23.03.2020
9927

Чи є Ви жертвою домашнього насильства? Анатомія хорошого кордону (Коли війна приходить в дім, частина 14)


ЧИ ВИ Є ЖЕРТВОЮ, ЧИ ПЕРЕБУВАЄТЕ В ЗОНІ РИЗИКУ?

Багато жінок, які піддаються насильству, не знають, що таке «нормальні» стосунки з чоловіком, тому можуть і не підозрювати того, що з ними жорстоко поводяться. Можливо, ваш чоловік не б'є вас, але якщо у нього агресивний характер чи він став агресивним унаслідок отриманої бойової психічної травми, то рукоприкладство – це питання часу. Нижче наведений список поведінкових реакцій і рис характеру, які часто передують застосуванню фізичної сили. Позначте ті характеристики й реакції, які ви спостерігали в поведінці вашого чоловіка.

Особиста оцінка небезпеки

1. Ваш чоловік родом з сім'ї, в якій застосовувалося насильство. Він виріс з розумінням того, що насильство – це нормально.

2. Він вдається до агресії, щоб вирішити проблему. Він швидко виходить з себе, гостро реагує, вступає в бійку, ламає речі, коли злий, жорстокий з дітьми й тваринами, притягувався до кримінальної відповідальності.

3. Він зловживає алкоголем чи наркотиками.

4. Він невисокої думки про себе, що намагається компенсувати жорсткою поведінкою.

5. Він часто ревнує не лише до інших чоловіків, але також до друзів і членів сім'ї.

6. Він демонструє гіпермаскулинну (надчоловічу) поведінку: приймає всі рішення, говорить вам, що робити, вважає жінок людьми другого сорту, чекає, що ви будете виконувати всі його накази. 

7. Він емоційно нападає на вас, ваших дітей або інших жінок: обзиває, принижує, часто в присутності інших людей критикує ваш характер, вашу зовнішність чи вашу роботу, намагається занизити вашу самооцінку.

8. Він ізолює вас від інших людей, каже, з ким ви можете бачитися або говорити, він контролює, що ви робите (навіть якщо ви просто читаєте) й куди ви ходите, він завжди хоче знати, де ви знаходитеся.

9. Він залякує вас і ваших дітей поглядом, дією, демонструючи гнів, показуючи зброю. Він ламає майно, б'є домашніх тварин, погрожує щось зробити тим, хто образив його або погано повівся з ним. Ви дуже намагаєтеся не вивести його з себе.

10. Він демонструє дволику поведінку, ніби в ньому живуть дві різні людини: один – добрий, інший – злий.

11. Він погрожує та демонструє силу. Щоб утримати вас, він погрожує покинути вас, вбити вас або покінчити з собою.

12. Він грубо поводиться з вами, примушує вас робити те, чого ви не хочете (включаючи сексуальні відносини).

13. Він часто заперечує свої дії, применшує значення свого жорстокого поводження, відмовляється сприймати вашу стурбованість усерйоз, насміхається над вашими скаргами, звинувачує вас у своїй поведінці.

14. Він обмежує вас фінансово. Забороняє вам працювати, контролює домашні витрати, приховує свій дохід.

15. Він не допускає думки про те, щоб залишити зброю. Його пістолет завжди поруч з ним.

16. Він бив або переслідував партнерку в попередніх відносинах. Він притягувався до відповідальності за жорстоке поводження, бійки, погрози або переслідування.

17. Коли ви зустрічалися, він неналежним чином намагався форсувати ваші відносини. Наприклад, змушував дати шлюбні зобов'язання після недовгого знайомства.

18. Він списує жорстоку й ворожу поведінку на вживання алкоголю та наркотиків.

19. Він не приймає відмови, не хоче чути про компроміс або зміни. Веде себе непохитно.

20. Він одержимий вами: завжди говорить про вас, спостерігає за вами, скрізь слідує за вами.

21. Він переконаний, що інші люди бажають йому зла, ненавидять його або заздрять йому.

22. Він намагається завербувати ваших друзів, родичів або членів церкви, щоб вони вмовили вас залишитися з ним чи повернутися до нього. 

