Власна справа ветерана Олексія Ведмідського. Oyster Farm - перша устрична доставка
Мати власну справу в наш час – справа нелегка і ризикована. Але для людини, яка пройшла війну, це під силу. Наша розповідь сьогодні про бізнесмена, ветерана Олексія Ведмідського.
Олексій народився і виріс в Харкові. За освітою – вчитель біології і хімії.
- Чим Ви займалися до війни?
- Більшу частину дорослого життя займався охороною довкілля. Тут була робота і з природно-заповідним фондом, і з незаконними вирубками і з техногенним забрудненням, яке є небезпечним для людини (хімічне забруднення, радіоактивне забруднення і т.і.).
- Де служили?
- На початку квітня 2014 року в Харкові було досить неспокійно. Завозили титушню автобусами з РФ, було захоплення ОДА, в місті було багато немісцевих молодиків, явно не з України і явно не з добрими задачами.
Вже захопили Крим, почалися «качєлі» в Слав’янську. На черзі Донецьк, Луганськ ы Харків. Три рази ходив в військомат, розумів, що треба захищати своє місто. Там записували в якийсь зошит і все. На тому справи і лишалася. Питали чи є у мене військовий квиток, я його не мав, бо був вчителем, після університету, а коли звільнився зі школи вже й призовний вік минув. Якось непотрібний був цей документ в житті.
Десь 15-го квітня знайшов інформацію в Інтернеті, що для оборони Харкова створюються нові підрозділи міліції і, що запрошують всіх бажаючих. Прийшов на співбесіду з товаришем, він за віком не пройшов, а мене прийняли. Кілька днів на збирання документів і оформлення і все. В 33 роки я став рядовим міліції.
Одразу взяли під охорону адміністративні будинки в місті, паралельно навчались та тренувались. Командир батальйону та інші офіцери вчили швидко, по-суті. Всі розуміли, що часу мало і куди повернеться ситуація не відомо, а захистити Харківщину на той момент охочих було небагато.
Працювали по місту, області, згодом почалися виїзди і в сусідні області: Луганська, Донецька. Якось дивом пропітляли Іловайськ, дякуючи командиру. І ще було кілька шансів не повернутися. Але якось пропітляли без 200-х. 4. Коли повернувся? Що було одразу після повернення (робота, дім)?
Прослужив я до літа 2016 року. Побачивши імітацію реформи – звільнився.
Одразу пішов на нову роботу, зарплата там була трохи менша, ніж на службі, але я розумів, що треба повертатися до цивільного життя, та мати перспективи забезпечити родину. Займався зовнішньо-економічною діяльністю. Потім ще була компанія, де я займався експортом.
- Коли і як виникла ідея бізнесу? Які були перемоги, труднощі?
- Якось згадав що багато років тому купував устриці. Захотілося спробувати ще. Не зміг знайти нормальної якості. Подумав, що як я можу завезти будь-що , то що ж я устриці не завезу? Завіз. Сподобалося і мені і дружині. Вона фахівець з продажів. А на той момент вона якраз міняла місце роботи. Тож подумали, що на новому місці хоч-як менеджер з продажу місяць-два буде невеличку ставку тільки мати, а відсоток потім. А тут ті самі умови, тільки на себе працювати.
Друзі познайомили з Клубом підприємців – там дуже багато чому навчили і зараз навчаємось. Почали продавати роздріб, зробили доставку, розробили бренд, потім поставки в ресторани, відкрили офіс, зробили морський комплекс для зберігання молюсків. Труднощі, як завжди в бізнесі: нестача толкових робочих рук, великі відсотки по кредитах на розвиток бізнесу, і багато-багато роботи.
Серед перемог, я вважаю, зараз ми найбільший постачальник устриць у Східній Україні, ми забезпечуємо високу гарантовану якість продукту, несемо культуру споживання устриць, якісних устриць, до людей.
- Чим Вам подобається ваша справа?
