13.08.2020
4408

Як зрозуміти, що людина тоне, і вчасно допомогти?


ЦЕ повинен знати КОЖЕН!

ПОШИРЮЙТЕ! Чим більше людей прочитає, тим більше буде ВРЯТОВАНИХ!

Коли наш з Олею син тонув, я стояв біля басейну та дивився на нього, з коктейлем в руці! Це була перша година відпочинку в готелі. Моя дружина стояла поруч, пам'ятаю, лише секунду, коли я подумав: «Що вона робить?!» ставить коктейль і в одязі пірнає в басейн, в якому по коліно води.

Через кілька секунд я зрозумів. Виявилося, що в цьому басейні, басейн переходить в глибокий з легким нахилом. (Так само, в дитинстві, тонув я — в басейні Динамо, на очах у десятків людей і мого тата. Мені пощастило, що поруч опинився тренер).

Новий капітан повністю вдягнений зістрибнув з містка й швидко поплив. Як колишній рятувальник, він не спускав очей з жертви, прямуючи прямо до пари, яка відпочивала та плавала між човном, поставленим на якір та пляжем.

«Мені здається, він думає, що ти тонеш», — звернувся чоловік до своєї дружини. Вони грали у воді, бризкаючи один в одного, й вона час від часу скрикувала, але тепер вони просто стояли на піщаній мілині по шию у воді. «У нас все гаразд, що ж він робить?» — запитала вона з роздратуванням. «У нас все гаразд!» — закричав чоловік, помахавши рукою рятівнику, але капітан і не думав зупинятися. «З дороги!» — закричав він, пропливши між здивованими власниками човна. Одразу за ними, на відстані близько трьох метрів від батька, тонула їх дев'ятирічна дочка. Коли капітан витягнув її з води, вона розплакалася: «Татку!»

Як капітан, перебуваючи в 15 метрах від людей зрозумів те, чого не зміг зрозуміти батько, всього лише на відстанітри метри від дівчинки, що тонула?

Вся річ у тому, що коли людина тоне, вона не видає різкого чи пронизливого крику про допомогу, як вважає більшість людей. Цього капітана навчили розпізнавати тих, хто тоне професіонали та багаторічний досвід. А батько дівчинки, засвоїв інформацію про те, як виглядає людина, що тоне з телевізійних програм. Якщо ви проводите час на воді чи на березі (а це час від часу роблять усі), ви повинні переконатися в тому, що ви та люди навколо вас знають, за якими ознаками можна визначити, що людина тоне, ще до того як увійти в воду. До того як дівчинка зі сльозами закричала «Татко!», вона не видала жодного звуку. Як колишній рятувальник берегової охорони, я не був здивований цією історією. Коли людина тоне, це рідко супроводжується якимись звуками. Розмахування руками, бризки та крики, до яких нас готує телебачення, зустрічаються в реальному житті украй рідко.


«Інстинктивна реакція потопаючого» (Instinctive Drowning Response), названа так доктором наук Франческо Піа (Francesco A. Pia), це те, що люди роблять, щоб уникнути фактичного або передбачуваного удушення при зануренні у воду. І виглядає вона зовсім не так, як думає більшість людей. Жодного розмахування руками, бризків чи криків про допомогу. Щоб краще уявляти, як тихо і невидовищно виглядає цей процес з берега, подумайте ось про що: серед дітей віком до 15 років смерть від утоплення є другою за поширеністю причиною смерті (відразу після дорожніх аварій), а серед приблизно 750 дітей, які потонуть в наступному році, кожен другий потоне на відстані не більше 20 метрів від своїх батьків або інших дорослих. У деяких випадках дорослий навіть буде безпосередньо спостерігати за тим, як дитина тоне, не підозрюючи про те, що насправді відбувається. Ті, що тонуть, рідко схожі на потопаючих, і в своїй статті в журналі On Scene, що належить береговій охороні, доктор Піа докладно описує інстинктивні реакції потопаючого наступним чином:

1. «За винятком рідкісних випадків, що тонуть люди фізіологічно нездатні покликати на допомогу. Дихальна система людини розрахована на дихання. Мова — це її вторинна функція. Перш ніж мова стане можливою, необхідно відновити функцію дихання.

