7.06.2018
36608

Увага! Відпочинок на березі Чорного моря для учасників бойових дій та їхніх родин

Фото: Центр реабілітації УБД «Катранка»

Що може так позитивно вплинути на людину, як відпочинок на морі з рідними та близькими по духу людьми? Гарячий пісок, яскраве сонце і ... море! Воно притягує своїм простором і красою. Шум хвиль заспокоює, приводить до внутрішньої гармонії.

Саме таке місце вибрали для проекту «Центр реабілітації УБД «Катранка» Костянтин Винниченко, голова Благодійного фонду учасників бойових дій «Єдність побратимів» та його однодумці. Розташування – 165 км від м. Одеса, курортна  зона «Катранка» (Татарбунарський р-н).

Сам Костянтин є ветераном, воював в батальйоні Кульчицького. Весною 2015 року після повернення з АТО невеличка кількість ветеранів зорганізувалися і створили Благодійний фонд «Єдність побратимів». Найперше було – це розуміння, що потрібно допомагати тим, хто повертається. Організатори самі зустрічалися з проблемами пошуку роботи, перекваліфікації, реабілітації і т. ін. Для них це не було відкриттям. І з цим потрібно було щось робити.

«Ми отримали деякі сигнали, що руйнується база відпочинку на узбережжі Чорного моря. Її хотіли знищити і побудувати там щось приватне. Тобто ми втрутилися, відновили там електропостачання, водопостачання.

І вперше, в червні 2015 року, приїхав величезний десант – 50 осіб з протестантської церкви – різного віку: пенсіонери, з маленькими дітьми. І вони 2 тижні працювали. З ними ми змогли розпочати. Було дуже багато відмов від великого бізнесу, різних осередків, - розповідає Костянтин Винниченко. – Спочатку ми хотіли, щоб це був центр для поранених, але зіткнулися з тим, що не можемо підготувати належні умови. Коли хлопці після поранень приїжджали, деяким складно було дійти до моря».

Проект не має державної фінансової підтримки чи грантової, все робиться силами людей. Долучаються благодійники, кажуть, що «у нас є матраци, ліжка». Продуктами забезпечують фермери – привозять рибу, овочі, фрукти, м'ясо.

Відпочинок організовується не тільки для тих, хто має УБД, а й для добровольців. Раніше учасники відшкодовували тільки за автобус. Але в цьому році умови змінилися: організатори просять, щоб відпочиваючі вносили кошти за електроенергію, водопостачання.

«На 10 днів приїжджають ветерани з родинами. І обов’язково кухарі, медичні працівники, художники, артисти, музиканти, арт-терапевти, психологи. За одне літо 6 змін, - продовжує свою розповідь Костянтин. - Це курортна заповідна зона. Величезна кількість пеліканів, тисячі лебедів. Там чиста екологічна зона. І люди туди повертаються, туди хочеться повертатися. Завдяки тому, що доріг немає, туристів дуже мало. Море чисте і поступово відходить від берега. Тобто з маленькими дітками дуже комфортно.

Фото: Центр реабілітації УБД «Катранка»

Екологи, котрі з нами співпрацюють, возять родини на екскурсії по туристичних місцях. Перебуваючи на «Катранці» приходить чітке розуміння, що ти повертаєшся до відчуття, що означає сенс життя. Коли шумить море, і немає Інтернету, телебачення, рано-вранці прокидаєшся від звуку пташок, які на узбережжі, коли ти бачиш схід сонця, навкруги все те, що було тисячу років тому. Це те, що справжнє і що має величезну силу. І ми дуже часто забуваємо, що ми частина цього.

