21.12.2017
111297

Страхування автомобілів для УБД


Коротко і ясно про те, чому учаснику бойових дій можна не купувати "автоцивілку" для пересування в Україні.

Розберемо це питання, яке всі часто задають і не знають точної відповіді, на прикладі звернення від пані Світлани, яке надійшло до ГО "Юридична сотня".

"Доброго дня! За документами я, дружина учасника бойових дій, є власником легкового автомобіля, але фактично ним користується і керує мій чоловік. Питання: яким чином оформити автомобіль на чоловіка, щоб він міг користуватися пільгою і не купувати обов'язкову страховку на транспортний засіб для пересування по Україні?".

Відповідаю мовою офіційних юридичних документів.

1) В даній ситуації Ваш чоловік, який є учасником бойових дій, звільняється від обов'язкового страхування, коли він керує транспортним засобом.

Підстава: стаття 13-1 Закону України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів ": Учасники бойових дій та інваліди війни, що визначені законом, інваліди I групи, які особисто керують належними їм транспортними засобами, а також особи, що керують транспортним засобом, належним інваліду I групи, у його присутності, звільняються від обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності на території України. 

Відшкодування збитків від дорожньо-транспортної пригоди, винуватцями якої є зазначені особи, проводить МТСБУ"

2) Як розуміти формулювання "НАЛЕЖНИМИ ЇМ ТРАНСПОРТНИМИ ЗАСОБАМИ"?

На це питання є офіційне роз'яснення Коснтитуційного Суду України, яке обов'язковим. Рішення КСУ від 24 грудня 2015 року № 7-рп/2014 : "В аспекті конституційного звернення положення пункту 13.1 статті 13 Закону України „Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів“ від 1 липня 2004 року № 1961-IV зі змінами необхідно розуміти так, що транспортними засобами, які належать учасникам бойових дій, інвалідам війни та інвалідам I групи, є такі наземні транспортні засоби, якими зазначені особи володіють як на праві власності, так І НА БУДЬ-ЯКІЙ ІНШІЙ ПРАВОВІЙ ПІДСТАВІ".

3) ЯКІ ЦЕ ПІДСТАВИ?

Однією з таких правових підстав є передача власником автомобіля Вами (дружиною) у користування своєму чоловікові-УБД шляхом передачі йому реєстраційного документа на цей транспортний засіб.

Підстава: абз. 2.2 Правил дорожнього руху, які затверджені постановою КМУ від 10 жовтня 2001 р. № 1306 : "Власник транспортного засобу може передавати такий засіб у користування іншій особі, що має посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії, передавши їй реєстраційний документ на цей транспортний засіб."

ВИСНОВОК.

Як бачимо, якщо чоловік, який є учасником бойових дій, буде за кермом автомобіля, який належить його дружині, він не підлягає обов'язковому страхуванню. Для законного користування автомобільним транспортом він повинен мати при собі права, техпаспорт, посвдічення УБД.

У разі якщо чоловік - УБД є власником автомобіля, і передає його у користування (керування) своїй дружині або іншій особі, в такому разі ця особа підлягає обов'язковому страхуванню цивільно-правової відповідальності.

Anton Krasov, юрист "Юридичної сотні"

Джерело: facebook

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Пільги, виплати | Інші юридичні питання | НОВИНИ

Позначки: юридична допомога

На цю ж тему

25.10.2021 Яка відповідальність за безпідставну відмову в пільговому проїзді?

5.03.2021 У 2021 році за перший контракт платитимуть до 22,7 тис. грн

8.02.2021 Житло, грошова компенсація та квартирний облік. Що потрібно знати військовослужбовцю

17.12.2020 Кредитні канікули для військових: нюанси

21.07.2020 Мінветеранів і пільгове розмитнення автотранспортних засобів. Зареєстровано довгоочікуваний ветеранами проєкт закону № 3839

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.