23.03.2020
1615

Домашнє насильство. План евакуації (Коли війна приходить в дім, частина 15)


ВСТАНОВІТЬ МЕЖІ 

Якщо у вашому домі має місце жорстоке поводження або ви відчуваєте, що ваші стосунки рухаються в цьому напрямку, перше, що ви повинні зробити, – це встановити особисті межі. 

Межа показує, де закінчується одна територія та починається інша. Межа зазвичай добре промаркована, і її завдання – показати всім і кожному, кому належить ця територія і хто на ній господар. Межа мого будинку – це огорожа, яка не дозволяє сусідському собаці гуляти в моєму саду, сусідським будівельникам працювати на моїй землі, а його дітям будувати фортеці під вікном моєї спальні. Кордони поділяють міста, області, райони і не дозволяють іноземним державам поширювати свої закони на громадян нашої країни. Мета кордону – встановити мирні відносини. Відсутність чітких меж провокує суперечки, розбрат, руйнування відносин і насильство. Як говорить прислів'я, хороший сусід починається з високого паркану.

Між вами і вашим чоловіком так само потрібно побудувати кордон. Одна з причин, з яких ваш чоловік вдається до насильства, полягає в тому, що він бачить, що у вас не встановлені межі, а якщо й встановлені, то ви не оберігає їх. Тому він і порушує вашу територію та нав'язує свою волю.

Як і коли сказати чоловікові про межі 

● Не в ультимативній манері. Якщо ваш чоловік служив в армії і страждає на ПТСР, він навчений відповідати силою на силу. Його інстинктивною реакцією на ваш напад буде контратака, а в цьому він, напевно, сильніший за вас. 

● Коли він спокійний, задоволений, відкритий і чуйний. Не в момент сварки. Під час насильницького інциденту знайдіть спосіб залишити кімнату зі словами: «Я хотіла б поговорити з тобою про це, але не зараз». Потім підберіть слушну хвилину для розмови. 

● Конкретно. Будьте готові навести конкретні випадки насильства. Швидше за все, він не пам'ятає інцидент так, як пам'ятаєте його ви. 

● Обґрунтовано. Він повинен знати, що ви розумієте труднощі, з якими він стикається, і розумієте його стан. Клауд і Таунсенд пишуть: «Людям складно змінюватися, якщо їхні почуття пригнічують і відкидають. Вони ще глибше зариваються у свої нори, тому що багато чого під загрозою. Коли вони відчувають, що їх розуміють, їм легше повірити в те, що ви бажаєте їм добра». 

● М'яко. Спробуйте зберегти баланс між тим, що ви повинні сказати йому, і чимось гарним про нього, похвалою. Нехай він знає, що ви хочете допомогти й підтримати, що ви цінуєте те хороше, що він робить. 

● Справедливо. Переконайтеся, що ви не порушуєте його меж. Не варто очікувати, що він буде поважати вашу територію, якщо ви не поважаєте його. Якщо ви не можете говорити з ним чемно, то ви не маєте права вимагати ввічливого звертання до себе. 

● Помірно. Не виливайте на нього все відразу. Ніхто не зможе витримати багато зауважень за один раз. Поділіться з ним одним або двома зауваженнями. 

● Реалістично. Не намагайтеся схопити журавля в небі, ставте досяжні цілі. Не просіть його робити всі домашні справи відтепер й навіки. Не просіть його більше ніколи не гніватися. Не чекайте, що він зміниться за одну ніч. 

● Рішуче. Ви повинні виконати призначені наслідки! Якщо ви піддастеся один-два рази, він зрозуміє, що ви несерйозно сприймаєте домашнє насильство, і не буде звертати уваги на ваші подальші спроби поговорити з ним. Жорстоке поводження може лише погіршитися, тому що він буде намагатися «поставити вас на місце» й повернути свій вплив. Подумайте про те, що для вас важливо, і відстоюйте свої межі! 

● Разом. Нагадайте йому, що ви – одна команда. Ви – бойові товариші. Ви не вороги одне одному. Разом ви з цим упораєтеся.

ОСОБЛИВІ ВИПАДКИ 

Зброя вдома 

Якщо ваш чоловік схильний до жорстокості й образ, якщо він погрожував завдати фізичної шкоди вам чи дітям, або якщо ви відзначили пункти 11, 12, 16, 25, 26, 27 в «Особистій оцінці небезпеки», ви повинні встановити таке обмеження.

