8.02.2018
9542

Надання учасникам бойових дій додаткової відпустки в особливий період


Ще в травні 2015 року Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня соціального захисту окремих категорій ветеранів війни» учасникам бойових дій та інвалідам війни надано право на додаткову відпустку із збереженням заробітної плати тривалістю 14 календарних днів на рік.

Зазначене відображено в:

Кодексі законів про працю України (стаття 77-2)

Законі України «Про відпустки» (стаття 16-2)

Законі України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (пункт 12 статті 12).

Зауважумо, що статус інваліда війни має бути визначений відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Щодо надання додаткової відпустки учасникам бойових дій, які проходять військову службу.

Статтею 10-1 закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» передбачено вичерпний перелік відпусток, які надаються військовослужбовцям в особливий період (більш детально за посиланням: https://www.facebook.com/legalserviceAF/photos/a.778811345615359.1073741828.778377742325386/838993196263840/?type=3&theater):

Поряд з цим, надання інших видів відпусток військовослужбовцям в особливий період припиняється, за виключенням:

- відпустки військовослужбовцям-жінкам у зв’язку з вагітністю та пологами;

- відпустки військовослужбовцям-жінкам для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а в разі якщо дитина потребує домашнього догляду, тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку;

- відпустки у зв’язку з хворобою або для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської комісії.

Ураховуючи вищевикладене, в особливий період з моменту оголошення мобілізації до часу введення воєнного стану або до моменту прийняття рішення про демобілізацію надання додаткової відпустки учасникам бойових дій тривалістю 14 календарних днів на рік припиняється.

Щодо надання додаткової відпустки працівникам, які отримали посвідчення учасника бойових дій або інваліда війни.

Відповідно до названих на початку статті законів додаткова відпустка учасникам бойових дій та інвалідам війни, які працюють на підприємстві, установі, організації будь-якої форми власності, за їх бажанням в обов’язковому порядку надається відпустка із збереження заробітної плати тривалістю до 14 календарних днів. Право на таку відпустку мають особови кожного року.

Слід пам’ятати, що тривалість зазначеної вище додаткової відпустки не залежить від стажу роботи та надається у разі підтвердження відповідного статусу. Також така відпустка надається в обов’язковому порядку, тому відмовити працівнику в її наданні роботодавець не може.

Підставою для надання додаткової відпустки учасникам бойових дій чи інваліду війни є посвідчення інваліда війни або учасника бойових дій, копію якого необхідно додати до заяви працівника про надання зазначеного виду відпустки.

Крім того, роботодавці мають включати додаткову відпустку учасників бойових дій до графіка відпусток на відповідний календарний рік.

Разом з тим, звертаємо Вашу увагу, що додаткова відпустка не переноситься (не подовжується) на дні тимчасової непрацездатності працівника чи святкові і неробочі дні, що припали на її період. Не використана у поточному році додаткова відпустка учасникам бойових дій на наступний рік не переноситься.

Враховуючи викладене вище, право на додаткову відпустку учасникам бойових дій працівник може реалізувати протягом календарного року. Конкретний період та черговість її надання визначаються за погодженням між працівником і роботодавцем.

Джерело: Юридична служба Збройних Сил України/Legal Service of the AF of Ukraine

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: НОВИНИ | Звільнення, відпустка

Позначки: відпустка

На цю ж тему

26.07.2021 Повний текст урядової постанови про виплату з 1 липня надбавки до пенсії військовим пенсіонерам

17.12.2020 Жінки-військовослужбовці мають право на додаткову щорічну відпустку

10.11.2020 Чи обмежується право на отримання грошової компенсації за не отримане речове майно та невикористану додаткову відпустку для УБД

29.08.2020 Як військовослужбовцю використати відпустку, якщо за ним зберігалося місце роботи?

7.07.2020 Всі види відпусток для працівників передбачені у чинному ЗУ «Про відпустки» (на цивільній роботі)

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.