23. Він схильний до змін настрою, похмурий, пригнічений або злий на щось.

24. Він відмовляється брати відповідальність за свої дії, звинувачує інших у своїх проблемах.

25. Він поводиться деструктивно, коли злий: розбиває речі, кидає предмети у вас, б'є кулаком в стіну, пробиває двері тощо.

26. У нього трапляються яскраві «спалахи минулого» й дисоціативні епізоди, коли здається, що він знову в зоні бойових дій. Здається, що він не бачить і не чує вас, вигукує накази, кричить на уявного ворога, погрожує вам, вважаючи вас ворогом.

27. Ви інтуїтивно відчуваєте, що ви й ваші діти в небезпеці, боїтеся, що він може вдарити або вбити вас.

Кожна з перерахованих характеристик сигналізує про небезпеку

● Якщо ви відзначили п'ять і більше пунктів, це свідчить про високий ступінь ризику, і вам потрібно обговорити це з вашою бойовою подругою, пастором, капеланом або консультантом (бажано з тим, хто консультує з питань домашнього насильства). Задумайтеся над складанням плану евакуації. Трохи далі в цьому розділі ми розповімо про те, як скласти такий план. 

● Якщо ви відзначили більше десяти пунктів, то у ваших стосунках простежується яскраво виражена насильницька поведінка. Висока ймовірність того, що ви й ваші діти в небезпеці. Ви повинні обговорити ситуацію з бойовою подругою, пастором, капеланом або консультантом, а, можливо, і з вашими батьками. Також потрібно буде скласти план евакуації. 

● Якщо ви відзначили пункти 11 і/або 12, вам потрібно запланувати переїзд і незабаром залишити ваш будинок. Особливо, якщо ви відзначили пункт 15. 

● Якщо разом з пунктами 11, 12, 15 ви відзначили пункти 16, 25, 26, 27, ви повинні залишити будинок негайно. 

● Якщо в доповнення до пунктів, зазначених в особистій оцінці небезпеки, ви були жертвою жорстокого поводження, зокрема побиття, штовхання, штурхання, хапання, укусів, опіків, рукоприкладства, блокування дверних отворів, коли ви намагалися виходити з кімнати в кімнату, вам потрібно залишити будинок негайно. 

Чому такі екстремальні заходи, як залишення дому чи евакуація, настільки важливі у вашій ситуації? 

● Як і більшість жінок, ви, можливо, не знаєте, яку позицію вам зайняти. Ви думаєте, що вам зробити: виявити милість, довготерпіння, сміливість і залишитися або подумати про свою безпеку, а також безпеку дітей і піти. На перший погляд, намір бути милостивою дружиною – благородний, але якщо жінка обирає цей шлях, незважаючи на очевидні сигнали про небезпеку, то на одну сміливу й благородну жінку може стати менше. Адже статистика дуже тривожна.

– Щорічно близько 1500 жінок гинуть від рук чоловіків, колишніх чоловіків або співмешканців. 

– Третина вбивств жінок у США здійснюється чоловіками, колишніми чоловіками або співмешканцями. 

– 6 мільйонів жінок щороку стають жертвами побиття в своєму будинку. 90% побитих жінок нікуди не заявляють про побої. 

– Побої є причиною спроб самогубства в 25% усіх випадків, і в 50% випадків – серед афро-американок. 

– До пунктів надання першої медичної допомоги жінки з травмами після побиття звертаються частіше, ніж з травмами, отриманими при пограбуванні, зґвалтуванні чи автокатастрофі. 

● Якщо ви не хочете піти заради власної безпеки, подумайте про безпеку дітей: 

– Діти, які стають свідками жорстокого поводження з матір'ю, в п'ять разів частіше демонструють серйозні поведінкові розлади, ніж інші діти. 

– Діти, які стають свідками домашнього насильства, в 6 разів частіше скоюють самогубства, в 24 рази частіше чинять сексуальні злочини. Ймовірність зловживання наркотиками збільшується на 50%, а вчинення злочину – на 74%. 

