування (крім таксі) в межах адміністративного району за місцем проживання, залізничного та водного транспорту приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів за наявності посвідчення встановленого зразка, а в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду - також електронного квитка, який видається на безоплатній основі. Вони мають право на 50-відсоткову знижку при користуванні міжміським залізничним, повітряним, водним та автомобільним транспортом відповідно до закону.

Отже, на даний час пільги на проїзд для членів сімей загиблих діють лише для БАТЬКІВ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ, які загинули чи померли під час проходження військової служби.

Їм надається:
- БЕЗКОШТОВНИЙ проїзд: міським пасажирським транспортом в МЕЖАХ АДМІНІСТРАТИВНОГО РАЙОНУ за місцем їхнього проживання; залізничний та водний транспорт приміського сполучення; автобуси приміських маршрутів;
- ЗНИЖКА 50% при користуванні міжміським залізничним, повітряним, водним та автомобільним транспортом.
Для користування даною пільгою потрібно пред'явити посвідчення члена сім'ї загиблого чорного кольору, в якому зазначається інформація про те, що особа є батьком чи матір'ю загиблого.

На жаль, пільги на проїзд для дітей загиблого та вдови/вдівця загиблого були скасовані та на даний час не діють. Деякі місцеві ради передбачають право на безкоштовний проїзд для таких осіб у своїх місцевих програмах. Також є випадки виплати щомісячної допомоги членам сімей загиблих для користування проїздом. Цю інформацію потрібно дізнаватись у конкретній місцевій раді.

Звичайно, така ситуація є несправедливою, а тому варто вирішити це питання на загальнодержавному рівні і внести зміни до законодавства, щоб урівняти у праві на проїзд усіх членів сімей загиблих.

Джерело: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1463154173739020&set=a.592794144108365.1073741827.100001333551791&type=3&theater

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Пільги, виплати | Інші юридичні питання | НОВИНИ

Позначки: юридична допомога

На цю ж тему

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Робота на заводі

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Будівництво

25.02.2022 Якщо не буде мобільного зв'язку

25.02.2022 Увага! Києво-Святошинський ЦСПР працює у звичайному режимі

22.02.2022 ВАКАНСІЯ для учасника АТО - Комірник

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.