21.03.2018
29522

Як відновити втрачений військовий квиток. "Юридична сотня"


Цього тижня найбільше звернень на "гарячу лінію" Всеукраїнської правозахисної організації "Юридична Сотня" стосувалися дій військовослужбовця, який втратив військовий квиток.

Втрата будь-якого документу – це завжди неприємно і змушує людину витрачати свої час і зусилля на його відновлення. Але це життя і трапитись може що завгодно, особливо під час проходження військової служби в умовах бойових дій.

 Порядок дій з відновлення військового квитка залежить від того, в якому статусі знаходиться особа: проходить військову службу чи звільнена з військової служби.

Про втрату військового квитка військовослужбовець зобов'язаний невідкладно повідомити безпосередньому командиру (начальнику) за місцем проходження військової служби, а військовозобов'язаний - військовому комісару районного (міського) військового комісаріату в якому він перебуває на військовому обліку. (пункт 7 Положення про військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу).

Якщо особа є діючим військовослужбовцем, потрібно звернутися з письмовим рапортом до командира військової частини з поясненням причин втрати військового квитка та проханням сприяти у відновленні документу.

Якщо особа вже звільнена з військової служби, потрібно звернутися з письмовою заявою до військового комісаріату за місцем реєстрації.

 Майте на увазі, що всі заяви пишуться в двох примірниках, реєструються в державному органі особисто або надсилаються рекомендованим листом з повідомленням.

Відповідно до п.3 Положення про військовий квиток рядового, сержантського і старшинського складу осіб військові квитки видаються районними (міськими) військовими комісаріатами під час призову або прийняття громадян на військову службу, зарахування в запас, поновлення військового квитка у разі його втрати або пошкодження, зарахування до військового навчального закладу, звільнення у запас або зняття з військового обліку за станом здоров'я.

Таким чином, всі дії з відновлення військового квитка покладаються на місцеві військові комісаріати. Варто пам’ятати, що у разі затягування процесу відновлення військового квитка потрібно звертатися з письмовими скаргами до військової прокуратури та Міністерства оборони. 

Антон Красов, правозахисник, юрист Всеукраїнської правозахисної громадської організації "Юридична Сотня", спеціально для телеканалу "Прямий".

Джерело: prm.ua

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Пам'ятки для учасників АТО | Інші юридичні питання | НОВИНИ

Позначки: юридична допомога | про нашу армію

На цю ж тему

21.11.2020 Увага! Обновлені зразки рапортів та заяв, які стосуються грошового забезпечення, відпусток та звільнення

18.08.2020 Пільги учасників бойових дій. Чи дотримується держава обіцянок?

10.08.2019 ДОРОЖНЯ КАРТА щодо забезпечення учасників АТО соціальною та професійною адаптацією

6.07.2019 Порядок дій при втраті документів

11.09.2018 Перелік державних пільг учасникам бойових дій

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.