9.02.2018
4841

Строкова служба після контракту: чи потрібно дослужувати?


Чи можуть змусити дослужувати строкову військову службу після звільнення з контракту?

Ця стаття обумовлена необхідністю кинути світло у темряву, де затаїлася необхідність контрактникам після їхнього звільнення дослужувати ще і строкову військову службу.

Як правило, це питання не піднімається аж до того часу, поки військовослужбовець-контрактник не починає готуватися до звільнення. І ось в цей чудовий момент його сповіщають про те, що після звільнення він ще має чомусь іти служити на строкову службу. Або не має…? Щоб отримати вичерпну відповідь на це питання, читайте далі.

Голос військових

«Доброго дня,- чую обурений, але впевнений голос у слухавці телефону. – Скажіть, будь ласка, що це таке? Я служив за контрактом. Воював, був на передовій. Мене змушують іти дослужувати строкову службу після мого звільнення. Я відслужив два 6-місячних контракти, неодноразово був в АТО, отримав статус УБД, маю державну нагороду. І після всього цього мені іти строкову службу фарбувати паркани?!» Ось такі звернення зі схожими формулюваннями останнім часом лунають все частіше…

З точки зору права….Чи потрібно дослужувати?

Дійсно, в законодавстві йде мова про можливість відправлення військовослужбовця-контрактника після його звільнення дослужувати строкову службу. На кого поширюється цей обов’язок та в яких випадках це можливо?

Мова йде про військовослужбовців, які проходили службу за контрактом, і підлягають звільненню, якщо вони:

– взагалі не проходили строкову військову службу раніше;

– проходили строкову військову службу, але не повністю (наприклад, вислужили 12 місяців з необхідних 18 місяців і ще під час строкової служби уклали 6-місячний контракт).

Норма права, яка регулює дані правовідносини, міститься у ч. 6 статті 23 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»:

Військовослужбовці, прийняті на військову службу за контрактом із числа військовослужбовців строкової військової служби та громадян призовного віку, які не проходили строкову військову службу, в разі розірвання контракту направляються для проходження строкової військової служби, якщо вони не вислужили встановлені строки строкової військової служби, за винятком випадків, передбачених пунктами “б”“г”“д” чи “з” частини шостої статті 26 цього Закону.

Це означає, що такі військовослужбовці після їх звільнення з контракту будуть відправлені дослужувати строкову військову службу при умові, якщо вони не вислужили необхідні строки військової служби.

Які ж це строки?

Відповідь чітко закріплена у статті 23 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»

«Строки строкової військової служби в календарному обчисленні встановлюються:

– для солдатів і матросів, сержантів і старшин, які проходять строкову військову службу в Збройних Силах України та інших військових формуваннях, – до 18 місяців;

 для осіб, які на час призову на строкову військову службу мають ступінь вищої освіти спеціаліст або магістр, – до 12 місяців».

Однак при обрахуванні залишку, який необхідно буде дослужувати, потрібно враховувати коефіцієнт 2:1, що означає, що 2 місяці служби за контрактом прирівнюються до 1 одного місяця строкової служби.

Такий принцип розрахунку закріплений у абз. 2 п. 195 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, яке затверджене указом Президента Укрїни від 10.12.2008 № 1153/2008:

«До строку строкової військової служби зазначених військовослужбовців зараховується тривалість військової служби за контрактом із розрахунку два місяці військової служби за контрактом за один місяць строкової військової служби».

Приклад 1. Таким чином, військовослужбовець-контрактник, який відслужив 2 роки військової служби за контрактом – до закінчення особливого періоду – і не проходив раніше строкову військову службу, якщо він не має освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліст чи магістр, буде змушений дослужувати ще 6 місяців строкової служби. Його 2 роки за контрактом прирівнюються до 1 року (12 місяців) строкової служби. І ще 6 місяців йому лишається дослужити до необхідних 18 місяців.

Приклад 2. Військовослужбовець без вищої освіти відслужив 11 місяців строкової служби. Далі уклав один 6-місячний контракт, а потім ще один 6-місячний – він буде змушений дослужувати ще 1 місяць строкової служби (оскільки його два шестимісячних контракти прирівнюються до 6 місяців строкової служби, плюс ще 11 місяців строкової служби, які він відслужив до контракту – і маємо 17 місяців з необхідних 18-ти місяців).

