5.11.2020
2608

Як у Сумах у Центрі УБД лікують та консультують ветеранів

Фото: Без броні

Текст: Людмила Порсова

Єдиний у своєму форматі Центр надання послуг учасникам бойових дій та членам їхніх сімей діє з 2017 року в Сумах. Тут опікуються 1 800 ветеранами АТО/ООС, серед яких - 86 жінок-ветеранок. Унікальність Центру в тому, що в ньому зосереджено послуги юридичні, психологічні, соціальні та медичні. Подібний досвід роботи є в департаментах соцзахисту Києва, Львова та Миколаєва. Проте в цих містах центри не мають власного окремого приміщення із сучасним обладнанням для водо-, електролікування та фізіотерапії, яке є в Сумах. Крім того, тут для зручностей ветеранів діє відділення ЦНАП та зал для лікувальної фізкультури із новітніми тренажерами. Усі послуги для учасників бойових дій та членів їхніх родин є безкоштовними.


Як у Сумах оздоровлюють ветеранів

За словами директора центру Олександра Мордванюка, медичні послуги, послуги з фізичної реабілітації та зал ЛФК дуже популярні серед ветеранів Центру. Це, зокрема, бальнеотерапія з ваннами для підводного витягування хребта, гідромасажна ванна та ванни з рослинними екстрактами.

«Сьогодні фізіотерапевтичні послуги в Україні не є безкоштовними. Одна процедура на кшталт лікувальних ванн коштує близько 70 грн. Для того, щоб пройти лікувальний курс, потрібно десять таких процедур, а це 700 грн. Гарна економія бюджету для атовців та членів їхніх сімей», - пояснює Олександр Мордванюк.

Він сам бойовий офіцер, ветеран АТО, знає, що проблеми опорно-рухового апарату є частими після носіння бронежилету, після бойових травм. Тому у Центрі другий рік поспіль надають медичні послуги. Це оздоровчий масаж, магнітотерапія та синглетно-киснева терапія, електролікування. А також тут проводять амбулаторні консультації терапевт, невропатолог, фізіотерапевт та психотерапевт – спеціалісти міської лікарні, з якими Центр уклав угоду про співпрацю.

Як розповів Олександр Мордванюк, медичні послуги у Центрі починаються з консультації лікаря-спеціаліста. Якщо потрібна фізична реабілітація, то вона тут комплексна: і масаж, і ванни, і ЛФК. Це не тільки ефективно з медичної точки зору, але й зручно для тих, хто лікується, - всі послуги в одному місці. І масаж, і ванни, і зал із тренажерами доступні як для УБД, так і для їхніх родин. Дружини ветеранів та їхні діти тут теж оздоровлюються, отримують медичні послуги.

«Якщо ми знаємо, що військовослужбовець із зони бойових дій повернувся у відпустку додому, то намагаємося запропонувати йому на цей час оздоровчі процедури – масажі, ванни», - розповідає Олександр Мордванюк.


Допомагають долати стрес та ПТСР

Психологічну допомогу надає практична психологиня Інна Шкафенко – магістерка психології, лейтенантка запасу. Вона проводить психологічне консультування та діагностику, психологічне інформування та просвітницьку діяльність, психокорекційну та групову роботу. Олександр Мордванюк поділився своїми планами та мріями: він хоче обладнати у Центрі цілу зону для психологічного та емоційного розвантаження.

Так, у серпні 2020 року психологиня провела для учасників бойових дій заняття на тему розкриття сутності професійного та особистісного самопізнання, визначення складових успіху. Всі, хто взяв участь у занятті, виконували вправи для зняття емоційної напруги та формування навичок саморегуляції.

За консультаціями до психолога звертаються не тільки учасники АТО/ООС, а також їхні дружини. Причому це консультації не лише щодо подолання стресу, але й, скажімо, щодо виховання дітей, порозуміння з підлітками, зацікавлення дітей навчанням. Для дружин і матерів учасників АТО у Центрі проводять семінари. Психологиня говорить з ними про емоції, про вміння дружин їх контролювати, про емоційну стабільність тощо.