- Власне, це й подобається. Люди можуть отримати якісні морепродукти, не гірші ніж у Франції, наприклад, тут в Харкові і все це по доступних цінах.
- Чи можна сказати, що праця допомогла вам повернутися до цивільного життя?
- Тут важко сказати. Чесно кажучи, розумом до нього остаточно повернутися складно (чи взагалі можливо?). Якщо відверто, то і звички лишилися і друзі. Всі зі служби, переважно.
- Чи легко в Україні вести власний бізнес?
- Мені важко порівнювати з іншими країнами, я там бізнесу не мав. Але в Україні, на мою думку, основні складнощі, це високі ризики втручання державних установ, які в свою чергу мають дуже низько кваліфіковані кадри (та ще й мораторій відмінили на перевірку малого бізнесу). Вірніше вони кваліфіковані, але здебільшого на хабарництво. Більшість документів, які видаються нашими органами варті не більше паперу, на якому їх друкують. А перевіряються зазвичай саме документи, а не факти.
Друга складність це недолугість податкової системи для малого бізнесу. Коли власник бізнесу сплачує податків біля 2000 грн на місяць, а найманий працівник, фактично 40 % від зарплати. 2000 цілком підйомна сума, але якщо її суттєво підняти – буде вже складно. Бо окрім податків ще є видатки на кредити, які в Україні від 70 до 120 % на рік, та ще й суму достатню взяти складно. А без кредитів розвивати бізнес неможливо.
Ну і третя складність – кадрове питання. Знайти людей, які хочуть працювати, а ще й вміють чи хочуть навчитися – складно. Але вести бізнес поки що можливо. Сподіваюся, малий бізнес держава не почне душити. Бо тут два варіанти: або захищати і не папірцями, далеко, або просто поїхати з країни, яку довелося захищати і за яку ризикував життям (цього страшенно не хочеться). Я зробив бізнес з власної ідеї в Україні, можу зробити його будь-де.
- Що б Ви змогли порадити тим ветеранам, котрі хочуть мати свій бізнес?
- Головне спілкуватися з тими хто бізнес має, навчатися постійно,, робити розрахунки всіх своїх дій, витрат і прибутку. Робити кожень день на 1% краще і більше, ніж вчора.І не боятися відкривати власну справу. Треба рухатися вперед. Чому? Бо таку зарплату, як на службі, в цивільному житті, ще треба заробити. Фізичною працею це найбільше на що можна розраховувати. А розумовою – треба розумітися на сучасних технологіях і тут від продажу і маркетингу до програмування. Поки ми служили технології рухалися, а знання забувалися. До того ж ветеранів неохоче беруть на роботу, особливо перспективну. Так, що тут вибір невеликий: є бажання ставати на ноги, розвивати і себе і родину, не думати за що купити продукти в супермаркеті, не витрачати своє життя на отримання пільг не дуже високої якості – треба відкривати власну справу. Готовий відповісти на додаткові запитання, якщо будуть.
Забув написати де служив: Батальйон Міліції особливого призначення - "Харків-1" Це ті, кого потім добробатами назвали.
Шукайте в Інтернеті;
Oyster Farm. Первая устричная доставка
https://oysterfarm.prom.ua/
https://www.instagram.com/oysterfarm.ukraine/?hl=ru
Джерело:
___________________________________________
Опубліковано в категоріях: НОВИНИ | Власна справа ветерана
Позначки: адаптація після війни | власна справа ветерана
На цю ж тему
8.02.2021 Від автомата до власної ферми. Як АТОвець на Львівщині почав розводити перепілок
20.10.2020 Ветеранкам з невеличких міст пропонують навчитися створювати власний бізнес
7.09.2020 Як ветеран відкрив ресторацію у Дніпрі. Історія Андрія Сарвіра
18.03.2020 Добровольці у Львові відкрили музей зброї «Штурм»
Пошук
Останні дописи
Додати інформацію
Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.