15.06.2018
5097

«Один рік війни – це 10-15 років розмінування…» Ветерани АТО створили першу українську компанію по гуманітарному розмінуванню («Demining Team from Ukraine»)

Кожного дня на сході України відбувається вибух, в результаті якого або гинуть, або травмуються в середньому 2-3 людини з числа мирного населення. Найбільше розуміють цю проблему Воїни, учасники бойових дій. 

«Ми помітили, що питанням розмінування в Україні ніхто не займається. А люди від цього страждають... Звільнившись із Збройних Сил України на початку 2016 року, ми створили першу в Україні компанію по гуманітарному розмінуванню «Demining Team from Ukraine», - розповідає П’ятковский Руслан, керівник проекту і заступник директора. - До складу нашої організації входять ветерани АТО. На сьогоднішній день їх 32 чоловіки. Це специфічна область діяльності. Тут діють певні міжнародні стандарти, потрібні ліцензії, дозвіл».

Фото: П’ятковский Руслан, керівник проекту

Сам Руслан - офіцер, народився в Україні, 30 років служив в Білорусії. А коли розпочалася війна на Донбасі, приїхав спочатку допомагати як інструктор, потім був замкомандира батальйону добровольців. Пройшов Іловайськ, Дебальцеве…

«Є таке поняття – «гуманітарне розмінування». Це суцільне розмінування території після бойових дій. Міжнародна місія, стандарт IMAS, по якому працюють всі країни світу. Це і є гуманітарне розмінування. Тобто не точкове, а суцільне. 

Ми йдемо за Збройними Силами і забираємо все, що може бути небезпечним для життя, – пояснює Руслан. - На жаль, держава нас не підтримує. Ми це робимо за особисті кошти, інколи – за спонсорську допомогу. 

Найперше, чого ми досягаємо - соціалізуємо воїнів АТО, повертаємо їх до мирного життя в процесі роботи. Тобто вони займаються тим, що і на війні, тільки в мирних цілях.

По-друге, ми за власні кошти, котрі отримуємо під час комерційних замовлень, розміновуємо території місцевого населення в сірій зоні, активно співпрацюємо із ЗСУ, силами спецпідготовки, допомагаємо їм».

Фото: Demining Team from Ukraine

В теплий період часу (з квітня до жовтня) «Demining Team from Ukraine» працюють в полі безпосередньо по ліквідації вибухових речовин, а в зимовий час – займаються підготовкою особистого складу, проводять освітні курси по мінній безпеці в школах. В навчальних закладах ветерани працюють згідно плану Міністерства освіти, який самі і запропонували. Крім того, команда веде активну протимінну пропаганду, займається психологічною реабілітацією постраждалих від вибухів, здійснює медичну логістику.

Питання фінансування достатньо болюче… Проект завантажений. В Міністерстві оборони є відповідний план, згідно якого організація укладає договір, виконує певні роботи з надією на те, що держава колись за це заплатить.

«Ще рік-півтора нам вистачить власних коштів для роботи, а далі, якщо держава не зверне на нас увагу, ми поїдемо працювати за кордон. І потім, знову ж таки, якщо все складеться, будемо проводити розмінування в Україні на зароблені кошти, - з сумом в голосі розповідає курівник проекту. - Як же повинна бути налагоджена робота по розмінуванню?

Для розуміння: 1 рік війни – це 10-15 років розмінування. Це міжнародна статистика. А в нашому випадку – це всі 20. На сьогоднішній день – це вже 80 років ліквідування наслідків військових дій.

Не секрет, що в 2014-2015 рр. в Збройних Силах була халатність, мінували все, що могли, але не складали ніяких карт. Тому зараз доводиться все заново проводити: розвідку, розслідування. Треба дістати, розмінувати, прибрати. Це дуже дороговартісний проект. Силами однієї комерційної чи міжнародної організації витягнути це навантаження без допомоги держави буде проблематично.

Найперше, депутати повинні прийняти закон протимінної діяльності в Україні, якого наразі немає. Країна 4 роки у війні, а у них навіть цього закону немає! Коли буде прийнятий закон, міжнародні організації готові допомагати. Врегулювати програму гуманітарного розмінування на державному рівні надзвичайно важливо".

Фото: Demining Team from Ukraine

Схід України - дуже складний регіон, який потребує втручання і роботи команди «Demining Team from Ukraine». Питання залишених на територіях вибухонебезпечних небезпечних предметів є актуальним, як ніколи. Бути впевненими в тому, що випадково місцями не залишилося «подарунків» - неможливо.

Руслан П’ятковский наголошує: «Хотіли б звернути особливу увагу на проблему розмінування, достукатися до громадських організацій, волонтерів, щоб вони розуміли таку річ: на сьогоднішній день Збройні Сили одягнуті, взуті. Вони практично ні в чому не мають потребу. Просимо, щоб виявляли всіляку підтримку і допомогу організаціям, які працюють в сфері розмінування, щоб не гинуло мирне населення. Ми відкриті до співпраці, до отримання оперативної інформації задля якнайшвидшого очищення території і загальної безпеки».

«Demining Team from Ukraine» знає відповіді на питання: «Як правильно себе вести в момент, коли знайдена вибухова речовина? Куди звертатися? Які циркуляри складати? Як огороджувати територію, щоб на ній ніхто не підірвався?». 

Запрошуйте їх до себе для просвітницької роботи на місцях.

Організації потрібні дісапери.

Важливо!

Ніколи не доторкайтеся до підозрілого предмету, якщо ви не знаєте його походження. Він може бути металевий, пластиковий і т. д. Терміново набирайте 102 і повідомте про вашу знахідку. На місце повинна виїхати вибуховотехнічна бригада.

***

КОНТАКТИ «Demining Team from Ukraine»:

Facebook - https://www.facebook.com/Demayning/

тел. 099 658 3323, П’ятковский Руслан, керівник проекту і заступник директора

ел. пошта: fkd1969ato@gmail.com

ВІДЕО: Презентація Гуманітарного розмінування (Demining team of Ukraine)


***

Стаття написана в рамках міні проекту "Власна справа ветерана"


___________________________________________

АвторSvitlana Domanchukкопірайтер, засновниця інтернет-ресурсу "Життя після АТО"



Опубліковано в категоріях: НОВИНИ | Працевлаштування ветеранів | Власна справа ветерана | Бізнес ветерана АТО

Позначки: працевлаштування ветеранів | власна справа ветерана

На цю ж тему

8.07.2018 «Масаж зі мною все життя». Санінструктор з Чернігова, Короваєва Богдана, пов’язує своє майбутнє з масажною практикою

18.06.2018 Інтернет-магазин «своїми руками». Життя після АТО ветерана Тараса Третяка (м. Київ)

16.06.2018 «Достатньо складно відновити бізнес самотужки після 4 років війни...». Ветеран АТО, дизайнер інтер’єру, Андрій Сидоренко

11.06.2018 «Поки я приїхав з війни, дружина вже знайшла собі іншого…» Історія ветерана, який розпочав життя після АТО з нуля

7.06.2018 Увага! Відпочинок на березі Чорного моря для учасників бойових дій та їхніх родин

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.