Всю зброю потрібно вилучити з дому й відправити на зберігання друзям, яким ви довіряєте. Або так, або ніяк. Ваше твердження має прозвучати так: «Я не відчуваю себе в безпеці, коли ти злий, знаючи, що в тебе під рукою зброя. Я дуже боюся, що ти можеш застосувати її щодо мене або одного з наших дітей. Це траплялося в інших сім'ях. І це може статися з нами. Тому всю зброю потрібно винести з дому доти, поки твій стан не стане стабільним. Якщо ти не згоден, я з дітьми буду жити в іншому місці доти, поки ти не погодишся з цим обмеженням». 

Будьте готові виконати свою обіцянку. Як ми вже говорили, одним з поширених симптомів ПТСР є необхідність мати при собі зброю. Це пов'язано зі страхами потерпілого, що на нього можуть вчинити напад будь-якої миті. А втім у цьому питанні ви не можете йти на поступки, і він повинен це зробити. Якщо він відмовиться, йдіть, не вагаючись. 

Спалахи минулого 

Якщо у вашого чоловіка виявляється дисоціативний розлад, при якому йому здається, що він знаходиться не в безпечній домівці, а знову на полі бою, де його оточують вороги, то ваша реакція повинна залежати від того, як він поводить себе під час таких епізодів. Якщо ваш чоловік не виявляє насилля, вам потрібно, зберігаючи дистанцію, поговорити з ним м'яким, спокійним голосом, намагаючись допомогти йому зрозуміти, де він знаходиться. Ваші слова можуть звучати так: «Боб, це я, твоя дружина Джилл. Ти вдома, Боб. У штаті Айова. Будинок 55 на Західній Авеню. Сьогодні 9 червня. Ти вдома. Все добре. Тут немає ворогів. Немає битви. Я тут з тобою. Діти в сусідній кімнаті...». Можливо, він не впізнає вас, та продовжуйте говорити. Він вас чує, і те, що ви говорите, доходить до нього на певному рівні. Врешті-решт ви зможете повернути його до реальності, до «тут і зараз».

Але якщо він виявляє схильність до жорстокого поводження, дуже важливо, щоб ви негайно пішли. Не баріться. Не варто ризикувати життям. 

Командна робота

Якщо бувають періоди, коли ваш чоловік спокійний і доброзичливий (можливо, в період фази медового місяця), сядьте поруч з ним і запитайте, що вам робити, коли він переживає «спалахи минулого» чи дисоціативні епізоди. Складіть план дій, щоб у разі повторення ситуації ви обидва знали, що робити, або щоб після інциденту, якщо він критикує ваші дії, ви могли сказати: «Любий, я робила саме те, про що ми з тобою домовилися».

Як скласти план евакуації

Якщо встановлені вами межі не змінили атмосфери вдома, й ваш чоловік такий же агресивний, як і був до цього, то, можливо, вам потрібно зробити наступний крок – скласти план евакуації. Якщо ви відчуваєте загрозу вашій безпеці, перше, що вам потрібно зробити (за умови, що у вас є час і можливість), – це обговорити вашу ситуацію з консультантом з питань домашнього насильства. Також вам необхідно повідомити про свої плани вашу бойову подругу, а також, можливо, батьків, пастора, капелана і кількох дуже близьких друзів.

Ми не пропагуємо ідею про те, що всі жінки повинні залишити своїх чоловіків за умови вияву перших ознак агресії, особливо якщо вони не зробили нічого, щоб встановити оборонні межі. Але ми також не радимо жінці залишатися в обставинах, що загрожують її безпеці та безпеці її дітей. Усі християни вірять у святість шлюбу й необхідність зробити все можливе, щоб зберегти єдність й уникнути розлучення. Але ми також віримо у святість життя і право кожної людини на захист від усіх форм фізичного та емоційного насильства. У таких випадках не лише дозволено, але й необхідно вжити заходів з метою збереження життя. 

Ось список того, що вам необхідно зробити, перш ніж бігти за умови виникнення небезпеки:

o Зв'яжіться з кількома близькими друзями й родичами, які живуть поблизу, та дізнайтеся, чи зможуть вони прийняти вас і ваших дітей на кілька днів, якщо у вас виникне така потреба. 

o Дайте вашим сусідам знати, що якщо вони почують підозрілий шум, який буде доноситися з вашого будинку, нехай не бояться дізнатися, в чому справа, подзвонити вам або викликати поліцію.

o Виберіть місце зустрічі неподалік вашого будинку, де ви зустрінетеся з дітьми (які досить дорослі для того, щоб розуміти серйозність ситуації) у випадку, якщо вам потрібно буде швидко залишити будинок (Це може бути будинок ваших сусідів, дитячий майданчик, парк, пожежна станція). 

o Оберіть кодове слово, яке допоможе дітям зрозуміти, що потрібно терміново втікати. Вигадайте ще одне слово, яке має означати необхідність зателефонувати в поліцію, тому що ви в небезпеці. 