– Більше 60% убивць віком від 15 до 21 року потрапляють до в'язниці за вбивство чоловіка, який жорстоко поводився з їхньою матір'ю. 

– Згідно з даними благодійної організації «Марш даймів», побиття в період вагітності – це основна причина вроджених дефектів і смертності новонароджених. Цей показник вищий, ніж смерть у результаті всіх уроджених хвороб, разом узятих. 

● Більшість поведінкових розладів, перерахованих у пункті «Особиста оцінка небезпеки», відповідно до цивільного та військового кодексів вважаються підставою для арешту. 

● Фахівець з ПТСР та домашнього насильства, доктор Бенджамін Кіз пише: «Якщо в будинку вже є домашнє насильство, то ситуація буде лише погіршуватися. Без стороннього втручання ситуація не покращиться сама по собі. Без стороннього втручання жінка буде перебувати в постійному страху, що насильство повториться знову. Без стороннього втручання майже у 100% випадків насильство повторюється». 

Далі в цьому розділі ми допоможемо вам скласти план евакуації.


ВСТАНОВІТЬ МЕЖІ 

Якщо у вашому домі має місце жорстоке поводження або ви відчуваєте, що ваші стосунки рухаються в цьому напрямку, перше, що ви повинні зробити, – це встановити особисті межі. 

Межа показує, де закінчується одна територія та починається інша. Межа зазвичай добре промаркована, і її завдання – показати всім і кожному, кому належить ця територія і хто на ній господар. Межа мого будинку – це огорожа, яка не дозволяє сусідському собаці гуляти в моєму саду, сусідським будівельникам працювати на моїй землі, а його дітям будувати фортеці під вікном моєї спальні. Кордони поділяють міста, області, райони і не дозволяють іноземним державам поширювати свої закони на громадян нашої країни. Мета кордону – встановити мирні відносини. Відсутність чітких меж провокує суперечки, розбрат, руйнування відносин і насильство. Як говорить прислів'я, хороший сусід починається з високого паркану.

Між вами і вашим чоловіком так само потрібно побудувати кордон. Одна з причин, з яких ваш чоловік вдається до насильства, полягає в тому, що він бачить, що у вас не встановлені межі, а якщо й встановлені, то ви не оберігає їх. Тому він і порушує вашу територію та нав'язує свою волю.

Але ви повинні зрозуміти щось дуже важливе. Межа потрібна не для того, щоб щось виправити, змінити чи покарати вашого чоловіка. Межа потрібна вам для того, щоб створити здорове середовище проживання, щоб ви обидва знали, що допустимо, а що – ні. Доктор Генрі Клауд і доктор Джон Таунсенд говорять таке: «Якщо ви не можете контролювати себе, рішення не в тому, щоб навчитися контролювати іншого. Далі вони говорять про те, що встановлення меж не допоможуть вашому чоловікові «вирости», «стати відповідальним» і «більше поважати вас». Перш за все межа дозволить вам зрозуміти, що ваше життя належить вам, і дасть відчути себе захищеною, повною сил і любові, щоб любити й допомагати вашому чоловікові, а не рятувати його. 


АНАТОМІЯ ХОРОШОГО КОРДОНУ 

Будь-який кордон має дві характеристики:

1. Він зрозумілий; добре помітний; не двозначний – кожен розуміє, що він означає. 

2. Наслідки за перетин кордону зрозумілі всім:

«Якщо порушити цілісність цього кордону, то відбудеться ось що…» 

Приклади неправильно встановлених меж:

• «Ти не повинна так розмовляти зі мною». 

• «Припини витрачати стільки грошей».

• «Не бий мене». 

• «Я хочу, щоб ти краще ставився до дітей».

Кожне з перерахованих вище тверджень – це гарний початок, але залишати їх у такому вигляді не можна. Надто загальне формулювання (незважаючи на те, що дружина дає зрозуміти, що її турбує поведінка чоловіка), і не вказані наслідки. Тому схожі твердження не мають жодної сили. Для чоловіка-агресора це звучить як ниття, спроби змінити його, відсутність підтримки або порожні погрози. Почувши такі заяви, він може подумати: «Інакше що? Що ти мені зробиш?»

