18.10.2020
9761

Грошова компенсація за належні для отримання жилі приміщення


Хто має право?

Особи з інвалідністю внаслідок війни I та II групи, внутрішньо – переміщені особи, які є учасниками бойових дій, або особами з інвалідністю внаслідок війни ІІІ групи, члени сім’ї загиблого.

Для оформлення грошової компенсації необхідно перебувати на квартирному обліку. Внутрішньо-переміщеним особам додатково потрібно перебувати протягом року на обліку в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб. Грошова компенсація надається у порядку черговості постановки на квартирний облік.

Членам сім’ї компенсація виплачується одній із категорій родичів – спочатку дружині (чоловікові) і неповнолітнім дітям, які проживають разом; якщо таких немає, то батькам; якщо батьків немає, то повнолітнім дітям і так далі.


Як це зробити?

Спочатку потрібно буде подати заяву про призначення грошової компенсації до органу соціального захисту населення за місцем перебування на квартирному обліку. 

До заяви потрібно додати:

  • копія паспорту (сторінки 1, 2, 10, 11);
  • посвідчення інваліда війни або члена сім’ї загиблого;
  • довідку про безпосередню участь загиблого військовослужбовця або інваліда війни в АТО (заходах із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях);
  • рішення про взяття заявника на квартирний облік із зазначенням складу сім’ї — осіб, які разом із заявником перебувають на такому обліку;
  • довідку про склад сім'ї та прописку (видає ЖЕК);
  • рішення про взяття члена сім’ї інваліда на квартирний облік - у разі окремого перебуванні на квартирному обліку особи з інвалідністю та членів її сім’ї;
  • письмову згоду (у довільній формі) членів сім’ї інваліда (крім малолітніх (до 14 років) та неповнолітніх (до 18 років) дітей), на яких нараховується грошова компенсація, щодо включення їх у розрахунок грошової компенсації;
  • документ, що посвідчує родинні стосунки між заявником і загиблим, між малолітніми чи неповнолітніми дітьми і загиблим, між особою з інвалідністю внаслідок війни і членами його сім’ї, на яких нараховується грошова компенсація, які разом з ним перебувають на квартирному обліку.

З дня прийняття заяви орган соцзахисту населення має 5 робочих днів, щоб обстежити матеріально-побутові умови заявника та скласти акт. Після складення акта обстеження матеріально-побутових умов заявника орган соцзахисту населення має 3 робочі дні для внесення подання на виплату грошової компенсації до спеціальної комісії при місцевій або районній/обласній раді.


Комісія має 5 робочих днів для прийняття рішення щодо призначення або відмови в призначенні грошової компенсації.

З рішенням про призначення грошової компенсації потрібно відкрити спеціальний рахунок в «Ощадбанку». Після цього подати копію договору про відкриття спеціального рахунку в «Ощадбанку» до органу соцзахисту. Орган соцзахисту перераховує на спецрахунок грошову компенсацію, про що повідомляє заявнику протягом трьох робочих днів з дня переказу коштів. Гроші на спеціальному рахунку можна витратити тільки на придбання житла. За використанням коштів з рахунку слідкує банк. Кошти не можна використати без дозволу органу соціального захисту населення.

Потім потрібно вибрати житло, яке Ви бажаєте придбати. Це потрібно зробити самостійно і укласти договір із продавцем. Житло може знаходитись у будь-якому населеному пункті України. Якщо житло коштує дорожче ніж надана грошова компенсація, Ви повинні докласти суму, якої не вистачає, на Ваш спеціальний рахунок.

Далі укладається  договір купівлі-продажу житла і подається до органу соцзахисту примірник договору купівлі-продажу житла. В договорі повинно бути зазначено, що житло набувається у власність заявника. Строк виконання договору купівлі-продажу житла не повинен перевищувати двох місяців.

Орган соціального захисту населення має 5 робочих днів, щоб надати заявникові письмову згоду на перерахування коштів із спеціального рахунка продавцю. Ви подаєте до «Ощадбанку» заяву про переказ коштів на придбання житла. Банк перераховує кошти на рахунок будівельника/продавця житла.

Протягом 30 днів оформляється право власності на житло і подається витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про зареєстроване житло до органу соціального захисту. Якщо Ви не подаєте витяг, то орган соціального захисту населення вправі вимагати від Вас повернення коштів грошової компенсації. Гроші потрібно витратити протягом року, інакше гроші будуть повернуті державі. Якщо житло коштувало менше ніж надана Вам компенсація, то решта грошей повертається державі.

Придбати житло можна як в прийнятих в експлуатацію житлових будинках на первинному або на вторинному ринку, так і шляхом інвестування в об’єкти житлового будівництва.


Як розраховується розмір компенсації?

Розмір грошової компенсації визначається за формулою: ГК = (13,65 х Nс + 35,22 + (10 х Nп)) х Bг х Км + ПЗ

де Nс — кількість членів сім’ї загиблого військовослужбовця за однією категорією або кількість членів сім’ї особи з інвалідністю, на яких розраховується грошова компенсація;

Nп — кількість членів сім’ї заявника, які є особами з інвалідністю I чи II групи або дитиною-особою з інвалідністю внаслідок війни і на яких розраховується грошова компенсація з урахуванням додаткових 10 м2 жилої площі на кожного (у тому числі на заявника);

Вг — гранична вартість (гривень) 1 кв. метра загальної площі житла для населеного пункту, в якому заявник перебуває на обліку як особа, що потребує поліпшення житлових умов на день звернення за грошовою компенсацією – встановлюється наказом Мінрегіонбуд;

Км — коефіцієнт збільшення граничної вартості 1 кв. метра загальної площі житла:

  • для м. Києва, Дніпра, Львова, Одеси та Харкова коефіцієнт становить 1,75;
  • для міст обласних центрів, а також міст обласного значення з населенням понад 300 тис. чоловік —1,5;
  • для міст обласного значення з населенням від 100 тис. до 300 тис. — 1,25;
  • для інших міст –1;
  • ПЗ — витрати на реєстрацію права власності і сплату потрібних податків.

Точний показник граничної вартості дізнавайтесь за телефоном Мінрегіонбуду – (044) 284-05-54, (044) 284-05-51


Де це написано?

Постанова КМУ від 19 жовтня 2016 р. № 719 «Питання забезпечення житлом деяких категорій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також членів їх сімей»

Постанова КМУ від 18 квітня 2018 р. № 280 «Питання забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України»


Джерело: Мінветеранів

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Інші юридичні питання | НОВИНИ | Земля, квартира

Позначки: земля, квартира | юридична допомога | пільги

На цю ж тему

26.09.2021 Які податки і збори не треба сплачувати ветеранам війни

27.08.2021 УВАГА! Поранені військовослужбовці отримають грошові премії

26.07.2021 Повний текст урядової постанови про виплату з 1 липня надбавки до пенсії військовим пенсіонерам

13.07.2021 Де взяти оновлену інформацію про пільги та виплати учасникам АТО

11.06.2021 Кому виплачується грошова компенсація за піднайом житлового приміщення у 2021

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.