8.02.2021
1733

Від автомата до власної ферми. Як АТОвець на Львівщині почав розводити перепілок

Фото: tvoemisto.tv

Колишній АТОвець, повернувшись з війни, відкрив ферму – «Файний вуйко», де вирощує перепілок.

Назар Фомін зі Стрия, що на Львівщині, ще 6 років тому воював у донецькому Гранітному, а тепер вирощує птицю та перепелині яйця під брендом «Файний вуйко». Зараз на двох фермах Назара – у Стрию та біля Бродів – вигодовують більше 40 тисяч голів перепілок і збирають 10 тисяч яєць на день. Про це Тvoemisto.tv розповів сам Назар Фомін.


Колишній фінансист компанії «Епіцентр» у серпні 2014 року, під час третьої хвилі мобілізації, потрапив у селище Гранітне, що на Донеччині. Служив трохи більше року, а коли повернувся, відновився на роботі. Проте вже через кілька тижнів був змушений піти у відпустку – через стресовість та емоційний стан.



«У мене певно був якийсь поствоєнний синдром, не витримувала психіка, встрягав у конфлікти. Взяв раз відпустку, потім знову, а згодом вирішив звільнитися», – розповідає Назар Фомін.

Маючи певні заощадження, Назар вирішив зайнятися підприємництвом. Конкретного напрямку чи ідей не було. У березні 2016 року зареєструвався підприємцем та відкрив невеличкий магазин на продуктовому ринку. Заключивши договір з одним із волинських заводів, Назар Фомін став продавати комбікорм у Стрию.




«Перший бізнес був не зовсім вдалий. Магазин довелося через 3 місяці закрити. Вкладені кошти так і не вдалося «відбити». Ще певний час розвозив корм по фермах, ринках. Згодом пробував сіяти пшеницю, жито, овес, садив картоплю і намагався їх продавати», – розповідає чоловік.

Перепелиним бізнесом, за його словами, став займатися досить несподівано. У товариша, який мав невеличку ферму, на певному етапі почалися фінансові розриви та борги. Ферма стала йому нерентабельною. Тож Назар, закривши всі борги товариша, викупив ферму і став на ній працювати.

Офіційно на фермі у Стрию почав господарювати й працювати з 1 вересня 2018 року, а згодом, у травні минулого року, відкрив ще одну ферму – поблизу Бродів. Основна продукція – це перепелині яйця та охолоджене м’ясо тушки.


За словами Назара Фоміна, спочатку було працювати непросто, адже, не було досвіду.

«Основна проблема була у тому, що став працювати сам. Через це втратив пів року розвитку. Згодом зрозумів, що так бути не може. Спочатку взяв на роботу одну людину, яка зранку і ввечері годувала птицю і складала яйця у лотки, тоді ще одну, яка прибирала і виносила зайве. Тепер на фермі у Стрию працює троє людей і їх «вистачає» на 7 тисяч поголів’я, а на фермі біля Бродів, де 35 тисяч птиці і забійний цех, працює 12 осіб. Цього цілком достатньо», – каже Назар Фомін.

За словами співрозмовника, у попереднього власника певні точки збуту продукції були. Проте від більшості довелося або відмовитися самому, або від продукції відмовилися самі фірми чи магазини.

«Прорахувавши усе, зрозумів, що не можливо нормально працювати і розвиватися, якщо не підняти ціну. Через це багато точок стали від нас відмовлятися, та я все одно наполягав на своєму і за копійки був не готовий працювати. Зараз з нами ті, які цінують роботу, знають вартість яйця чи перепілки, а «збити» ціну і закритися – немає сенсу», – додає власник.


Певні перебої з постачанням на фермах відбулися на початку карантину. Найважче, за словами Назара Фоміна, було працювати у травні. Зараз ситуація стабілізувалася.

Щодня на двох фермах в середньому збирають 10 тисяч яєць та «б’ють» 100-150 кілограмів м’яса. У Львівській області їхню продукцію беруть «Родинна ковбаска», «Галицька свіжина», «Крамар», оптовий ринок «Шувар».

Фото із сімейного архіву Назара Фоміна

Ольга Шведа

Джерело: tvoemisto.tv

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: НОВИНИ | Власна справа ветерана

Позначки: працевлаштування ветеранів | власна справа ветерана

На цю ж тему

20.10.2020 Ветеранкам з невеличких міст пропонують навчитися створювати власний бізнес

7.09.2020 Як ветеран відкрив ресторацію у Дніпрі. Історія Андрія Сарвіра

18.03.2020 Добровольці у Львові відкрили музей зброї «Штурм»

1.01.2020 Власна справа ветерана Олексія Ведмідського. Oyster Farm - перша устрична доставка

6.07.2019 Відкрито реєстрацію на програму #МОМ із самозайнятості для учасників АТО з Київської, Львівської або Дніпропетровської областей

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.