Ви не зможете повідомити про правила поведінки в розпал сварки. По-перше, тому що ваш чоловік, ймовірно, не збирається слухати вас у момент сварки. Та й ви не здатні логічно формулювати думки. Краще почекати, поки все заспокоїться, емоції вляжуться. Тоді знайдіть зручний момент, сядьте поруч з чоловіком і внесіть ясність у ваші стосунки. От як повинні прозвучати заяви про кордони в більш м'якому контексті:

● «Я хочу, щоб ти знав, що коли ти назвав мене... твої слова поранили мене. Мені важко вірити в те, що ти любиш мене, коли ти так розмовляєш зі мною. Я знаю, що ти переживаєш наслідки стресу, але я не думаю, що розмовляти зі мною так неввічливо, – це правильно. Якщо ти будеш зі мною так розмовляти, я буду змушена виходити з кімнати й не повертатися доти, поки ти не будеш готовий говорити зі мною спокійно». 

● «Я ціную те, як важко ти працюєш для того, щоб забезпечувати мене й дітей. Я знаю, що таким чином ти виражаєш любов до дітей і до мене. Але я не розумію, навіщо ти робиш так багато покупок і береш гроші в борг. Мене це сильно турбує. Якщо так буде продовжуватися, то ми втратимо будинок, машину, заощадження та довіру людей. Нам потрібно разом сісти й скласти реалістичний бюджет, а потім перевіряти, як ми його дотримуємося. Якщо хтось з нас не зможе жити за запланованим бюджетом, то на цілий місяць буде позбавлений кредитної картки й чекової книжки». 

● «Я більше не потерплю фізичного насильства. Жодного разу. Якщо ти штовхнеш або вдариш мене, якщо будеш погрожувати мені зброєю, я викличу поліцію. І ти не злякаєш мене ніякими словами. Потім я заберу дітей і піду туди, де безпечно, і не повернуся доти, поки ти не пройдеш консультування з питань домашнього насильства. Я знаю, що це поставить хрест на твоїй кар'єрі й нашому шлюбі, але це буде ціна за твою поведінку». 

● «Я помітила, що відтоді, як ти повернувся додому, твоє терпіння щодо дітей значно знизилося. Я розумію, що в тебе зараз дуже багато проблем, і я намагаюся, як можу, допомогти тобі, але я хочу попросити тебе не кричати на них, не відпускати на їхню адресу образливі коментарі в пориві гніву чи в стані втоми. Якщо ти не можеш виносити шум або їхні енергійні ігри, можливо, тобі краще вийти з кімнати й трохи відпочити. Якщо ти не вийдеш з кімнати і будеш поводитися з ними грубо, то вийдемо ми і не повернемося доти, поки тобі не стане краще».

У кожному випадку була чітко описана неприйнятна поведінка чоловіка та визначено наслідки (або альтернативний план дій). Дружина починала розмову з позитивного твердження, з підбадьорення.

Щоразу, коли ваш чоловік ображав вас, це відбувалося тому, що він або не розумів меж дозволеного, або ви не наполягали на їх дотриманні. Ви повинні встановити межі.

(далі буде)
_________________________
Попередні статті тут: http://life-after-ato.com.ua/category/158

постійно 

Джерело: Коли війна приходить в дім, © Кріс і Ранелла Адсит

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Адаптація учасників АТО та їхніх сімей | НОВИНИ | Коли війна приходить в дім, © Кріс і Ранелла Адсит | Поради родинам захисників | Домашнє насилля

Позначки: адаптація після війни | психологічна допомога | наслідки війни

На цю ж тему

23.03.2020 Домашнє насильство. План евакуації (Коли війна приходить в дім, частина 15)

23.03.2020 Фізична й емоційна безпека для вас і ваших дітей (Коли війна приходить в дім, частина 13)

18.03.2020 Битви на домашньому фронті – це відгуки війни (Коли війна приходить в дім, частина 1)

12.08.2018 Екскалація насильства у родинах військових

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.