21.07.2020
7771

Болі у спині військового. Консультує лікар-невролог

Біль у спині – це симптом, який може з’явитися в результаті різних захворювань. Її називають “дорсалгія

На фронті болі у спині (дорсалгія) виникають у військових здебільшого внаслідок посиленого фізичного навантаження на вісь хребта в результаті носіння засобів захисту. На жаль, часто це виходить ненормовано.

Нормативи говорять про не більше, ніж чотири години безперервного носіння − а тоді відпочинок. Проте передова диктує свої умови…

Дорсалгія − це симптом, який характеризує наявність того чи іншого захворювання хребта і часто є найпершою його діагностичною ознакою. Може виникати в будь-якому віці, однак найчастіше зустрічається в зрілому. Це медичний термін, який формується із латинських слів dorsum − спина, algos − біль, тобто це біль у спині незалежно від локалізації.

Лікар-невролог Андрій Найман проходить службу в 61-му мобільному госпіталі неподалік лінії розмежування у районі проведення операції Об’єднаних сил. Саме сюди звертаються військові, які стримують агресора на Донбасі, в разі погіршення стану здоров’я. Оскільки 60% хворих мають різного роду дорсалгії, старший лейтенант медичної служби за два роки здобув чималий досвід у лікуванні подібних недуг.

Фото: АrmyІnform

Лікар-невролог Андрій Найман проходить службу в 61-му мобільному госпіталі неподалік лінії розмежування у районі проведення операції Об’єднаних сил

Чому важливо не затягувати

Військовослужбовцю часом доводиться ледь не весь день чи ніч проводити в бронежилеті, оскільки тривають обстріли. А боєць не може бути без засобів захисту в тих умовах. Як наслідок такої практики, у військових з’являються болі в різних ділянках спини, шиї, попереку. Саме цим і опікується невролог. Консультації відбуваються найчастіше амбулаторно, проте є випадки, коли пацієнти потребують стаціонарного лікування.

− Зазвичай наші захисники виконують обов’язки на лінії фронту, аж поки не можуть ходити чи одягнути бронежилет, а вже тоді звертаються до медиків, — зазначає Андрій Найман. – Я оглядаю пацієнта, бачу проблему, яку слід було б коригувати в умовах стаціонару. Готовий госпіталізувати й дати ту допомогу, яку можливо надати тут або перевезти на наступний етап евакуації. Проте часто бійці пишуть відмову. Кажуть − там молоді хлопці, прийшло поповнення, мені їх треба вчити. Потім виходить, що важче скоригувати отримані порушення, але людей це не зупиняє.

У цьому шпиталі щоденно до невролога з дорсалгією звертається 3−4 пацієнти. В основному вікової категорії 40+. На цьому етапі функціонування організму наступають вікові зміни, що викликають больовий синдром. Якщо недуга не потребує хірургічного втручання, такий пацієнт проходить лікування у невролога.

− Зазвичай військові лікуються амбулаторно – достатньо дати звільнення від виконання службових обов’язків, щоб спина відпочила,− коментує лікар. – Якщо потрібно – даємо знеболювальне, міорелаксанти, вітаміни групи В. Зазвичай за кілька днів людина почувається краще і стає у стрій без втрати працездатності. Але якщо цю проблему одразу не вирішити, йде накопичення, що може призвести до проблем зі здоров’ям у майбутньому

Поставити на ноги воїна за п’ять днів 

Із практичного досвіду Андрій Найман стверджує: такі порушення можна скорегувати досить швидко за умови вчасного звернення пацієнта і дотримання ним усіх рекомендацій.

До переліку прописаного лікарем комплексу входить: дотримання гігієни спини, підтримка її в рівному стані. Так, не можна підіймати вантажі зігнутим, а під час носіння бронежилета – давати спині відпочити. Обов’язково сон має бути на рівній твердій поверхні з підкладанням валика для збереження фізіологічного положення хребта. Не завадить лікувальна фізкультура.

− На практиці користуюся методичними рекомендаціями, розробленими фахівцями Національного військово-медичного клінічного центру «Головний військово-клінічний госпіталь», − говорить старший лейтенант медичної служби. − Там зібрані настанови неврологів, які мали не одну ротацію в район АТО чи ООС, знають специфіку і дають рекомендації молодим лікарям на місцях. У практичній роботі неодноразово доводив дієвість комплексу з восьми вправ, які легко виконуються і допомагають тримати спину в порядку. Починаючи з третьої доби, люди починають їх виконувати. Тривалість комплексу залежить від стану пацієнта. Але здебільшого достатньо п’ять днів, щоб поставити його на ноги.