Винятки з правил

Ч. 6 Стаття 23 ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу» місить виключення з цього правила і перелічує випадки, у разі яких військовослужбовці, які хоча і не проходили строкову військову службу чи пройшли її не повністю, не будуть відправлені на «дослужування». Ось ці винятки.

Згідно з п. “б”, “г”, “д”, “з” ч. 6 ст. 23 ЗУ “Про військовий обов’язок і військову службу” це військовослужбовці, які звільняються:

б) за станом здоров’я – на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність або обмежену придатність до військової служби;

г) у зв’язку із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів – у разі неможливості їх використання на службі;

д) через сімейні обставини або з інших поважних причин, перелік яких встановлено Кабінетом Міністрів України;

з) у зв’язку із систематичним невиконанням умов контракту командуванням (за бажанням військовослужбовця);

У разі звільнення з інших причин обов’язок дослужувати строкову службу зберігається.

З точки зору моралі….або принцип справедливості

Як бачимо, відповідно до чинного законодавства військовослужбовець, який чесно і віддано пройшов службу за контрактом, не мав жодних стягнень, виконував сумлінно свої обов’язки і підлягає звільненню, поставлений в один рівень з іншим військовослужбовцем, який систематично порушував законодавство і був звільнений зі служби у зв’язку зі службовою невідповідністю. Таким чином, обидва ці військовослужбовці урівнюються у своїх правах і обов’язках і будуть однаково дослужувати строкову службу. Що, звісно, є неправильним.

Такий механізм «дослужування» виглядає як покарання за невиконаний обов’язок. І якщо з тими, хто звільнений за службовою невідповідністю, питань не виникає, то відправлення на строкову службу контрактників, звільнених у зв’язку із закінченням контракту, самі військові називають безглуздим.

Друге питання – це військова необхідність і особиста мотивація. Яка мотивація у військовослужбовця після того, як він відвоював в АТО, бачив справжню війну , стикався зі смертями своїх побратимів? Навіщо йому потім іти дослужувати на строкову службу? Що він там буде робити та як себе почуватиме? Це сприятиме підвищенню його духу, гордості, можливо, підвищить його військові навички, отримані на фронті?

І питання щодо необхідності дослужування з точки зору державної військової машини. Чи буде такий військовослужбовець корисний для армії, що він може їй дати після війни на строковій службі? Чи будуть використані його бойові навички найкращим чином, щоб підвищити загальну обороноздатність в державі? Все це ті питання, на які треба давати відповідь, і тоді питання “дослужування” строкової служби військовослужбовцями, які звільняються у зв’язку із закінченням контракту, відпаде саме собою.

Пропозиції

Враховуючи принцип справедливості та розуміння відсутності особистої мотивації у військовослужбовців дослужувати на строковій службі, пропонується внести зміни до ч. 6 ст. 23 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» і викласти її у такій редакції: «Військовослужбовці, прийняті на військову службу за контрактом із числа військовослужбовців строкової військової служби та громадян призовного віку, які не проходили строкову військову службу, в разі розірвання контракту направляються для проходження строкової військової служби, якщо вони не вислужили встановлені строки строкової військової служби, за винятком випадків, передбачених пунктами «а» “б”“г”“д”чи “з” частини шостої статті 26 цього Закону, додавши до існуючої норми, яка містить виключення, п. «а» (у зв’язку із закінченням строку контракту). В такому разі особи, в яких просто закінчиться контракт, не будуть дослужувати необхідні строки військової служби на строковій службі.

Антон Красов,

правозахисник, юрист ВПГО “Юридична Сотня”

Нагадуємо, що отримати безкоштовну юридичну консультацію військовослужбовці та ветерани можуть:

– у автора статті за посиланням: Антон Красов

– за телефоном гарячої лінії ГО «Юридична Сотня» – 0 800 308 100


Джерело: Цензор.нет 

Джерело: https://info-veterano.com.ua/strokova-sluzhba-pislya-kontraktu-chi-potribno-dosluzhuvati/

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Інші юридичні питання | НОВИНИ

Позначки: юридична допомога | про нашу армію

На цю ж тему

26.09.2021 Які податки і збори не треба сплачувати ветеранам війни

27.08.2021 УВАГА! Поранені військовослужбовці отримають грошові премії

26.07.2021 Повний текст урядової постанови про виплату з 1 липня надбавки до пенсії військовим пенсіонерам

13.07.2021 Де взяти оновлену інформацію про пільги та виплати учасникам АТО

11.06.2021 Кому виплачується грошова компенсація за піднайом житлового приміщення у 2021

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.