Допомога юриста: про права УБД та побутові консультації

Юристконсультантка Центру Оксана Подус говорить, що загалом учасники бойових дій сьогодні вже добре обізнані щодо своїх прав та пільг. Проте звернення ветеранів за юридичною допомогою тривають. Скажімо, одне з останніх звернень, за словами юристки, стосувалось теми оскарження догани військовослужбовцю. На його думку, догану було оголошено незаконно. Проте після консультації з юристом з’ясувалося, що це вже неможливо - минув строк позовної давності, понад три роки. Подібний випадок ще більше підкреслює, наскільки важливо знати гарантовані законом права, вважає Оксана Подус.

За її словами, учасники бойових дій звертаються до Центру переважно за правовою допомогою за особистою рекомендацією когось. Ветерани та військовослужбовці, дізнавшись про проблеми одне одного, часто радять проконсультуватися у праника Центру. Тут надають первинну правову допомогу – юридичну консультацію. Це питання отримання земельної ділянки, умов контрактної військової служби, компенсацій за невикористану відпустку. Тут також є зразки заяв.


Курси англійської для дітей та свята з аніматорами

У Центрі діє дитяча кімната. Доки батьки, скажімо, обслуговуються у відділі ЦНАП чи отримують медичні послуги, дітлахи можуть провести час за розвагами. У кімнаті є іграшки, діти тут малюють, переглядають мультфільми. З дітьми працює фахівець - організатор культурно-дозвільної діяльності. При Центрі діє дитяча група з панкратіону.

У вересні Центр оголосив набір дітей до гуртку англійської мови. Як пояснила Анна Івашина, завідувачка відділу соціальної адаптації, карантин додав своїх коректив до роботи Центру. Та все ж таки з урахуванням вимог та рекомендації, пов’язаних із протидією COVID-19, планують розпочати роботу гуртка.

Упродовж року у Центрі для дітей та родин УБД влаштовують свята: традиційні новорічні ялинки з подарунка для дітей, урочистості до жіночого дня 8 Березня. Громадські та релігійні організації теж тут бувають із власними програмами. Так, влітку 2020 року одна із християнських релігійних громад міста провела для дітей свято розваг із атракціонами та аніматорами.

Фото: Без броні

Як отримувати послуги в Центрі УБД

Центр УБД в Сумах – це комунальна установа, що утримується Сумською міськрадою. Фінансування Центру складає 3,5 млн на рік. На розвиток – 100 тис. грн. Олександр Мордванюк запевняє, що цього недостатньо. Так, зараз він хоче реалізувати ініціативу щодо придбання Центром власної автівки для потреб ветеранів, особливо людей з інвалідністю. Часто саме їх потрібно кудись відвезти у місті, і не завжди громадський транспорт це може зробити. Завдяки автівці Центру це можна буде безперешкодно реалізувати.

Окрім фінансування з бюджету, Центр отримував допомогу волонтерів, спонсорів. Так, частково за бюджетні кошти, частково – за кошти спонсорів було придбано та встановлено ванни, медобладнання. Стіни Центру прикрашені портретами атовців – це подарунок художників. У вестибюлі працює великий телевізор – теж подарунок до відкриття Центру. Меблі в кабінетах подаровано давніми друзями міста - спонсорами зі Швейцарії.

Щоб отримувати послуги в Центрі УБД в Сумах, потрібно тут зареєструватися. Клієнтами Центру можуть бути члени Сумської громади – ті, хто зареєстрований у м. Суми, та ті, хто тут працює. Сьогодні в Сумах близько 3 500 УБД. Половина з них вже зареєстровані в Центрі. Реєстрацію також проходять члени їхніх родин, і вже потім безкоштовно отримують всі доступні тут послуги, включно з медичними. Зараз усі послуги Центру доступні з урахуванням вимог карантину.

Контактні дані Центру УБД в Сумах:

телефон - 050 107 94 53;

адреса - м. Суми, вул. Г. Кондратьєва, 165/71.


Джерело: Без броні

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: НОВИНИ | Відпочинок для учасників АТО | Санаторно-курортне лікування

Позначки: комунікація після АТО | психологічна допомога | відпочинок

На цю ж тему

8.02.2021 Додаткові санаторно-курортні путівки для УБД

17.12.2020 Реабілітація учасників бойових дій на базі Одеського військового санаторію

18.08.2020 Пільги учасників бойових дій. Чи дотримується держава обіцянок?

13.08.2020 Про виплату грошової допомоги для оздоровлення військовослужбовців

21.07.2020 Сезон відпочинку розпочався: Горішні Плавні чекають на ветеранів

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.