Оскільки основна причина болю в тому, що пацієнт перебуває в постійному напруженні, вправи призначені для зменшення напруги на міжхребцеві зв’язки. Тому в більшості випадків лікування амбулаторне, якщо для цього є умови. Наприклад, окремий бліндаж чи медпункт, у якому можна розмістити пацієнта не менше, ніж на три дні. Якщо є така змога – лікар дає звільнення від виконання службових обов’язків і надає необхідні рекомендації. Якщо ні – таких військовослужбовців госпіталізують для лікування стаціонарно. Для цього в 61-му мобільному госпіталі є спеціальна палата з ортопедичними ліжками.

Як стверджує Андрій Найман, в будь-якому разі лікування залежить від «стажу» хвороби й тяжкості перебігу. Тому лікар наголошує: не варто чекати до «останнього», коли біль неможливо терпіти. Краще звернутися з проблемою до медиків на ранній стадії. А ще − турбуватися про своє здоров’я, виконуючи вправи профілактично за першої ліпшої нагоди.

Вісім вправ від болю у спині:

1. Станьте обличчям до сидіння стільця, зігніть праву ногу в коліні й поставте її на сидінні так, щоб стегно було паралельно підлозі, а коліно знаходилося над щиколоткою. Покладіть ліву долоню на зовнішню сторону правого коліна і, не зміщуючи праву ногу, поверніть корпус вправо. Зробіть кілька глибоких вдихів і протримаєтеся в цій позі 30 секунд. Повторіть вправу для лівої ноги.

2. Лежачи на спині, притисніть одне коліно до грудей, а іншу ногу тримайте прямо. Зробіть кілька глибоких вдихів. Стежте, щоб плечі були на підлозі. Повторіть за 30 секунд для кожної ноги.

3. Ляжте на спину і розкиньте руки в сторони, як би утворюючи букву Т. Не відриваючи плечі від підлоги, поверніть обидва коліна спочатку в праву сторону, потім в ліву сторону, дихайте глибоко і вільно. Повторюйте вправу по 1 хвилині на кожну сторону.

4. Лежачи на спині, розведіть руки в сторони, тримайте одну ногу прямою. Другу ногу зігніть в коліні під кутом 90°, поставте протилежну руку на коліно. Поверніться обличчям до витягнутої руки. Обидва плеча повинні бути притиснуті до підлоги. Дихайте глибоко і вільно, повторюйте по 1 хвилині на кожну сторону.

5. Встаньте прямо і зробіть крок вперед правою ногою, зігнувши її в коліні, ліва нога при цьому залишається прямою. Повертаючи корпус у бік зігнутої ноги, з’єднайте долоні й поставте руки так, щоб лікоть знаходився з зовнішньої сторони зігнутого коліна. Постарайтеся утриматися в такій позі 30 секунд.

6. Сядьте на підлогу, зігніть праву ногу в коліні й закиньте її за ліве стегно. Покладіть праву руку на підлогу позаду себе, а лікоть лівої руки — на зовнішню сторону зігнутого коліна. Повертайте корпус у бік прямої руки, намагаючись зберегти ноги у вихідному положенні. Постарайтеся зафіксувати позу від 30 до 60 секунд і не забудьте поміняти ноги.

7. Встаньте на коліна, вигніть спину і підніміть груди. Відчуйте, як розтягуються плечові м’язи. Дихайте спокійно близько 10 секунд. Потім вигніть спину дугою, притискаючи підборіддя до грудей. Знову затримайтеся на 10 секунд і поверніться у вихідне положення. Виконуйте вправу 1−2 хвилини.

8. Найпростіша поза: сядьте на п’яти, злегка розвівши коліна в бік. Опустіть лоб на підлогу, витягніть руки прямо перед собою і розслабтеся, намагаючись дихати глибоко і спокійно. У цій позі можна перебувати так довго, як вам хочеться, але як мінімум протягом 5 вдихів. Головне − не заснути.

Автор: Олена Дудко – кореспондент АрміяInform

Джерело: АrmyІnform

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: НОВИНИ | Техніки самодопомоги | Медичне обстеження

Позначки: медична допомога | про нашу армію

На цю ж тему

6.10.2021 УВАГА! Акція КОД ЗДОРОВ’Я «4.5.0» до Дня Захисника та Захисниць України

26.07.2021 Військовослужбовці не можуть відмовитись від вакцинації, бо цього вимагає Статут

8.02.2021 Безкоштовне медичне обстеження для дитини учасника бойових дій: покрокова інструкція

18.08.2020 Пільги учасників бойових дій. Чи дотримується держава обіцянок?

16.07.2020 Як працює безкоштовна дельфінотерапія для українських військових (м. Одеса)

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.