Деякі психологи робили практики на узбережжі Чорного моря, зустріч сходу сонця, біля вогнища. Як результат – стосунки у родинах відновлювалися. Часто буває, що дружина з чоловіком за час війни втрачають контакт. Подібне відбувається, коли з’являється третя особа на стороні, коли втрачається поняття цінності дружини/чоловіка. І в такому стані родина на межі розлучення. В нас були чудові приклади. Я про них дуже люблю розповідати. Коли проходить три-чотири дні, люди, беручись за руки, підходять до психолога і говорять: «Ми хочемо ще одну дитину».

Коли все це відбувається, коли поруч підтримка, і сміх, і пісні ввечері. Це все дійсно надихає, і люди в кінці говорять: «Ми ще хочемо приїхати». Тому я не хвилююся, що у нас буде мало людей. Я хвилююся про те, щоб ми могли підготувати умови для відпочиваючих, бо, на превеликий жаль, вони в нас інколи спартанські. Просимо дотримуватися того списку речей, які ми рекомендуємо брати з собою. Він вже перевірений часом.

Головне, щоб учасники проекту зрозуміли, що вони їдуть не просто на море, а за розумінням того, що вони їдуть «до своїх». Приїжджають родини з різних куточків України, родини загиблих. У кожного своя історія, і вони розкриваються через деякий час. Важливо те, що коли вони їдуть додому після щоденного відпочинку, у них з’являється певна кількість людей, з якими вони хочуть не просто товаришувати, а проводити час.

Тут дуже часто люди знаходять спільне розуміння. І потім або створюють разом якісь громадські формування, або невеличкий бізнес. Формується довіра і вони розуміють, що вони хочуть побудувати на довгі роки стосунки».

Програма допомоги відновлення учасникам бойових дій в Одеській області, Татарбунарському р-ні, курорна зона «Катранка» від Благодійного фонду учасників бойових дій «Єдність побратимів».

В цому році «Катранка» прийме відпочиваючих у 6 змін:

1 зміна (з 29 червня 2018р. по 10 липня 2018р.)

2 зміна (з 09 липня 2018р. по 20 липня 2018р.)

3 зміна ( з 19 липня 2018р. по 30 липня 2018р.)

4 зміна ( з 29 липня 2018р. по 09 серпня 2018 р.)

5 зміна (з 08 серпня 2018 р. по 19 серпня 2018р.)

6 зміна (з 18 серпня 2018р. по 29 серпня 2018р.)

Заявка на проходження реабілітації захисників України та їх родин в Одеській області 2018.

Заповніть, будь ласка, і чекайте зворотнього зв'язку:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScA3-LbWDdevV55x-8Y2TdeCSS3e47H_T1UXIls8-iOUPQl1Q/viewform

КОНТАКТИ організаторів:

Kostiantyn Vinnychenko - https://www.facebook.com/konstantin.vinnichenko.5

Благодійний фонд учасників бойових дій «Єдність побратимів» - https://www.facebook.com/unitysworn

група у мережі фейсбук - «Центр реабілітації УБД Катранка»

Фото: Центр реабілітації УБД «Катранка»

Бажаємо здоровя, сили і всіляких гараздів організаторам проекту. Долучайтеся! Відгуки дуже позитивні.

***

___________________________________________

АвторSvitlana Domanchukкопірайтер, засновниця інтернет-ресурсу "Життя після АТО"



Опубліковано в категоріях: Адаптація учасників АТО та їхніх сімей | НОВИНИ | Відпочинок для учасників АТО | Бізнес ветерана АТО

Позначки: адаптація після війни | психологічна допомога | відпочинок

На цю ж тему

4.08.2021 Подбай про себе – франківський Карітас розпочинає реабілітацію для ветеранів та ветеранок АТО / ООС

29.06.2021 Як безоплатно отримати санаторно-курортну путівку або грошову компенсацію за неї

8.02.2021 Додаткові санаторно-курортні путівки для УБД

5.11.2020 Як у Сумах у Центрі УБД лікують та консультують ветеранів

23.07.2020 Одноденний вікенд для ДРУЖИН та ДІТЕЙ учасників бойових дій

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.