11.09.2020
2059

На що має право вагітна військова

Фото: АrmyІnform

Військовослужбовці-жінки користуються усіма пільгами, передбаченими законодавством із питань соціального захисту українських жінок, охорони материнства і дитинства, Закону України «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Утім, військова служба є державною службою особливого характеру, пов’язаною із обороною країни. У зв’язку із цим законодавство регламентує військових у реалізації деяких їхніх прав. Чи позначається це на правах майбутніх матусь у одностроях — розбирався кореспондент АрміяInform.

«Хочу меду, хочу оселедця…»

Вагітність є особливим етапом життя жінки не тільки у біологічному сенсі. У цей час зазнає серйозних змін і її психоемоційний стан. Вона часто гостріше сприймає будь-які проблеми, особисті та робочі конфлікти. Не дарма ж народний епос так рясніє побасенками про примхи вагітних панянок.

Втім, військо — не місце ні для дамських «вибриків», ні для службових конфліктів через вагітність жінок-військовиків. Знаю кілька випадків коли, жінки через свій «цікавий» стан наполегливо намагалися добитися від керівництва не передбачених законом службових преференцій.

Тож, щоб розібратися, що дозволено, а що «перебір» у їхніх прагненнях до комфортніших умов служби, я завітав до Начальника клініки амбулаторної допомоги Національного військово-медичного клінічного центру «Головний військовий клінічний госпіталь» полковника медичної служби Сергія Агрепишина.

У відрядження лише за письмовою згодою…

— Сергію Вікторовичу, чи обмежує якимось чином військова служба наших вагітних жінок-військовослужбовців у реалізації їхніх законодавчих материнських прав?

— Навпаки, але з деякими застереженнями. Військовослужбовці-жінки користуються усіма пільгами, передбаченими законодавством з питань соціального захисту жінок, охорони материнства і дитинства. До того ж вони захищені Законом України «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Як і цивільні пані, вони мають право на соціальні відпустки. На підставі медичного висновку про вагітність нашим жінкам надають відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами тривалістю 70 календарних днів до пологів, та 56 календарних днів після них. Післяпологова відпустка у разі народження двох і більше дітей, та в разі ускладнення пологів триватиме 70 календарних днів. Після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за бажанням військовослужбовця-жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. За можливості й бажання вона може вийти на службу раніше.

Тепер щодо умов служби до передпологової відпустки. Для вагітних жінок у однострої передбачені об’єктивні преференції. Приміром, вони звільняються від здачі нормативів із фізичної підготовки, занять та заліків зі стройової, перенесення вантажів вагою більш ніж 5 кілограмів, марш-кидків тощо. За статтею 176-ю Кодексу законів про працю та нормами Закону України «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» їх заборонено залучати до нічних, надурочних робіт і добових нарядів, роботи і нарядів у вихідні дні. Не можна й направляти їх без їхньої письмової згоди і у відрядження, які передбачають ночівлю у місці призначення. Усе інше регламентується військовими статутами..

Закон України «Про військову службу» містить норму, відповідно до якої жінки виконують військовий обов’язок на рівних засадах із чоловіками. Як це корегується, з огляду на фізичний та психологічний стан жінки у період її вагітності до виходу в передпологову відпустку? Бо ж вони не завжди можуть працювати в тому ж режимі, що й чоловіки.

— ­От тут починають діяти деякі, підкреслю, не принципові обмеження. На відміну від цивільних панянок, жінка-військовослужбовець не може працювати за гнучким графіком служби, він для них не передбачений. Адже службовий час військовослужбовців визначається розпорядком дня, який затверджує командир (начальник) у порядку, визначеному статутами Збройних Сил України з дотриманням установленої загальної тривалості щотижневого службового часу.

Утім, залежно від особливостей займаної посади та характеру служби, жінка може бути переведена на іншу посаду із меншим об’ємом робіт при збереженні грошового забезпечення за попередньою. Як правило, це відбувається, якщо її робоче місце паспортизоване за шкідливими факторами: приміром, наявністю пально-мастильних матеріалів, фарб, підвищеного рівня шуму тощо. Посади, які не передбачають підвищених фізичних та психологічних навантажень, шкідливих факторів, не рахуються.

«Якщо форма тісна, треба йти на склад за новою»

— А якщо вагітна жінка-офіцер просить свого начальника звільнити її не тільки від чергувань та відряджень, але й від носіння тісного одягу, розумових перенавантажень та стресових ситуацій посилаючись на рекомендації лікаря… Як тут бути?

— Не думаю, що висновок лікаря та побажання офіцера коректні. Якщо командир ставить поточні й звичні завдання, мови про якісь перевантаження та стреси й бути не може. Інша справа, коли він ставить ті завдання, які потребують понадурочної роботи завідомо. Від такого жінка має повне право або відмовитися, або ж офіційно запросити від нього більшого часу на виконання задачі. Наші вагітні лікарі та вчителі у передпологовий період працюють без послаблень щодо обсягу службових завдань. А яких стресів їм завдають примхи хворих пацієнтів або невгомонні малолітні розбишаки, більшість людей навіть не здогадується.

Що ж до «тісної» форми одягу… Ми нашим вагітним видаємо медичні спецкостюми й халати більших розмірів за їхнім рапортом без зайвих запитань. Те ж стосується і одностроїв. Жінки мають носити на службі тільки встановлену командиром, начальником форму одягу. Не думаю, що при зверненні у службу речового забезпечення, за клопотанням командира підрозділу, їй відмовлять отримати новий комплект форми на розмір більший. На додаток, вагітна жінка вільна змінити покрій вже отриманого однострою…


P. S. Указом Президента України № 372/2020 від 3 вересня цього року для вагітних жінок-військовослужбовців введена ще одна соціальна гарантія. Час перебування військовослужбовця у відпустці у зв’язку із вагітністю та пологами, відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, відпустці для догляду за дитиною, яка потребує домашнього догляду, тривалістю, визначеною в медичному висновку, зараховується до строку вислуги у військовому званні.

Кореспондент АрміяInform

Джерело: АrmyІnform

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Інші юридичні питання | НОВИНИ | Жінка у війську | Діючим військовим

Позначки: юридична допомога | про нашу армію

На цю ж тему

5.03.2021 Рівність не означає однаковість: жінки на війні та після

17.12.2020 Жінки-військовослужбовці мають право на додаткову щорічну відпустку

20.10.2020 Ветеранкам з невеличких міст пропонують навчитися створювати власний бізнес

23.07.2020 Військовий медик Світлана Фадєєва: Лікувати душу так само важливо, як і тіло

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.