o Завжди тримайте мобільний телефон при собі та введіть номери потрібних людей (зокрема й номер вашого лікаря) до системи швидкого набору. 

o Дізнайтеся, де розташовані місця тимчасового проживання (притулки для жертв домашнього насильства), поцікавтеся тим, які послуги вони надають.

o Введіть до системи швидкого набору номер телефону школи ваших дітей на випадок, якщо вам потрібно буде швидко зв'язатися з ними. 

o Зв'яжіться з консультантом, який спеціалізується на питаннях домашнього насильства й поставте його/її до відома про свої плани. Обговоріть ваш план з консультантом. 

o Попросіть друзів порекомендувати вам юриста з питань домашнього насильства і розлучень. Можливо, вам знадобиться юридична допомога. 

o Підготуйтеся фінансово: 

Відкрийте банківський рахунок, доступ до якого є лише у вас.

Відкрийте кредитну картку на ваше ім'я. 

Відкладіть певну суму грошей готівкою, зберігайте її в безпечному місці. 

Знайдіть програму, яка пропонує тренінг з кар'єрного розвитку. Це допоможе вам знайти роботу. 

o Підготуйте речі, які вам знадобляться при евакуації: 

Ліки (для вас і дітей).

Готівку на необхідні потреби.

Одяг для себе й дітей (упакуйте в сумку заздалегідь і залишіть на зберігання в друзів або сусідів).

Важливі документи (або копії): свідоцтво про народження, страховка, медичні картки, заповіт, документи на будинок, кредитні документи, документи на машину тощо.

Додатковий комплект ключів від будинку й машини.

o Переконайтеся в тому, що ви будете мати доступ до транспорту (ваша машина, машина сусідів, громадський транспорт тощо). 

o Продумайте маршрут евакуації від вашого будинку. Прокрутіть сценарій кілька разів: який вихід найбезпечніший, до яких кімнат у будинку краще не заходити (тому що вони далеко від виходу), а що, як я буду на другому поверсі (чи ще вище), а що, як я спущуся в підвал тощо. Якщо ви живете в багатоповерховому будинку, дізнайтеся, де є запасні сходи. 

o Ведіть щоденник, де описуйте завдані вам образи із зазначенням дати. На першій сторінці щоденника обов'язково напишіть: «Моєму адвокатові особисто в руки». Інакше все, що в ньому буде написане, може бути використане проти вас у разі судового розгляду! 


Якщо у вас немає групи підтримки, і ви відчуваєте себе самотньою, скористайтеся номером телефону гарячої лінії

Міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла Страда-Україна». 

Телефони центру: 044-205-36-94 (для дзвінків по Києву), 0-800-500-35-5 (гаряча лінія) або 386.

МЕТА ЕВАКУАЦІЇ: ВІДНОВЛЕННЯ 

Домашнє насильство – це не «природна» поведінка. Це набута поведінка, яка виробляється протягом багатьох років у домівках, де батько домінує над іншими членами сім'ї шляхом залякування та жорстокого поводження. Потрібен час, щоб «відучити» його від такої поведінки. Розроблені спеціальні програми консультування, які допоможуть вашому чоловікові.

68% чоловіків, пройшовши курс терапії, не повторюють агресивних дій. Але більшість чоловіків ніколи б не пройшли такий курс терапії, якби їхні дружини не припинили б цикл домашнього насильства. Залишення дому дружиною й арешт чоловіка часто може бути першим кроком до того, чого вони обоє потребують, – до відновлення їхнього шлюбу.

(далі буде)
_________________________
Попередні статті тут: http://life-after-ato.com.ua/category/158

Джерело: Коли війна приходить в дім, © Кріс і Ранелла Адсит

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Адаптація учасників АТО та їхніх сімей | НОВИНИ | Коли війна приходить в дім, © Кріс і Ранелла Адсит | Поради родинам захисників | Домашнє насилля

Позначки: адаптація після війни | психологічна допомога | наслідки війни

На цю ж тему

23.03.2020 Як допомогти дитині вправитися зі стресом (Коли війна приходить в дім, частина 24)

23.03.2020 Механізми відносин у сім'ї (Коли війна приходить в дім, частина 23)

23.03.2020 Чи можуть діти страждати на посттравматичний стресовий розлад? (Коли війна приходить в дім, частина 22)

23.03.2020 Як створити безпечну й здорову атмосферу для ваших дітей (Коли війна приходить в дім, частина 21)

23.03.2020 Як створити вдома цілющу атмосферу (Коли війна приходить в дім, частина 20)

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.