2. Рот людини, що тоне, іноді занурюється під воду й з'являється над її поверхнею. Проте він знаходиться над водою недостатньо довго для того, щоб він міг видихнути, вдихнути та покликати на допомогу. Коли людина, яка тоне, виринає з води, їй вистачає часу, лише, щоб швидко видихнути та вдихнути, після чого вона відразу ж знову йде під воду.

3. Люди, що тонуть не можуть розмахувати руками, щоб привернути увагу. Вони інстинктивно витягають руки в сторони в спробі відштовхнутися від води. Такі рухи дозволяють їм спливти на поверхню, щоб мати можливість дихати.

4. Через інстинктивні реакції люди, що тонуть не можуть контролювати рухи руками. Люди, які намагаються утриматися на поверхні води, фізіологічно не здатні перестати тонути і здійснювати осмислені рухи — розмахувати руками, постаратися наблизитися до рятувальників або дістатися до рятувального спорядження.

5. Від початку й до кінця, поки діють інстинктивні реакції, тіло людини, яка тоне, залишається в вертикальному положенні, без найменших ознак підтримувальних рухів ногами. Якщо підготовлений рятувальник не витягне її з води, людина, що тоне може протриматися на поверхні від 20 до 60 секунд перед тим, як повністю піти під воду.

Це зовсім не означає, що людина, кличе на допомогу та відчайдушно розмахує руками, скоріш за все, це напад паніки в воді. Такий напад далеко не завжди передує інстинктивній реакції потопаючого й часто триває зовсім недовго, але на відміну від справжнього утоплення жертви такої паніки на воді здатні допомогти своїм рятівникам — наприклад, вхопитися за рятівне коло.

Коли ви перебуваєте на березі або в воді, вам необхідно звертати пильну увагу на наступні ознаки, які свідчать про те, що людина тоне:

?Голова жертви занурена в воду, а рот знаходиться на самій її поверхні;

?Голова відкинута назад, рот відкритий;

?Скляні, порожні очі не фокусуються;

?Очі жертви закриті;

?Волосся закриває лоб або очі;

?Жертва тримається у воді у вертикальному положенні, не здійснюючи рухів ногами;

?Жертва дихає часто й поверхнево, захоплює ротом повітря;

?Намагається пливти в певному напрямку, але безуспішно;

?Намагається перевернутися на спину;

?Може здатися, що жертва дереться по мотузяній драбині.

Тому, якщо людина падає за борт й усе виглядає нормально, не варто заспокоюватися завчасно. Іноді найголовнішою ознакою того, що людина тоне, є те, що вона не схожа на того, хто тоне. Може здатися, що вона просто намагається втриматися на воді й дивиться на палубу. Як визначити, чи все гаразд? Поставте просте питання: «У вас все гаразд?» Якщо людина вам хоч щось відповість, тоді, можливо, їй нічого не загрожує. Якщо у відповідь на своє питання ви побачите порожній погляд, у вас є всього півхвилини, щоб витягнути жертву з води.

І, батьки, запам'ятайте: діти, що граються у воді, шумлять. Якщо вони перестали шуміти, витягніть їх з води.

Автор: Ігор Кутаков

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: НОВИНИ | Знати, щоб вижити

Позначки: відпочинок | відпустка

На цю ж тему

25.02.2022 Якщо не буде мобільного зв'язку

21.07.2020 Сонячний та тепловий удар: симптоми і перша допомога

21.07.2020 Перша допомога при ударах, розтягненнях і розривах зв’язок, вивихах

23.06.2020 Вправа "5-4-3-2-1": техніка заземлення для зменшення стресу і тривоги

26.03.2020 Надзвичайний стан в країні. Що це таке

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.