18.10.2020
2869

Чи можливий ріст після травми? Думка експерта


Посттравматичний ріст

Багато філософів і митців протягом всієї історії людства стверджували, що через страждання можна осягнути багато. І ця ідея є центральною для екзистенційно-гуманістичної психології. Чи може таке твердження бути справедливим і в наш час?

Якось один військовий поділився зі мною своїм досвідом: «Після війни я перестав бити власних дітей…Так мене в свій час виховував мій батько. Але я хочу, щоб вони виховувались по-іншому. Зараз просто більше розмовляю з ними, коли не слухаються». Мене вразило таке свідчення!.. Що спонукало військового змінити власне ставлення до виховання дітей? Який досвід війни міг спровокувати цю зміну?

Шукаючи відповідь на запитання, я натрапив на дослідження, що свідчать про існування «феномену посттравматичного зросту» - позитивних змін, що відбуваються з особою після потенційно травматичних подій: покращуються взаємовідносини з іншими людьми, розширюються особисті можливості, життя набуває більшої цінності, відкриваються нові перспективи, які до цього часу були не задіяні, відбувається духовний розвиток.

Вперше термін «Посттравматичний зріст» ввели в 1995 році Річард Тадескі та Лоуренс Калхун після опрацювання результатів обстеження осіб, що постраждали від катастрофи Herald of Free Enterprise (6 березня 1987р.). У 1990 році проведено чергове обстеження потерпілих і з’ясовано, що у 46% осіб погляди на життя змінилися на гірше, але у 43% - змінилися на краще!

До цього часу феномен посттравматичного зросту не помічали, так як за допомогою, зазвичай, зверталися тільки ті, хто мав психологічні розлади, натомість позитивні зміни не оцінювалися.


Виділяють три основні напрямки зросту:

• Зміна самоусвідомлення: краще розуміння самого себе, своїх можливостей, поглиблення здатності переживати глибокі почуття, на приклад болю, смутку, радості, що робить особистість більш стійкою до життєвих труднощів.

• Зміцнення значимих стосунків: більше цінування друзів, сім’ї, родини, більша здатність до співчуття іншим.

• Зміна життєвої філософії (екзистенційний зріст): духовний розвиток, переосмислення цінностей, більше цінування кожного дня.


Феномен посттравматичного росту залишається на даний момент мало дослідженим через труднощі вимірювання позитивних змін.

З’являються дані про зв'язок між посттравматичним зростом і такими сприяючими йому факторами як стресостійкість, способи долати стрес (коупінг-стратегії), екстравертність та оптимізм, що дозволяють активізувати внутрішні емоційні та духовні ресурси. Також важливим фактором відзначають наявність соціальної підтримки.

Дослідники стверджують, що посттравматичний зріст не є наслідком травми. Тобто не обов’язково, що всі травматичні переживання приведуть до зросту, але ці два процеси завжди паралельно співіснують. Відбувається певна «трансформація» особистості: деякі сфери руйнуються внаслідок психологічної травми, а в інших – відбувається зріст. Часто можна почути: «Після війни мій чоловік змінився, він зовсім не такий, як був до цього - це дві різні людини». Часом така зміна настільки разюча, що може зруйнувати шлюб. Але що ми побачимо: тільки травму, чи також і зріст – залежить від наших внутрішніх окулярів ?.


Михайло Костюк

психіатр Центру Психічного Здоров"я при Шпиталі ім.Шептицького 

Джерело: Центр психічного здоров'я

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Адаптація учасників АТО та їхніх сімей | НОВИНИ | ПТСР

Позначки: адаптація після війни | комунікація після АТО | психологічна допомога | наслідки війни

На цю ж тему

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Робота на заводі

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Будівництво

25.02.2022 Якщо не буде мобільного зв'язку

25.02.2022 Увага! Києво-Святошинський ЦСПР працює у звичайному режимі

22.02.2022 ВАКАНСІЯ для учасника АТО - Комірник

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.